Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tenon sopimuksen vastustukseen haetaan tukea myös yläjuoksulta

Tenojoen uutta kalastussopimusta vastustava Ellos Deatnu! -ryhmä järjestää kansalaistilaisuuden Norjan Kaarasjoella tänään maanantaina. Meidän täytyy kokoontua ja tehdä yhteistyötä, jos haluamme turvata sekä omat että jälkeläistemme oikeudet, sanoo aktivisti Beaska Niillas.

Beaska Niillas ja Áslat Holmberg Ohcejoga álbmotčoahkkimis
Ellos Deatnu! -ryhmän Beaska Niillas ja Áslat Holmberg Utsjoen keskustelutilaisuudessa. Kuva: Ellos Deatnu
Gabriela Satokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Ellos Deatnu! -ryhmä järjestää kansalaistilaisuuden Norjan Kaarasjoella tänään maanantaina 17.7. kello 16.00 Suomen aikaa.

Tarkoituksena on kerätä näkemyksiä kalastamisesta ja uudesta Tenon sopimuksesta sekä joen ylä- ja alajuoksulla että molemmin puolin valtakunnan rajaa ja laittaa vireille yhteistyö asian suhteen.

– Me koemme, että asiattomasti neuvoteltu uusi Tenon sopimus on hajottanut kansaamme ja haluamme pysäyttää tämän kehityksen välittömästi. Meidän täytyy kokoontua ja tehdä yhteistyötä, jos haluamme turvata sekä omat että jälkeläistemme oikeudet, sanoo ryhmän jäsen, aktivisti Beaska Niillas.

ellos deatnu moratorio teno tenon sopimus
Kuva: Ellos Deatnu

Ellos Deatnu! julisti juhannusviikolla moratorion Tenon Tiirasaaren alueelle. Ryhmä vastustaa uutta Tenon sopimusta ja haluaa toimillaan edistää saamelaista itsemääräämisoikeutta ja paikallishallintoa Tenonlaaksossa.

Kesäkuun lopussa Ellos Deatnu! piti avoimen keskustelutilaisuuden Utsjoella – ja sai siellä paikallisten tuen. Nyt ryhmä haluaa kuulla myös Ylä-Tenon ihmisten näkemyksiä.

– Utsjoen keskustelutilaisuus meni hyvin ja haluamme tiedottaa asiasta, moratoriosta ja muusta toiminnastamme, myös Ylä-Tenolla. Meidän mielestämme jokaisen, sekä joen ylä- että alajuoksulla tulisi miettiä, millaiseen tilanteeseen jälkeläistemme oikeudet ja sitä kautta toimeentulo ovat päätymässä, Beaska Niillas sanoo.

Utsjoen Onnelantörmällä järjestetään tiistaina 25.7. klo 17 tukikonsertti Tenon sopimuksen vastustajien toiminnan tukemiseksi. Tukikonsertissa esiintyvät Paleface, Wimme, Niko Valkeapää, Ailu Valle, Ammon Johnskareng, Amoc, Ánde Somby, Dutta Per Ándde Juhán, Niillas Holmberg, Sara Marielle Gaup Beaska, Anna Näkkäläjärvi-Länsman ja Ulla Pirttijärvi.

Suosittelemme