Hyppää sisältöön

Vain joka kymmenes suomalainen ruskettuu helposti ja palaa pelkästään harvakseltaan – tunnetko oman ihotyyppisi?

Palamisherkkyyttä kuvaavan asteikon mukaan yli puolet suomalaisista kuuluu joukkoon, jotka "ruskettuvat, ja palavat silloin tällöin". Vain harvan iho ei kestä aurinkoa ollenkaan. Juttu on julkaistu vuonna 2017.

Mies laittaa aurinkorasvaa käsivarrelleen.
Vaalea ja pisamainen iho palaa herkästi auringossa. Kuva: Wasim Khuzam / Yle
Pekka Loukkola,
Marko Pinola

Kun auringonpaisteen haitoista etsitään tietoa, vastaan tulee usein niin sanottu Fitzpatrickin asteikko (siirryt toiseen palveluun). Asteikko jakaa ihotyypit palamisherkkyyden mukaan kuuteen luokkaan.

Ensimmäisessä luokassa iho palaa herkimmin, kuudennessa auringonvalon sietokyky on korkein. Ensimmäisessä iho on vaalea ja usein pisamainen, jälkimmäisessä erittäin tumma tai musta.

Syöpäjärjestön terveyden edistämisen ylilääkärin Eeva Ollilan mukaan kyseinen asteikko on luotettava ja laajalti käytetty.

– Kuka tahansa voi havainnoida asteikon kautta, kuinka oma iho käyttäytyy auringonvalossa. Kun tuntee oman ihotyyppinsä, osaa olla varovainen etenkin silloin, jos on punainen tukka ja pisamia.

Taulukko ihotyypeistä.
Fitzpatrickin asteikko jakaa ihotyypit palamisherkkyyden mukaan kuuteen luokkaan. Lähde: Hannuksela M, Peltonen S, Reunala T, Suhonen R , toim. Ihotaudit. Kustannus Oy Duodecim, 2011 / http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=mat00217 Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ollila uskoo, että herkästi palavat ihmiset ovat arkikokemuksen kautta kohtuullisen hyvin perillä ihonsa käyttäytymisestä auringonpaahteessa.

Onneksi ei enää näe sitä, että ihmiset pistävät folion kasvojen eteen voimistaakseen rusketusta.

Eeva Ollila

.

Rusketuksen ihannointi on kuitenkin hänen mukaansa edelleen voimissaan.

– Onneksi enää ei näe sitä, että ihmiset pistävät folion kasvojen eteen voimistaakseen rusketusta. Silti edelleen jollain tasolla mielletään, että ruskettunut iho on terveen merkki. Se on sääli.

Luomien kunto kannattaa tarkistaa

Ihosyöpien määrä on lisääntynyt 1960-luvulta yhdeksänkertaisesti, ja tulevaisuus näyttää vielä hurjemmalta. Ihosyöpien määrän ennustetaan kasvavan edelleen.

Ihotautien erikoislääkäri Hannu Tiri kaipaa toimenpiteitä ihosyöpätapausten kasvun hillitsemiseksi.

Nainen ottaa vatsallaan aurinkoa.
Auringonpaisteesta saa muun muassa D-vitamiinia. Kuva: Wasim Khuzam / Yle

– Ennusteen mukaan vuosien 2013–2030 ihosyöpien määrä kasvaa tästä vajaalla 40 prosenttia entisestään, jos mitään ei tehdä. Se on iso määrä, Oulun yliopistollisessa sairaalassa työskentelevä Tiri huomauttaa.

Yksi konkreettinen tapa ehkäistä ihosyöpätapauksia on tutkituttaa iholuomien kunto.

Tyypillisimmät ihosyövät eli melanooma, ihon okasolusyöpä sekä ihon tyvisolusyöpä liitetään auringonvaloon ja ultraviolettisäteilyyn.

Auringonoton kanssa oltava tarkkana

Syitä ihosyöpätapausten kasvuun on monia. Syöpätapausten diagnostiikka on kehittynyt ja toisaalta ihmiset elävät pitempään. Valtaosa ihosyövistä todetaan vanhuksilla.

Auringonvalo on merkittävin syy ihosyöpätapausten lisääntymiseen. Esimerkiksi etelänmatkoilla moni harrastaa erittäin ahkeraa auringonpalvontaa, vaikkei se olisi järkevää.

– Kun vaaleaihoinen suomalainen lähtee talvella etelänlomalle, ihoon kohdistuu melkoinen ultraviolettisäteilyryöppy. Solariumin käyttö on sen sijaan onneksi vähentynyt reilusti, ihotautien erikoislääkäri Hannu Tiri sanoo.

Kaksi lepotuolia ja taustalla pelastusrengas Nallikarin hiekkarannalla Oulussa.
Talven etelänlomalla ihoon kohdistuu melkoinen ultraviolettisäteilyryöppy. Kuva: Wasim Khuzam / Yle

Lasten auringonsaantiin tulisikin kiinnittää vieläkin enemmän huomiota.

Hannu Tiri

Auringonpaisteella on hyviäkin terveysvaikutuksia. Siitä saa muun muassa D-vitamiinia. Aurinkoa on kuitenkin parempi saada usein vähän kuin kerralla paljon.

– Kymmenen minuuttia auringonvaloa päivässä kolme kertaa viikossa riittää D-vitamiinin saamiseksi, Tiri muistuttaa.

Kesällä kerätty D-vitamiinivarasto loppuu noin 1–2 kuukaudessa.

Lapset tulisi suojata entistä tarkemmin

Auringon UV-säteet jättävät jäljen jo lapsiinkin. Paras tapa suojautua liialliselta auringolta on peittävä vaatetus.

– Lapsilla ihon toistuva palaminen on huolestuttavaa, ja heidän auringonsaantiinsa tulisikin kiinnittää enemmän huomiota. Ihoa täytyy suojata, lääkäri Hannu Tiri sanoo.

Ihmisiä Oulun Nallikarin uimarannalla.
Lapset kannattaa suojata liialliselta auringolta peittävällä vaatetuksella. Kuva: Wasim Khuzam / Yle

Ulkomailla lasten liiallinen auringonsaanti on jo huomioitu.

– Esimerkiksi Australiassa ja Saksassa UV-säteilyn vaarat on otettu huomioon. Siellä on päiväkodeissa käytössä sertifikaatti, Tiri kertoo viitaten European Skin Cancer Foundation -järjestön SunPass -projektiin (siirryt toiseen palveluun).

Valistusta kaivataan lisää

Ihosyöpien määrän kasvu näkyy ihoklinikoilla uusina tapauksina eri puolilla Suomea.

Lääkärit ovat viime vuonna vaatineet kansallista ihosyöpäohjelmaa (siirryt toiseen palveluun), johon olisi koottu järjestelmällinen ehkäisy- ja valistusohjelma. Sellaista ei vielä ole, mutta yliopistosairaaloiden yhteisestä virtuaalisairaalasta (siirryt toiseen palveluun) löytyy tulevaisuudessa apu asiaan.

Tavoite on, että virtuaalisairaalan nettisivuilta löytyy tietoa eri erikoissairauksista.

Onneksi solariumin käyttö on vähentynyt reilusti.

Hannu Tiri

Ihosyövän osalta tietoa löytyisi eri syövistä, ennaltaehkäisystä, hoidosta ja ennusteesta.

– Pääpaino on valistuksessa. Tietoa pitää olla helposti saatavilla, ihotautien erikoislääkäri Hannu Tiri päättää.

Lisäys 11.5.2018: Lisätty tieto jutussa olevan taulukon lähteestä.

Suosittelemme sinulle