Hyppää sisältöön

Tulli on takavarikoinut erittäin vaarallista lääkeainetta – pelkkä karfentaniilin käsittely voi tappaa

Aine on jopa 10 000 kertaa morfiinia voimakkaampaa. Laillisesti karfentaniilia käytetään eläinlääkkeenä.

Tullin havainnekuva tappavasta määrästä karfentaniilia. Kuva: Tulli

Tulli on takavarikoinut Suomessa uutta erittäin vaarallista lääkeainetta karfentaniilia. Huumaava lääkeaine on vaikutuksiltaan vahvin tunnettu opioidi.

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen varoittaa, että kyseessä on hyvin vaarallinen lääkeaine.

– Vähäisenä määränäkin pelkkä aineen käsittely voi johtaa kuolemaan. Tervesriski on huomattava, Sinkkonen sanoo.

Tullin takavarikot tehtiin alkukesän aikana, ja aineet löydettiin postiliikenteestä. Tulli ei tarkenna, kuinka monta takavarikkoa on kaiken kaikkiaan tehty.

– Tällä hetkellä puhutaan tuhansien käyttöannoksien takavarikosta, Sinkkonen sanoo.

Karfentaniili on laboratorio-oloissa valmistettu synteettinen opioidi, joka on fentanyylijohdos. Aine on jopa 10 000 kertaa morfiinia voimakkaampaa, eikä ihmiselle voida annostella turvallista käyttöannosmäärää. Aikuisen ihmisen tappava annos karfentaniilia on noin 0,03 milligrammaa. Esimerkiksi aikuisen tappava annos heroiinia on 30 milligrammaa ja tuhat kertaa morfiinia voimakkaamman fentanyylin noin kolme milligrammaa.

Laillisesti karfentaniilia käytetään eläinlääkkeenä, esimerkiksi suurten eläinten tainnuttamiseen.

Lääke saattaa päätyä Suomen katukauppaan

Sinkkonen pitää todennäköisenä sitä, että karfentaniili voi päätyä Suomessa katukauppaan.

– Pidän sitä erittäin realistisena. Karfentaniilia on myyty Euroopassa muuna huumaavana aineena. Se on halpaa, ja käyttöannokset ovat pieniä. Kauppa kiinnostaa voittojen takia, Sinkkonen sanoo.

Tullin mukaan pimeillä kauppapaikoilla verkossa karfentaniilin tukkumääristä saa noin tuhatkertaisen tuoton. Karfentaniilia myydään laittomasti verkkokaupoissa jauheena ja nesteeseen liuotettuna.

Sinkkosen mukaan on riski, että karfentaniilia päätyy käyttäjälle myös vahingossa.

– Jos tilaa aineita nettikaupasta, ei välttämättä tiedä, mitä saa. Kun tilaa jotain muuta, voi saada vahingossa karfentaniilia.

Aine voi johtaa äkilliseen kuolemaan

Karfentaniili on keskushermostoa lamaannuttava aine, ja sen vuoksi karfentaniili voi aiheuttaa äkillisen kuolemaan johtavan tukehtumisen. Lääkeaine imeytyy myös hengityksen ja ihokosketuksen kautta elimistöön.

Karfentaniilia ei ole luokiteltu huumausaineeksi YK:n yleissopimuksessa eikä Suomessa kansallisesti. Suomessa karfentaniili katsotaan lääkeaineeksi.

Aineen takavarikkoja on tehty tänä vuonna myös muissa EU-maissa, kuten Ruotsissa, Belgiassa, Latviassa, Liettuassa, Virossa ja Isossa-Britanniassa.

Kello 9:47: Juttua täydennetty Tullin valvontajohtajan Hannu Sinkkosen kommenteilla.

Suosittelemme sinulle