Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Näin voit yrittää välttyä identiteettivarkaudelta – väärillä tiedoilla saa helposti pikavippejä tai lehtitilauksia

Henkilötunnuksen, laskujen ja verkkopalveluiden kanssa on hyvä olla tarkkana. Vääriä henkilötietoja yrittää yhä useammin hyödyntää järjestäytynyt rikollisuus.

Ylen aamu-tv: Identiteettivarkaudet yleistyvät
Timo-Pekka Heima
Avaa Yle-sovelluksessa

Identiteettivarkaudelta ei ole helppo aukottomasti suojautua, kun tekijät ovat yhä ammattimaisempia, arvioi Ylen aamu-tv:ssä tiistaina vieraillut Rikosuhripäivystyksen kehitysjohtaja Jaana Koivukangas.

Ammattimaiset tekijät tekevät esimerkiksi tekaistuja verkkosivuja. Tietojen kalastelijat saattavat muun muassa väittää, että olet voittanut jo arvonnassa, ja enää tarvitaan vain rekisteröityminen jotta voiton voi lunastaa. Koivukangas kehotti olemaan kriittinen liian hyvältä kuulostavia tarjouksia kohtaan.

– Jos jokin kuulostaa olevan liian hyvää ollakseen totta, se harvoin silloin onkaan totta, Koivukangas totesi.

Tarkkana laskujen ja henkilötunnuksen kanssa

Hän muistutti, että puhelimitse ei pidä antaa pin-koodeja tai verkkopankkitunnuksia. Myös siinä kannattaa olla tarkkana, minne antaa henkilötunnuksensa.

Paperisen postin kanssa on hyvä tarkistaa, tuleeko se lukittuun postilaatikkoon, sillä esimerkiksi laskuissa on usein monia identifioivia tietoja. Monet laskut voi tilata e-laskuna, jolloin ne eivät tule paperisena postina.

Paperinkeräykseen menevistä laskuista henkilötiedot kannattaa aina poistaa, ja verkossa suosia tunnettuja palveluntarjoajia. Vinkkejä identiteettivarkauden riskin pienentämiseen voi lukea Ylen helmikuisesta jutusta, jossa listattiin kuusi käytännön ohjetta, joilla vaikeuttaa huijaajien työtä.

Jos omien tietojensa epäilee päätyneen vääriin käsiin esimerkiksi kadonneesta tai varastetusta ajokortista, passista tai muuta kautta, voi Suomen Asiakastieto Oy:ltä hakea itselleen luottoestoa rikosilmoituksen tekemisen lisäksi. Näin esimerkiksi osamaksukauppaa ei voi tehdä ilman todistusta, joka on saatavilla vain luottokiellon tehneellä itsellään.

Taloudellista hyötyä, kiusaamista ja ajattelemattomuutta

Koivukangas arveli yleiseksi identiteettivarkauden yhteydessä tapahtuneeksi rikokseksi petokset, joissa on tavoiteltu taloudellista hyötyä. Koivukankaan mukaan identiteettivarkauksia on tehty myös kiusaamismielessä tai ajattelemattomuutta, kun on tehty esimerkiksi valeprofiili sosiaaliseen mediaan ja pidetty sitä hauskana vitsinä, mitä se ei kuitenkaan uhrille ole ollut.

– Useita tapauksia on liittynyt lähisuhdeväkivaltaan. Kun parisuhde on päättynyt, tilataan toisen nimiin netistä kaikenlaista tavaraa kuten vaikka lehtiä. Tässä identifioivat tiedot saatu on parisuhteen aikana, tämäntyyppisiä tilanteita on ollut useita, Koivukangas kertoi. 

Koivukankaan mukaan identiteettivarkaus on usein tullut uhrin tietoon silloin, kun tämä on alkanut selvitellä saamaansa laskua tai tililtä yllättäen kadonneiden rahojen kohtaloa. Tällöin pitää tehdä rikosilmoitus.

– Yleensä yritysten kanssa on saatu sovittua, että uhrin ei ole tarvinnut maksaa tällaisissa tapauksissa, mutta aluksi on voinut mennä rahaa tililtä tai kortilta.

Toisinaan on kuitenkin ollut tapauksia, joissa uhrin luottotiedot ovat menneet, kun laskuja on mennyt huomaamatta perintään asti. Uhrikin on voinut joutua tilatun omaisuuden maksumieheksi, jos tavarantoimittaja ei ole saanut tavaroita vahingoittumattomana takaisin.

Järjestäytynyt rikollisuus yhä useammin mukana

Aamu-tv:ssä myös vieraillut tutkinnanjohtaja Hannu Kortelainen Helsingin poliisin tilaus- ja myyntipetosryhmästä kertoi, että identiteettivarkaus hyvin harvoin esiintyy yksinään erillisenä rikoksena, vaan on lähes aina jonkin muun rikoksen ohessa tapahtuva rikos.

Identiteettivarkauden yhteydessä tehdään yleensä petos, jolla tavoitellaan taloudellista hyötyä, eli haetaan esimerkiksi lainaa toisen henkilön tiedoilla tai tilataan tämän tiedoilla tavaraa.

Kortelaisen mukaan viimeisen kahden vuoden aikana näkyy ilmiö, jossa järjestäytyneen rikollisuuden toimijat ovat yhä enemmän tulleet mukaan identiteettivarkausten tekemiseen kun ovat kokeneet sen kannattavaksi bisnekseksi.

Järjestäytyneen rikollisuuden tehdessä identiteettivarkauden yhteydessä petoksia, summat ovat usein huomattavasti suurempia kuin yksittäisten tekijöiden kohdalla. Jos yksittäinen tekijä tilaa toisen ihmisen tiedoilla esimerkiksi kännykän tai kaksi, ammattirikolliset voivat tilata niitä kymmeniä ja saada aikaan kymmenien tuhansien eurojen hyödyn itselleen.

Ensi vuonna kansalaisilla pitäisi olla parempi mahdollisuus varautua, jos identiteettivarkaus huolestuttaa, sillä organisaatioiden pitää silloin ryhtyä ilmoittamaan henkilöille, joiden tietoja on voinut joutua vääriin käsiin tietomurron takia.

Lue myös

Sormenjäljet ja kasvokuvat yleistyvät tunnistamisessa vaaranmerkeistä huolimatta – "En käytä ennen kuin on pakko"

Maksukortteja viedään entistä enemmän: Varkaille kelpaa niin identiteetti kuin käteinenkin

Identiteettivaras vaanii verkossa – Tässä kuusi käytännön ohjetta, joilla vaikeutat huijaajien työtä 

Suosittelemme sinulle