Hyppää sisältöön

Ely-keskus parantaa jalankulkijoiden turvallisuutta poistamalla suojateitä

Jalankulkijalle on viisaampaa, että hän odottaa ensin liikenteen ja ylittää tien vasta sitten, Uudenmaan ely-keskuksesta todetaan.

Lapsia suojatien edessä.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Esa Koivuranta

Uudellamaalla ollaan poistamassa useita suojateitä turvallisuussyistä. Uudenmaan ely-keskus on kertonut asiasta tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Poistettavia suojateitä on yhteensä yhdeksän. Uudenmaan alueella ne sijaitsevat Espoossa, Lohjalla, Loviisassa, Tuusulassa ja Vihdissä, lisäksi yksi sijaitsee Sysmässä Päijät-Hämeessä.

Taustalla on Uudenmaan ely-keskuksen toteuttama selvitys, jossa on käyty läpi kaikki Uudenmaan sekä Kanta- ja Päijät-Hämeen maanteiden suojatiet. Tavoitteena on ollut tunnistaa niistä riskialtteimmat.

Ely-keskuksen mukaan suojateiden turvallisuutta parannetaan ensisijaisesti nopeusrajoituksia alentamalla ja tekemällä suojateille rakenteellisia muutoksia kuten keskikorokkeita tai kavennuksia. Suojatien poistaminen on vasta toisena vaihtoehtoisena toimenpiteenä.

Uudenmaan ely-keskuksen liikennejärjestelmäasiantuntija Herkko Jokela perusteli suojateiden poistamisia tiistaina Ylen Radio Suomen Helsingin lähetyksessä. Häneltä kysyttiin lähetyksessä, ovatko suojatiet turvallisia jalankulkijoille.

– Suojatie on turvallinen silloin, kun se on oikeassa liikenneympäristössä, esimerkiksi taajamassa. Jos taas ajatellaan vastaava tilanne vilkkaalla valtatiellä, niin kyllä siinä jalankulkijalle tulee helposti mieleen, että kuinka tästä mahtaa päästä yli, Jokela vastasi kysymykseen.

Ely-keskus: Ei haluta luoda harhaluuloa

Ely-keskuksen mukaan Suomen liikenteessä loukkaantuu tai kuolee vuosittain noin 400 jalankulkijaa, heistä yli puolet juuri suojateillä. Harva autoilija kuitenkaan pysähtyy suojatien eteen ja antaa tietä jalankulkijalle, vaikka niin pitäisi toimia, ely-keskus toteaa tiedotteessaan.

Jokelan mukaan Uudenmaan ely-keskus ei halua luoda harhaluuloa siitä, että suojatie turvaisi vilkkailla pääväylillä.

– On katsottu, että on viisaampi jalankulkijalle, että hän odottaa ensin liikenteen ja ylittää tien sitten.

Nyt poistettavat suojatiet sijaitsevat hänen mukaansa pääasiassa juuri vilkkailla pääväylillä.

Millaisia asioita täytyy ottaa huomioon, kun uusia suojateitä rakennetaan?

– Kyllä siinä otetaan huomioon päiväkotien ja koulujen läheisyydet, eli tällaisten pienten kulkijoiden tien ylitykset yritetään turvata, Jokela sanoi.

Uudenmaan ely-keskus on tiedottanut asiasta kesäkuussa. Herkko Jokela kertoo Yle Uutisille, että viimeiset suojatiet poistetaan tiistain kuluessa.

Suosittelemme sinulle