Hyppää sisältöön

Diabetes voi yllättää minkä ikäisenä vain – Suomessa tauti jopa puolella miljoonalla

Tyypin 1 diabeetikoita on Suomessa yli 45 000 ja lapsia sairastuu tautiin vuosittain yli 500. Diabeteksen eri tyyppien rajat eivät kuitenkaan ole aina selkeitä.

Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Diabetes on aineenvaihdunnan sairaus, jossa veren sokeripitoisuus nousee, koska haima ei tuota tarpeeksi insuliinia elimistön tarpeisiin. Sairautta on useaa erilaista tyyppiä, joista yleisimmät ovat ensimmäisen ja toisen tyypin diabetes.

Tyypin 1 diabeteksessa haima ei eritä insuliinia, sillä sitä tuottavat solut ovat tuhoutuneet. Sairaus voi ilmetä minkä ikäisenä vain, mutta useimmiten se iskee alle 40-vuotiaana. Suomen diabetesliiton mukaan (siirryt toiseen palveluun) tyypin 1 diabetekseen sairastuu vuosittain yli 500 alle 15-vuotiasta, ja noin 1500 yli 15-vuotiasta. Kaikkiaan sairautta potee Suomessa yli 45 000 ihmistä.

Yleisempi sairauden muoto on tyypin 2 diabetes. Siinä haima kyllä tuottaa yhä insuliinia, mutta joko liian vähän, tai se tehoaa liian heikosti. Tyypin 2 diabeteksen sairastajia on todettu Suomessa yli 300 000. Tauti on kuitenkin usein hitaasti kehittyvä ja on arvioitu, että sitä voi sairastaa tietämättään noin 150 000 ihmistä. Myös tyypin 2 diabetes voi iskeä minkä ikäisenä vain, mutta yleisimmin se puhkeaa yli 40-vuotiailla.

Kolmas yleinen muoto on raskausdiabetes. Nimensä mukaisesti se iskee raskausaikana, mutta häviää useimmiten synnytyksen jälkeen. Raskausdiabeteksen sairastaneet sairastuvat kuitenkin muita useammin sen jälkeen myös muun tyyppiseen diabetekseen.

Diabeteksen eri tyypit eivät ole selvärajaisia ja kolmen yleisimmän tyypin lisäksi sillä on lukuisia harvinaisempia muotoja. Käypä hoito -suosituksissa (siirryt toiseen palveluun) todetaan, että rajaus eri tyyppeihin on epätarkka ja tyyppien 1 ja 2 diabetesta tulisi pitää taudin ääripäinä. Diabeteksen luonne voi myös muuttua sen edetessä.

Maailmalla diabetes on yleinen tauti, jota sairastaa maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) yli 420 miljoonaa aikuista. Ykköstyypin diabetes on erityisen yleistä Suomessa.

Tyypin 1 diabetes on elinikäinen tauti, jota hoidetaan insuliinipistoksilla tai -pumpulla. Myös elintavat ehkäisevät lisäsairauksia. Tyypin 2 diabeteksen hoito on yksilökohtaisempaa. Sitä hoidetaan usein painonhallinnan kautta säädellen liikunnan määrää ja ruokavaliota, mutta myös lääkehoito voi olla tarpeen.

Suosittelemme sinulle