Hyppää sisältöön

Kysely: Suomalainen luottaa eniten palomieheen, vähiten puhelinmyyjään ja poliitikkoon

Luottamus poliitikkoihin näyttäisi huvenneen 2000-luvulla.

Palomies
Kuva: Fredrika Sundén / Yle
STT

Suomalaiset näyttävät luottavan eri ammattien edustajista eniten palomieheen ja apteekkityöntekijään. Asia käy ilmi kyselytutkimuksesta, jonka Valitut Palat teki yhdessä brittiläisen Wyman & Dillonin kanssa.

Tulosten mukaan palomiehiin luottaa suuressa määrin tai melko paljon 98 prosenttia vastaajista.

Vähiten suomalainen luottaa puhelinmyyjään ja poliitikkoon. Puhelinmyyjään ilmoitti luottavansa kuusi sadasta, kun taas poliitikkoa piti luotettavana 11 prosenttia vastaajista. Luottamus poliitikkoihin näyttäisi huvenneen: vielä vuonna 2002 poliitikkoihin luotti vastaavassa kyselyssä 13 prosenttia vastaajista.

Lähellä kärkeä luotettavuudessa olivat nyt vastaajien mielestä lentäjät, sairaanhoitajat ja käsityöläiset kuten puusepät ja ompelijat. Heikohko sitä vastoin oli luottamus sijoitusneuvojiin, automyyjiin sekä ammattiyhdistysjohtajiin.

Samat ammatit ovat olleet Suomessa kärki- ja häntäpäässä myös muissa mielipidetutkimuksissa.

Nainen luottaa lakimieheen, mies upseeriin

Mielikuviin ammateista vaikuttavat vastaajan sukupuoli ja ikä. Naiset suhteutuvat miehiä luottavaisemmin esimerkiksi lakimieheen, asunnonvälittäjään, ay-johtajaan ja toimittajaan. Mies taas luottaa sairaanhoitajaan ja armeijan upseeriin vahvemmin kuin nainen.

Yli 50-vuotias suomalainen näyttäisi luottavan nuorempia enemmän muun muassa automyyjiin, poliisiin ja meteorologiin. Nuoremmat luottavat esimerkiksi ay-johtajiin enemmän kuin seniorit.

Viime vuodenvaihteessa tehtyyn tutkimukseen vastasi Suomessa liki 1  900 Valittujen Palojen asiakasrekisteristä poimittua henkilöä. Koska otos on poimittu asiakasrekisteristä, tuloksia voi pitää suuntaa-antavina.

Tulosten virhemarginaali on Valittujen Palojen mukaan enintään 2,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Suosittelemme sinulle