Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kuopiossa ilmi 50 euron näyteseteleitä, joilla myös onnistuttu maksamaan

Poliisi on ottanut Kuopiossa kiinni kolme nuorta miestä, joita epäillään väärien 50 euron seteleiden käytöstä.

50 euron näyteseteli, jossa on merkintä sen kelpaamattomuudesta maksuvälineeksi.
Kuva: Itä-Suomen poliisilaitos
Keijo Salokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopiossa on tullut ilmi vääriä 50 euron seteleitä. Poliisin tietoon on tullut puolenkymmentä tapausta, joissa asiakas on maksanut muun muassa ravintolaostoksia väärällä 50 euron setelillä.

Poliisi on ottanut tapauksen tutkintaan liittyen kiinni kolme henkilöä ja heidän hallustaan on löytynyt lisää vääriä 50:n euron seteleitä. Kiinni otetut ovat kaikki nuoria, 18–24 -vuotiaita kuopiolaisia miehiä. Kaksi heistä on edelleen pidätettynä.

Poliisin mukaan setelit ovat nopeasti katsottuna aidon näköisiä ja paperin laatu on myös aidon oloista. Kuitenkin tarkemmin katsottaessa seteleissä on teksti INVALID, joka osoittaa setelin olevan pätemätön. Seteleistä puuttuvat myös kaikki turvatekijät.

Rahat on tilattu ulkomailta internetin kautta Suomeen. Ne ovat niin sanottuja näyterahoja, jonka vuoksi niissä on sana INVALID, eli pätemättömyysmerkintä.

Aiemmin tänä kesänä samanlaisia seteleitä on käytetty maksuvälineinä myös ainakin Iisalmessa, Kiuruvedellä ja Nurmeksessa. Poliisin mukaan on mahdollista, että näitä vääriä 50 euron seteleitä on edelleen liikkeellä ja että niitä saatetaan yrittää käyttää maksuvälineenä.

Lisäksi Itä-Suomen poliisi tutkii edelleen jo aiemmin Kuopion seudulla havaittua väärien 20 euron seteleiden levitystä.

Lounais-Suomen poliisi kertoi keskiviikkona, että Turussa on puolestaan liikkunut väärennettyjä 100 euron seteleitä.

Suosittelemme sinulle