Hyppää sisältöön

"Piilotyöt" löytävät tekijänsä: Hamza, 17, valitsee kännykältään keikkatyöt ilman paperisotaa

Espoossa kokeillaan työllistää nuoria keikkatöillä, joita välitetään kännykkäsovelluksessa. Näin yritykset saavat hoidettua pienet työtehtävät, joihin oma väki ei ehdi.

17-vuotias Hamza El-Issaoui on saapunut Leppävaaran Omnian metallipajalle keikkatöihin. Työpäivään kuuluu paikkojen järjestelyä ja metallitöitä. Kuva: Tommi Kolehmainen / Yle
Tommi Kolehmainen

– Sehän sujuu kuin ammattimieheltä!

Metallin katku leijailee Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian metallipajalla, kun Hamza El-Issaoui, 17, leikkaa peltilevyä suurella levyleikkurilla. Omnian kone- ja metallipuolella opetuksen avustajana työskentelevä Ari Reiman kehuu vierestä ja valvoo koneen käyttöä.

Espoon kaupunki ja Omnia ovat mukana kesäkuusta joulukuuhun kestävässä kokeilussa, jossa vastavalmistuneille ja työtä etsiville nuorille tarjotaan niin sanottuja mikrotöitä. Ne ovat pieniä työtehtäviä, joihin vakituisilla työntekijöillä ei välttämättä ole aikaa. Työttömälle nuorelle tai opiskelijalle taas pienetkin työkeikat voivat olla hyödyllisiä.

– Keikat vaihtelevat kahdesta kuuteen tuntiin. Työnantajankin kannalta helppo formaatti, että voi tarvittaessa ottaa nopeasti työhön apulaisen. Ei sitä tiedä vaikka nuorella tulisi samalla kipinä tulla tälle alalle opiskelemaan tai töihin, kertoo Reiman.

Kaverini suositteli sovellusta minulle ja ajattelin, että ei tämä toimi. Sain parin päivän päästä heti kolme keikkaa.

Hamza El-Issaoui

Reimanin mukaan projektin tarkoituksena on antaa nuorille valmiuksia työelämään, sillä pätkätöitäkin voi olla monesti hankala löytää ilman aiempaa työkokemusta. Samalla nuorelle tarjoutuu mahdollisuus kokeilla pienellä kynnyksellä erilaisia töitä, eikä tarvitse esimerkiksi leikata ruohoa kuutta viikkoa putkeen.

Omnian Leppävaaran toimipisteen metallipajalla on tällä hetkellä tarjolla erilaisia työtehtäviä aina siivouksesta yksinkertaisiin metallitöihin.

Sovelluksen kautta monenlaisia töitä

Kokeilussa työnantajan ja työntekijän välikätenä toimii Work Pilots -yritys, jonka mobiilisovelluksen kautta nuori voi hakea pätkätyökeikkoja. Työkeikan voi ilmoittaa mikä tahansa yritys tai kotitalous. Work Pilotsin sovelluksen kautta myös vantaalainen Hamza El-Issaoui näki ilmoituksen työstä Omniassa.

– Tämä oli vähän sellainen villi kortti, kun en hirveästi tykkää näistä koneista. Työ on ollut ihan jees. Kaverini suositteli sovellusta minulle ja ajattelin, että ei tämä toimi. Sain parin päivän päästä heti kolme keikkaa.

Hamza El-Issaoui on työllistänyt itseään Work Pilotsin kautta buukatuilla keikkatöillä. Pätkätyö sopii syksyllä alkavien merkonomiopintojen kylkeen ennen vakituisen työpaikan löytymistä. Kuva: Sasha Silvala / Yle

El-Issaoui on saanut sovelluksen kautta muun muassa toimistotöitä, siivonnut kirkossa, sekä ollut kantoapuna. Muutama työnantaja on kutsunut hänet uudelleen töihin, kun työtehtävät ovat sujuneet mallikkaasti. Tehtävästä kuin tehtävästä työntekijä saa kymmenen euroa tunnissa.

– Olen ollut tyytyväinen, kymmenen euroa on mielestäni hyvä palkka. Alaikäisenä on vaikea löytää töitä, niin keikkatyöllä saa hyvin ekstrarahaa. Aloitan syksyllä merkonomiopinnot, keikkatyö sopii sen ohelle, kertoo El-Issaoui.

"Ei työtä, ei rahaa"

Niinkin voi tapahtua, että keikan varannut työntekijä ei saavukaan paikalle.

– Voi tulla sairastuminen tai nuori on voinut vahingossa varata keikkoja päällekkäin. Se on niin simppeliä, että jos ei saavu töihin, ei tule rahaa. Jokaiselle ilmoittamalleni keikalle on ollut useita hakijoita, joten sitten buukataan seuraava kaveri tilalle, Reiman kertoo.

Ari Reiman toimii opetuksen avustajana kone- ja metallialalla Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniassa Leppävaarassa. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Käytännössä Work Pilotsin kautta keikkatyöntekijän palkkaava yritys maksaa palvelulle yhdestä työtunnista 16 euroa, josta työntekijälle jää ennen veroja 10 euroa tunnissa. Työntekijä toimittaa tilinumeronsa, henkilötunnuksensa ja verokorttinsa palveluun, jonka jälkeen rekrytointi etenee ilman erillistä paperisotaa. Työnantaja voi tarkastella palvelun kautta, millaista palautetta työntekijä on saanut aiemmista työkeikoistaan.

– Pyrimme luomaan polkuja ihmisille. Alaikäisen on vaikea saada mitään töitä eikä työhaastatteluunkaan voi oikein mennä ilman cv-merkintöjä. Palvelun kautta saa työsuorituksestaan palautetta, todistuksen ja suositteluja hyvin tehdystä työstä, mikä auttaa jatkossa työnhaussa, kertoo Work Pilotsin vaikuttamis- ja myyntivastaava Jari Raitanen.

Yrityksillä on piilossa tekemätöntä työtä

Viime vuonna avattu palvelu toimii tällä hetkellä Suomessa 20 kaupungissa ja sillä on yli 10 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Raitasen mukaan palvelua on markkinoitu ensi kädessä nuorille ja työttömille, mutta yläikärajaa ei ole. Palvelu voisi sopia hyvin vaikka eläkeläisille, joilla on pieni eläke ja virtaa tehdä lyhyitä työtehtäviä, Raitanen kertoo.

– Suomessa monilla yrityksillä on paljon tekemätöntä työtä, mutta ei välttämättä suoraan työpaikkoja. Tässä yritys voi ottaa tyypin pariksi tunniksi töihin, ja jos huomaa että työtä onkin oikeastaan aika paljon, niin voi ottaa kaverin töihin kokonaan.

Work Pilots vakuuttaa työntekijän työtapaturmien varalta. Työpaikat taas ovat vastuussa käytännön perehdyttämisestä: esimerkiksi Omnian konepajalla Reimanin vastuulla on näyttää, miten työ tehdään turvallisesti ja tarjota turvallisuuden täyttävät työvaatteet.

Ari Reiman (oik.) perehdyttää työkeikalle tullutta Hamza El-Issaouia porakoneen käytössä. Kuva: Tommi Kolehmainen / Yle

Ainutlaatuinen kokeilu

Espoossa tehtävässä kokeilussa on mukana koulutuskuntayhtymä Omnian lisäksi Espoon kaupunki, sekä Laurean ja Metropolian ammattikorkeakoulut. Omnian johtaja Sampo Suihkon mukaan kokeilu on täysin uudenlainen.

– Vastaavaa mallia ei muualla ole lähdetty rakentamaan. Tavoitteena on parantaa nuorten valmiuksia pärjätä työelämässä. Työkokemuksen avulla nuori pärjää aina paremmin tulevaisuudessa ja itseluottamus kasvaa, Suihko kertoo.

Suihkon mukaan lomakauden jälkeen avautuu esimerkiksi erilaisia siistimistehtäviä, työturvallisuus- ja opetusmateriaalin laatimista sekä työtehtäviä kiinteistö- ja aulapalveluista.

Kokeilussa mukana olevissa Laureassa ja Metropoliassa mikrotyötehtäviä aukeaa syksyn aikana. 

Suosittelemme sinulle