Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kattomaalarin maisemakonttori on kaupungin kattojen yläpuolella – video

Kerrostalon peltikaton maalaaminen ei sovi heikkohermoiselle. Maisemakonttoriin ei ole asiaa liian sateisella ja tuulisella säällä. Ydinkeskustassa katto on maalattava perinteisesti siveltimellä.

Tuomo Rintamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Yrittäjä Antti Tervo sekä hänen nuorempi veljensä Aaro maalaavat tällä viikolla seitsenkerroksisen kerrostalon peltikattoa Vaasassa.

Kerrostalon katon maalaus vaatii tarkkaa suunnittelua. Työvaiheiden lisäksi suunnittelua vaatii työturvallisuus. Työmaan aamu alkaakin sääennusteen lukemisella. Kovalla sateella ja tuulella katolle ei ole asiaa.

Katon maalausta Vaasan keskustassa.
Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

– Aamulla ennen kuin tullaan hommiin katsotaan sääennustukset, että voidaanko tulla hommiin. Sen jälkeen katsotaan turvavaljaat kuntoon ja köydet kiinni kiinnityspisteisiin, Antti sanoo.

Antti ja Aaro Tervo.
Antti ja Aaro Tervo. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Ennen maalausta katto on pestävä. Tällä vaasalaistyömaalla kova tuuli teki pesuvaiheessa tepposet.

– Pesuvesi ei valunutkaan ränneihin, vaan tuuli työnsi sen takaisin katolle. Jos tuulee liikaa on lisäksi vaarana, että työvälineet tippuu alas tai itse horjahtaa, Antti selventää.

Antti Tervo maalaa kerrostalon kattoa Vaasassa.
Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Perinteisellä pensselityylillä

Kerrostalon peltikaton maalaus suoritetaan perinteisellä pensselitekniikalla. Siihen on hyvä syy.

– Olemme kaupungin keskustassa ja autot ovat talon vieressä parkissa. Heti räystään jälkeen on parvekkeiden ja ikkunoiden lasit ja ruiskumaalauksessa on vaarana, että niihin leijuu maalia, Antti sanoo.

Vaasalaiskerrostalon kattotyömaan valmistelutyöhön veljekset käyttivät päivän ja itse maalaustyö kestää arviolta viikon, mikäli säät ovat suotuisat.

– Viime perjantaina oli sellainen tuuli, että maalaus ei onnistunut. Aamusta iltaan asti ollan sitten katolla kun sää sen sallii, Antti nauraa.

Korkean paikan kammoiselle kerrostalon katolle kiipeäminen voi olla koettelemus. Kattomaalarin mielestä työ on siihen parasta lääkettä.

– Pikemminkin korkean paikan kammo lähtee täällä. Toisaalta kieltämättä hieman vainoharhaiseksi täällä tulee ja turvavaljaita tulee kokeiltua tämän tästä, Aaro Tervo miettii.

Katon maalausta.
Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Maisemakonttori

Antti Tervo opiskelee verojuridiikkaa Vaasan yliopistossa. Kesäksi mies työllistää itsensä ja veljensä oman yrityksensä maisemakonttorissa.

– Näissä näkymissä on mukava tehdä hommia. Varjopuolena on tosin se, että koko päivän paistaa aurinko. Päivän mittaan ei myöskään paljon muita ihmisiä näe ja aika yksin joutuu tekemään hommia, Antti Tervo nauraa.

Kattomaalari Antti Tervo.
Kattomaalari Antti Tervo. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Suosittelemme