Poliisi on paljastanut uutta tietoa lisää Kuopiossa viikonloppuna paljastuneesta väärän rahan tapauksesta. Kolmen paikallisen nuorukaisen epäillään maksaneen muun muassa ravintolaostoksiaan väärällä rahalla.
Raha ei kuitenkaan ole varsinaisesti väärennettyä, vaan netistä tilattua leikkirahaa. Seteleissä lukee "GECERSIZDIR" ja "INVALID", mikä tarkoittaa mitätöntä turkiksi ja englanniksi.
Löysimme netistä kauppapaikan, jossa myydään poliisin tiedotteessa kuvatun kaltaista leikkirahaa avoimesti ja ilmeisen laillisesti. Turkissa painetun nipun 50 euron seteleitä voi tilata 29,99 dollarin hintaan ja yhdessä nipussa on sata seteliä.
Jos yön kähmyssä sujauttaa vähän suttuisen setelin tiskille, on siinä riski, että se menee huolimattomalta läpi.
Tuomo Lepola
Toisin sanoen: jos joku on tilannut niitä rikollisessa mielessä, hän pääsee voitolle, jos onnistuu käyttämään edes yhden setelin aidon sijasta. Kuopion tapauksessa näin kävikin, mutta ennen pitkää kolmikko jäi kiinni.
– Kohtalaisen helppoa tällaisen rahan hommaaminen on, jos sellaista mielii. Mutta jos sitä rupeaa [käyttämään aitona rahana], niin poliisi tulee kyllä puuttumaan siihen, rikoskomisario Tuomo Lepola Itä-Suomen poliisista sanoo.
Nettikaupassa tuotetta suositellaan esimerkiksi lauta- ja korttipeleihin, juhliin, käytännön piloihin ja elokuvarekvisiitaksi. Tuotekuvauksen mukaan kaikissa seteleissä on sama sarjanumero ja turkin- ja englanninkielinen teksti, jonka mukaan seteli on mitätön.
Leikkiraha voi olla aidomman näköinen kuin varta vasten väärennetty
Oma kysymyksensä on, miten on mahdollista, että joku onnistui käyttämään maksamiseen seteliä, jossa lukee "INVALID". Poliisin mukaan kuvio ei ole niin yksinkertainen kuin miltä se näyttää.
Monissa liikkeissä on jo nykyään laite, jolla väärennetty seteli pystytään tunnistamaan. Varsinkin pienemmistä liikkeistä sellainen saattaa kuitenkin puuttua, ja silloin paljastuminen on vain myyjän tarkkaavaisuudesta kiinni.
– Jos yön kähmyssä sujauttaa vähän suttuisen setelin tiskille, on siinä riski, että se huolimattomalta menee läpi. Vastaanottajan tulee olla huolellinen, rikoskomisario Tuomo Lepola painottaa.
Lisäksi nettikaupasta tilatut setelit saattavat olla väärillä teksteilläkin aidomman näköisiä kuin varta vasten väärennetyt setelit. Esimerkiksi Pohjois-Savossa alkukesästä pyörineet väärennetyt 20 euron setelit olivat osittain niin rujosti leikattu, että tunnistaminen ensi silmäyksellä oli helppoa.
– Siellä näkyi valkoinen viiva, jossa paperin raja on mennyt. Sellaista ei aidossa setelissä ole.
Poliisi tutki leikkirahan tapausta aluksi väärennöksenä. Siitä ei kuitenkaan välttämättä ole kyse, vaan nimike saattaa muuttua, kun tapaus päätyy syyttäjälle.
Kohtalaisen helppoa tällaisen rahan hommaaminen on, jos sellaista mielii.
Tuomo Lepola
Keskiviikkona paljastui myös Turussa tapaus, jossa on tarjottu maksuvälineenä useampia väärennettyjä 100 euron seteleitä. Lounais-Suomen poliisi on tapauksesta vähäsanainen, mutta ilmeisesti setelit eivät ainakaan ole samankaltaisia kuin Kuopiossa liikkuneet 50 euron leikkirahat.
Turussa seteleissä on ollut tekstiä kyrillisillä aakkosilla, eikä poliisi ainakaan vielä keskiviikkona iltapäivällä osannut sanoa, mitä teksti tarkoittaa. Seteleistä ei ole myöskään jaettu kuvaa julkisuuteen.