Hyppää sisältöön

Macron haluaa nostaa puolustusbudjettia ensi vuonna

Emmanuel Macron vakuutti tukeaan armeijalle sen jälkeen, kun puolustusvoimien komentaja erosi.

Emmanuel Macron
Ranskan puolustusvoimien uusi komentaja François Lecontre ja Emmanuel Macron Istresin tukikohdassa. Kuva: Arnold Jerocki / EPA
Juho Takkunen

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vakuuttaa, että Ranskan puolustusbudjettia kasvatetaan ensi vuonna.

Presidentti sanoi Lounais-Ranskan Istresissä, että puolustusbudjetti nostetaan ensi vuonna reiluun 34 miljardiin euroon.

– Vain puolustusvoimien budjettia kasvatetaan, Macron sanoi.

Macron vakuutti olevansa sitoutunut Naton tavoitteeseen, että jäsenmaat kasvattavat puolustusmenojaan kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2025 mennessä.

De Villiers erosi komentajuudesta

Macron kommentoi Ranskan puolustusvoimien komentajan Pierre de Villiers'n eroa puheessaan ranskalaisille sotilaille Istresin sotilastukikohdassa. Ranskan puolustusvoimien komentaja, kenraali Pierre de Villiers erosi keskiviikkona osin Macronin puolustusleikkauksiin liittyvän sanaharkan takia.

De Villiers ja Macron olivat ilmiriidassa sen jälkeen, kun Macronin hallitus ilmoitti 850 miljoonan euron leikkauksista puolustusbudjettiin. Leikkaukset ovat osa 4,5 miljardin euron menoleikkauksia, joiden tarkoitus on vähentää Ranskan budjettialijäämää.

De Villiers käytti leikkauksista rajua kieltä, ja Macron puolestaan muistutti de Villiers'tä Ranskan armeijan komentoketjusta.

Armeija piti leikkauksia petoksena. Ensimmäisinä viikkoinaan presidenttinä Macron osoitti armeijalle vahvaa tukea, jota hän korosti puheessaan torstaina.

– Haluan toistaa syvän kunnioitukseni teitä kohtaan. Nautitte täydellistä luottamustani. Tämä ei ole vain sanahelinää, vaan aion olla päättäväisesti rinnallanne, Macron lupasi.

Lecointre palveli Ruandassa ja Bosniassa

Presidentti Macron nimitti eilen uudeksi komentajaksi 55-vuotiaan kenraali François Lecointren.

Le Monde kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Lecointre on palvellut Ranskan sotilasoperaatiossa Ruandassa 1990-luvun kansanmurhan aikaan ja Bosniassa YK-operaatiossa vuonna 1995. Hän komensi vuonna 2013 eurooppalaista Malin armeijan koulutusoperaatiota.

Esikuntapäällikkö on Ranskassa Suomen puolustusvoimain komentajaa vastaava armeijan korkein upseeri, joka vastaa sotilasoperaatioista. Presidentti on Ranskassa puolustusvoimien ylipäällikkö, kuten Suomessakin.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Suosittelemme sinulle