Hyppää sisältöön

"Jollakin välähti, että 100 komiaa traktoria" – traktorit mittelevät kauneudesta omissa "missikisoissaan"

Autojen ulkonäöstä on järjestetty kilpailuja jo pidemmän aikaa. Traktoreiden kauneuskilpailuja on ollut vähemmän. "Missikilpailussa" Lapualla on esillä tasan 100 konetta.

Komeita vanhoja traktoreita ihaillaan Lapuan Tiistenjoella. Kuva: Matti Rinnankoski

Lapuan Tiistenjoen nuorisoseuran kentälle on haalittu 100 uutta ja vanhaa traktoria arvosteltavaksi Suomi 100 -teeman mukaisesti. Järjestäjät kutsuvat kilpailua mielellään "missikilpailuksi". Tempauksella halutaan saada pienelle kylälle toimintaa ja aikaisemmin kilpailulla onkin ollut hyvä suosio.

– Aikoinani luin yhtä traktorilehteä ja yht'äkkiä putkahti mieleen ajatus, että onko näistä koskaan mittelöity kilpailussa. Autoille on paljon järjestettty kilpailua ja "kaarashowta", mutta traktoreita ei ole arvioitu ulkonäön perusteella. Soitin paikalliselle MTK:n puheenjohtajalle, että järjestetäänkö traktoreiden missikilpailut, niin hän oli heti niin innoissan, että ilaman muuta. Kylälle pitää jotakin tapahtumaa saada ja siitä se lähti käyntihi, naurahtaa Veli Sipilä, joka on yksi tapahtuman järjestäjistä.

Tapahtumakävijät saavat äänestää komeinta traktoria ja voittajat julkistetaan jälkikäteen.

Esillä on uusia ja vanhoja koneita

Sunnuntaiseen kilpailu- ja esittelytilaisuuteen olisi toivottu koneita kaikkialta Suomesta, mutta niitä on tulossa vain lähialueelta.

– Meillä oli valtakunnan lehdissä ilmoituksia, mutta Suomi 100- tapahtumia on pilvin pimein niin tuli vähän huonosti muualta päin Suomea. Lähinnä entisen Vaasan läänin aluelta. Omalta kylältä lisättiin traktoreita, että päästiin Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi siihen 100 traktoriin.

Työryhmällä oli suunnitelmissa järjestää kilpailu vasta ensi vuonna, mutta  päättivätkin järjestää tänä vuonna.

– Valtiovaltakin suositteli, että olisi erilaisia tapahtumia ja jollakin välähti, että 100 komiaa traktoria, että se on meiltä se kunnianosoitus Suomen itsenäisyydelle, kertoo Veli Sipilä.

Vanhoja Zetoreita jonossa traktorien missikisoissa. Kuva: Matti Rinnankoski

Avoimella kentällä näkyy erot

Nykyajan traktorit ovat jo valtavan kokoisia, kun verrataan vanhoihin avotraktoreihin. Konekoot ovat kasvaneet tilakokojen myötä viimeisen parinkymmenen vuoden aikana hulppeasti.

– Puuttomalla kentällä näkee kontrastin pienten ja suurten eroista ja voi kauhistellakin suurten kokoa. Maatalous on mennyt siihen, että "pikkuvalmetilla" pärjää, jos ei ole yhtään velkaa. Sillä pystyy enää hätinä tuottamaan itselleen ruokaa.

Maatalouden muutoksen lisäksi esitellään myös metsätalouden kehittymistä vuosien varrelta.

– Metsätalouskin on koneellistunut huomattavasti. Aikoinaan hevosella vedettiin puut tien varteen ja nykyään metsätyöt tehdään isoilla monitoimikoneilla. Päätettiin esitellä myös tätä kehitystä uutena juttuna, summaa Veli Sipilä.

Vanha Valmet näytillä traktorien missikisoissa Lapualla. Kuva: Matti Rinnankoski

Suosittelemme sinulle