Hyppää sisältöön

Suomen Pankki: Vääriä euroseteleitä liikkuu Suomessa yhä vähemmän

Suomen Pankin mukaan väärennöksien määrät ovat Suomessa pieniä muihin euromaihin verrattuna.

Väärä 50:n euron seteli
Väärä 50:n euron seteli. Kuva on vuodelta 2011. Kuva: Yle
Matti Konttinen

Suomessa löydettiin alkuvuonna 345 väärennettyä euroseteliä, kertoo Suomen Pankki. Väärennösten määrä tippui yli puolella. Viime vuonna vastaavana aikana väärennöksiä löytyi 703 kappaletta. Yhteensä viime vuonna löydettiin 2 171 seteliväärennöstä.

– Suomessa on erittäin pieni todennäköisyys, että käteen osuisi väärennös. Silti on hyvä kiinnittää huomiota setelien turvatekijöihin, kun seteleitä käsittelee, sanoo Suomen Pankin maksuvälinetoimiston päällikkö Jussi Kangas tiedotteessa.

Suomen Pankin mukaan väärennöksien määrät ovat Suomessa pieniä muihin euromaihin verrattuna. Alkuvuonna Suomessa kierrossa olleiden setelien joukosta löydettiin eniten 50 euron väärennöksiä. Seuraavaksi eniten oli 20 euron väärennöksiä ja 100 euron väärennöksiä.

Yle kertoi keskiviikkona, että Turussa on ollut liikkeellä väärennettyjä 100 euron seteleitä. Kuopiossa puolestaan on tullut tällä viikolla ilmi tapauksia, joissa ostoksia on maksettu 50 euron leikkisetelillä. Kuopion tapauksessa kyse ei kuitenkaan ole väärennöksestä.

Suomen Pankki kertoo, että väärennöksiä pyritään ehkäisemään uudella eurosetelisarjalla. Setelien turvatekijöissä on käytetty uusinta tekniikkaa, jonka ansiosta seteleitä on entistäkin vaikeampi väärentää. Tähän mennessä on uusittu jo 5, 10, 20 ja 50 euron setelit. Uusi 50 euron seteli otettiin vastikään käyttöön tämän vuoden huhtikuussa.

Ohjeita ja oppaita setelin aitouden tarkastamiseen löytyy Suomen Pankin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle