Kokkolan kaupunki on lähtenyt taisteluun vieraskasveja vastaan tällä kertaa palkkaamalla pitkäaikaistyöttömiä kitkemistöihin. Aiempina vuosina kaupunki on niittänyt ja myrkyttänyt vieraslajeja, mutta tulokset ovat olleet liian laihoja. Siksi kaupunki päätti kokeilla tänä kesänä ensimmäistä kertaa käsin kitkemistä.
Vieraskasveja on lähinnä sellaisilla paikoilla, joihin ihmiset ovat vieneet pihajätteitään.
työsuunnittelija Tanja Ojanperä, Kokkolan kaupunki
Varsinkin jättiputki ja jättipalsami ovat vallanneet tilaa niin, että kaupungin oli keksittävä jotain uutta. Työsuunnittelija Tanja Ojanperä arvioi, että yksistään Kokkolassa ongelmapaikkoja on satoja.
– Vieraskasveja on lähinnä sellaisilla paikoilla, joihin ihmiset ovat vieneet pihajätteitään ja piharoskiaan. Esimerkiksi jättipalsami on lähtenyt leviämään sellaisilta paikoilta ihan mittavan kokoisille alueille, Ojanperä harmittelee.
Palkatessaan työhön pitkäaikaistyöttömiä Kokkolan kaupunki sai kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Kaupungilla on roppa kaupalla työtä, jolle ei riitä tekijöitä. Samalla kaupunki välttyi näiden työllistettyjen kohdalla Kelan sakkomaksuista, joita kunnat joutuvat maksamaan jokaisesta pitkäaikaistyöttömästään.
Kunnat maksavat puolet pitkäaikaistyöttömiensä työmarkkinatuesta 300 työttömyyspäivän jälkeen. Tuhannen päivän jälkeen kunnan osuus on 70 prosenttia. Kyse on siis merkittävästä summasta.
Kokkolan kaupunki on palkannut tänä kesänä puoleksi vuodeksi kymmenkunta työtöntä kitkemis- ja puistotöihin. Kyse on normaalista palkkatyöstä.
Vieraskasvien paikka ei ole puutarhajätteen vastaanottopaikalla
Jokainen voi myös itse osallistua talkoisiin ja kitkeä jättipalsamia tai jättiputkea. Ojanperä kuitenkin varoittaa, ettei niitä saa viedä yleiselle puutarhajätteen vastaanottopaikalle.
– Jättipalsami ja -putki pitää laittaa erilleen muista puutarhajätteistä. Sitten voi soittaa kaupungin puutarhapuolelle, niin haemme ne pois. Ongelmakasveille on aivan erillinen paikka, mihin ne kerätään, ja siellä kasvit joko poltetaan tai kompostoidaan.
Ongelmakasveille on aivan erillinen paikka, mihin ne kerätään, ja siellä kasvit joko poltetaan tai kompostoidaan.
Tanja Ojanperä
Vieraslajit ovat sitkeitä, sen Ojanperä tietää kokemuksesta. Hänen mukaansa joillakin alueilla vieraslajien kitkeminen on jo toivotonta työtä.
– Täälläkin Palon alueella on käyty kaksi viikkoa sitten, ja nyt tänne on noussut jo uusia jättiputkia. Silloin ne poistettiin kaikki. Eli aika usein joutuu tarkistamaan nämä samat paikat.
Artikkelia on täydennetty: Kokkola on palkannut pitkäaikaistyttömiä normaaliin palkkatyöhön. 26.7. klo 13.38.