Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Yli puoli miljoonaa kävijää todisti purjelaivaspektaakkelia Turussa viikonlopun aikana – Tall Ships Races teki kävijäennätyksen

Seuraavaa Tall Ships Races-tapahtumaa voidaan joutua odottamaan Turussa yli kymmenen vuotta.

Yle Uutiset Lounais-Suomi: Suuret purjelaivat lähtivät Turusta
Johanna Manu
Avaa Yle-sovelluksessa

Lähes sata Turussa vieraillutta purjelaivaa on seilannut kohti seuraavaa satamaa. Viidennen kerran Turussa järjestetty Tall Ships Races kokosi kaupunkiin yli puoli miljoonaa kävijää.

Projektipäällikkö Kimmo Hyypä selvittää, miten tällaisen suurtapahtuman kävijämäärät lasketaan, kun alueelle ei myydä pääsylippuja.

– Laskuja ei voida tietenkään tehdä yhden henkilön tarkkuudella tällaisessa ilmaistapahtumassa. Katsomme noin sadan, kahden sadan metrin alueelta, paljonko on väkeä. Tämä luku kerrotaan tapahtuma-alueen koolla. Huomioon otetaan myös muutaman tunnin vaihtuvuus.

Tall Ships Racesin tapahtuma-alue oli noin kolme ja puoli kilometriä.

Lukuun tuo vielä oman lisänsä sunnuntainen laivojen lähtö, joka kokosi Ruissaloon ja Airistolle tuhansia uteliaita.

Turvallista, siistiä ja tyylikästä

Suurtapahtuma aiheutti ajoittain ruuhkaa varsinkin keskusta-alueella. Vaikka väkeä oli paljon, vältyttiin varsinaisilta vaaratilanteilta. Turvallisuuteen oli panostettu eikä minkäänlaista uhkaa ollut koko viikonloppuna.

– Maantielautta jouduttiin muutaman kerran pysäyttämään siten, että se vei vain Itärannalta Länsirannalle väkeä. Suuri väkimäärä toi liikaa painetta uudelle, korjatulle Itärannan alueelle, joka oli ensimmäistä kertaa  näin mittavasti käytössä, projektipäällikkö Kimmo Hyyppä kertoo.

Suuresta väkimäärästä huolimatta myös alue pystyttiin pitämään kohtuullisen siistinä. Tämä näkyi myös annetussa palautteessa.

– Rannan siisteys ja myyntipaikkojen tyylikkyys ja puhtaus nousivat esille. Ulkoasu ja jonkunlainen raikas fiilis jäi yleisön mieleen.

Tall Ships Races
Kuva: Paula Koskinen / Yle

Aina on kuitenkin varaa ottaa myös opikseen. Liikennejärjestelyitä pyritään kehittämään seuraavaa kertaa varten.

– Eräät liikennejärjestelyt puhuttavat ihmisiä ja varsinkin niitä, jotka asuvat alueella. Yleensä tapahtuma järjestetään kauppasatamissa ja paikoissa, joissa asutusta ei ole lähellä. Turussa ollaan meidän olohuoneessa, niin täytyy miettiä, miten rannan asukkaat saadaan huomioitua.

Hyyppä muistuttelee, että tapahtuma ei kuitenkaan ole vuotuinen ja kestää vain muutaman päivän.

Pitkä odotus

Moni tapahtumasta vaikuttunut kävijä varmasti toivookin, että purjelaivat kiinnittyvät Turkuun taas pian. Näillä näkymin tapahtumaa täytyy odottaa vielä vuosia.

– Meillä on mahdollisuus kilpailla tapahtumasta Itämerellä noin neljän vuoden välein. Seuraava kerta on 2021 ja se saattaa tulla liian aikaisin, projektipäällikkö Kimmo Hyyppä arvioi.

Turku täyttää 800 vuotta 2029. Ainakin viimeistään silloin kaupunki hakee tapahtumaa.

Kimmo Hyyppä

Päätöksiä ei ole tehty, mutta Turku ei välttämättä lähde hakemaan tapahtumaa näin nopeasti uudelleen. Jo pelkästään valmistelut vievät kolmesta neljään vuotta. Toteutus on massiivinen.

Seuraava mahdollisuus on 2025, ja sitä seuraava kerta neljä vuotta myöhemmin osuu Turun juhlavuodelle.

– Turku täyttää 800 vuotta 2029. Juhlavuosi voisi olla aika hyvä. Ainakin viimeistään silloin kaupunki hakee tapahtumaa.

Suosittelemme sinulle