Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Valvira saa vinkkejä epäilyttävistä lääkemääräyksistä – "Panacod tuntuu olevan erittäin suosittu"

Kiire ei saisi olla tekosyy, ja lääkärin tulisi pohtia joka kerta tarkkaan lääkemääräyksen perusteita.

Lääkkeiden väärinkäyttö on Suomessa poliisin mukaan selvässä kasvussa. Asiasta keskustelivat Aamu-tv:ssä A-klinikkasäätiön sosiaaliterapeutti Noora Reunanen ja entinen päihderiippuvainen, lähihoitaja Juha-Pekka Pääskysaari. Lääkintöneuvos Liisa Toppila Valvirasta otti osaa keskusteluun puhelimitse.
Emma Grünn
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa määrätään joskus kipulääkkeitä turhan helposti, kertoo Valviran lääkintöneuvos Liisa Toppila. Epäilyttävistä lääkemääräyksistä tulee vinkkejä muun muassa poliisilta ja apteekeista.

– Jonkin verran meille tulee ilmoituksia, että lääkärit määräävät suhteellisen höllin perustein, hän kertoi Ylen aamu-tv:ssä maanantaina.

Valvira saa yhteydenottoja myös omaisilta ja lääkäreiltä.

Helsingin huumepoliisin päällikön Jukka Paasion mukaan lääkkeiden väärinkäyttö on lisääntynyt. Hänen mukaansa viime kesästä lähtien kaduilla on näkynyt selvästi enemmän myyntiä. Yle kertoi aiemmin, kuinka pillerikauppa tuntuu poliisin näkökulmasta jopa riistäytyneen täysin käsistä.

Katukauppa on oma ongelmansa – toinen puoli asiassa on lääkkeiden lepsu määrääminen.

– Potilaalla on useita lääkäreitä, jotka määräävät esimerkiksi samana tai jopa peräkkäisinä päivinä kipulääkkeitä. Panacod tuntuu olevan erittäin suosittu, Toppila kuvaili.

"Minä vain jatkoin lääkitystä"

Toppilan mukaan yksi syy ongelmaan piilee siinä, että lääkäri luottaa lähtökohtaisesti siihen mitä potilas sanoo. Voi olla vaikea erottaa, milloin on kyse lääkkeiden väärinkäytöstä ja milloin todellisesta lääketieteellisestä perusteesta lääkemääräykselle.

– Potilaathan osaavat kertoa oikein hyvin sen tarinan, millä lääkkeitä tulee.

Toinen ongelma Toppilan mukaan on se, ettei lääkemääräyksiä punnita tarpeeksi.

– Usein kuulee lääkärin sanovan "minä vain jatkoin tätä lääkitystä" sen sijaan, että joka kerta määrätessä punnittaisiin hyvin tarkkaan, onko lääkkeen määräämiselle enää perusteita.

Kiire ei Toppilan mukaan ole syy jättää pohtimatta lääkemääräystä kunnolla.

– Kiirettä lääkärillä ei ole niin paljoa, etteikö hän ennättäisi arvioida mitä potilaalle tekee.

Valvontaviranomainen ei Toppilan mukaan voi lähteä suoraan valvomaan yksittäisiä lääkäreitä. Valtaosa lääkkeistä menee kuitenkin oikeaan käyttöön, lääkintöneuvos korostaa.

Suosittelemme sinulle