Hyppää sisältöön

Putinin yksityiselämä, omaisuus ja vapaa-aika yhä suuria kysymysmerkkejä – mutta mitä niistä tiedetään?

Venäjän presidentin Vladimir Putinin perheenjäsenet ovat viime vuosina nousseet julkisuuteen estelyistä huolimatta.

Alina Kabajeva ja Vladimir Putin
Vladimir Putin ja Alina Kabajeva. Kuva on vuodelta 2004. Kuva: ITAR-TASS / EPA
Iida Tikka

Kun Venäjän presidentti Vladimir Putin saapui heinäkuun alussa Laatokan Valamon luostariin, video saapumisesta (siirryt toiseen palveluun) sai venäläiset tiedotusvälineet villiintymään hetkellisesti.

Lyhyellä videolla presidentti pysäyttää auton, astuu ulos ajajan paikalta ja avaa matkustajan oven. Takapenkillä vilahtavat kädet sekä suuri punainen laukku ennen kuin Putin sulkee oven. Uutissivustot tekivät nopean tulkinnan: tässä on presidentin uusi tyttöystävä!

Väitteelle ei kuitenkaan ollut sen ihmeempiä perusteita, ja takapenkin käsistäkin on vaikea sanoa, kuuluvatko ne miehelle vai naiselle. Kohu ei niinkään kerro presidentin seurustelutilanteesta, vaan ennemmin tiedotusvälineiden tiedonjanosta.

Putinin yksityiselämä, kuten myös hänen omaisuutensa ja vapaa-ajan viettonsa, on pidetty pitkälti hämärän peitossa. Jotain näistä mysteeriaiheista kuitenkin tiedetään.

Presidentin perhe

Putin oli naimisissa Ljudmila Putinan kanssa, ja hänellä on kaksi aikuista tytärtä. Hiljattain Putin paljasti amerikkalaiselle elokuvaohjaaja Oliver Stonelle olevansa myös isoisä.

Vaikka perhettä on pidetty piilossa, venäläislehdet ovat viime vuosina kaivaneet esiin tietoja Putinin oletetuista tyttäristä, Maria Faassenista ja Jekaterina Tihonovasta.

Vanhempi tytär Faassen asuu venäläislehti Novoe Vremjan mukaan (siirryt toiseen palveluun) nykyään Moskovassa ja on naimisissa hollantilaisen miehen kanssa. Pariskunta asui pitkään Hollannissa, mutta heidän raportoitiin (siirryt toiseen palveluun) muuttaneen pois pian sen jälkeen, kun Hollannista Malesiaan matkalla ollut MH17-matkustajakone ammuttiin alas Itä-Ukrainassa.

Faassenin lähipiirille on tapahtunut paljon erikoisia asioita. Pian sen jälkeen, kun Faassen kirjoitti lopputyönsä endokrinologiasta Moskovan valtiollisessa yliopistossa, lopputyön ohjaajasta tuli lehtitietojen mukaan Venäjän lääketieteellisen akatemian johtaja. Tämän poika valittiin Venäjän edustajaksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Kun taas venäläispankkiirin vartijat pahoinpitelivät Faassenin miehen, kolmelta pankin konttorilta vietiin toimilupa.

Silti nuorempi tytär Jekaterina Tihonova on tunnetumpi, ehkä osittain siksi, että Tihonovan akrobaattisen rock'n'roll:n kilpailuvideot (siirryt toiseen palveluun) ovat levinneet laajalle.

Tihonovan taustoja alettiin penkoa, kun hänet nimettiin johtamaan Moskovan valtiollisen yliopiston miljoonien arvoista uudistusprojektia ilman varsinaisia tieteellisiä meriittejä.

Tihonovan mies Kirill Shamalov on Putinin lähipiiriin – ja lännen pakotelistoille – kuuluvan pankkiirin poika. Shamalov kuuluu Venäjän nuorimpiin miljardööreihin (siirryt toiseen palveluun).

Putinin elämän naiset

Putin erosi tytärtensä äidistä vuonna 2014. Ljudmila Putina on tiettävästi mennyt sittemmin naimisiin uudestaan, mutta Putin on virallisesti sinkku. Huhuja naisystävistä on tosin liikkunut vuosia.

Tunnetuin mahdollinen tyttöystävä on 34-vuotias Alina Kabajeva. Kabajeva on entinen huippuvoimistelija ja kaksinkertainen olympiamitalisti, josta tuli valtapuolue Yhtenäisen Venäjän duumaedustaja. Vuonna 2014 Kabajeva irtisanoutui duumasta, ja hänestä tuli kansallisen mediayhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Presidentin ja Kabajevan suhdetta ei ole pystytty vahvistamaan, kuten ei sitäkään, että heillä olisi yhteinen lapsi. Suhteeseen viittaavia merkkejä tulee kuitenkin silloin tällöin julki – esimerkikisi erään oikeusäsittelyn esitutkintamateriaaleista kävi vuonna 2011 ilmi (siirryt toiseen palveluun), että Kabajeva oli lennätetty yksityiskoneella Sotshiin, missä Putin oli sillä hetkellä.

Vuonna 2016 huomio kiinnittyi myös Kabajevan sukulaisten omistuksiin, kun tutkivat toimittajat saivat selville (siirryt toiseen palveluun) venäläisen bisnesmiehen ostamia asuntoja. Putinin hyvälle ystävälle Arkadi Rotenbergille työskentelevä Grigori Bajevski oli ostanut asuntoja sekä Kabajevan sisarelle että isoäidille.

Sama mies oli ostanut asunnon myös Putinin oletetulle tyttärelle Katerina Tihonovalle sekä Alisa Hartsevalle. Hartseva on opiskelija, joka poseerasi vuonna 2010 Putinin kunniaksi tehdyssä eroottisessa kalenterissa huhtikuun kohdalla.

Satumainen omaisuus?

Putin julkistaa tulonsa vuosittain. Virallisten tietojen mukaan tulot ovat valtionpäämiehelle varsin vaatimattomat: esimerkiksi vuoden 2013 aikana (siirryt toiseen palveluun) presidentin kuukausipalkka oli vain 9 500 dollaria. Todellisen omaisuuden koko on kuitenkin epäselvä, ja arviot vaihtelevat 2–200 miljardin dollarin välillä.

Sen sijaan hiukan tarkempaa tietoa tarjosivat runsas vuosi sitten julkaistut Panaman paperit, jotka paljastivat useiden poliitikkojen ja valtionpäämiesten yhteyksiä veroparatiisiin. Putinin kohdalla yhteys ei ollut täysin suora, vaan veroparatiisin tietovuoto toi päivänvaloon lähinnä presidentin lähipiirin varallisuuden.

Yksi nimi pisti kuitenkin silmään. Veroparatiiseissa piilotteli rahojaan myös Putinin lapsuudenystävä sekä vanhemman tyttären oletettu kummi, sellisti Sergei Roldugin. Rolduginin veroparatiisiyhtiöt tienasivat yhtiökaupoilla miljoonia dollareita.

Monet kaupoista olivat äärimmäisen epäilyttäviä (siirryt toiseen palveluun): Rolduginin yhtiöt saattoivat ostaa toisen yhtiön osakkeita tietyllä summalla ja myydä ne takaisin paikkoin valtavilla voittomarginaaleilla. Toisaalta yhtiöt saattoivat saada miljoonien dollarien lainoja, jotka armahdettiin pian pikkusummia vastaan.

Venäläisissä oppositiojulkaisuissa rahojen arveltiin kuuluvan todellisuudessa Putiinille. Kansainvälinen tutkivien toimittajien yhdistys arvoi osittain Panaman papereiden perusteella Putinin omaisuuden olevan noin kaksi miljardia dollaria.

Kreml kuitenkin kiisti väitteet yhteydestä Rolduginin rahojen ja Putinin välillä. Ainakin osa venäläisistä uskoi vallanpitäjiä: Levada-keskuksen tekemän mielipidemittauksen mukaan yli kolmannes piti Panaman papereita Putinia vastaan kohdistettuna hyökkäyksenä.

Vapaa-aikaa, onko sitä?

Perhe ja omaisuus ovat tarkkaan varjeltuja salaisuuksia joista Putin ei puhu, mutta niin ikään vapaa-ajasta tiedetään vähän; lähinnä se, mitä Putin on itse kertonut tiedotusvälineille.

Newsweekin Putinista julkaiseman profiilin mukaan (siirryt toiseen palveluun) presidentti ui päivittäin, ja urheilurutiiniin kuuluu myös painonnostoa. Tiedot perustuvat kolmen vuoden aikana tehtyihin taustahaastatteluihin.

Todellista vapaa-aikaa ei presidentillä julkisten lausuntojen mukaan liiemmin ole. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi ennen Venäjän pitkiä vuodenvaihteen lomia Putinin aikovan tehdä töitä ja harrastavan urheilua lomiensa aikana.

Viime viikolla Putinin vastatessa suorassa lähetyksessä venäläislasten kysymyksiin hän kertoi viettävänsä aikaansa urheillen ja lukien historiaa.

Tulevaisuudensuunnitelmat?

Saman tv-kyselytunnin aikana lapset kysyivät Putinilta myös tämän tulevaisuudensuunnitelmista.

Tv-lähetyksen aikana Putin kiersi kysymyksen siitä, kuka olisi hänen seuraajansa ja sanoi venäläisten voivan valita itse johtajansa.

Kysymykseen siitä, mitä Putin aikoo tehdä jätettyään presidentin tehtävät, Putin vastasi nauraen, ettei ole vielä päättänyt lopettaa. Hän kuitenkin lisäsi, että perustuslain mukaan hänen täytyy jonain päivänä astua syrjään maan johdosta.

Putin ei ole vieläkään ilmoittanut, aikooko hän asettua ehdolle ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Lähteinä käytetty The Republicia, The Moscow Timesia, Novoe Vremjaa, RBK:ta, Novaja Gazetaa, Meduzaa ja Newsweekia.

Lue myös: Muistatko Putinin valtakauden ongelmat Suomen ja Venäjän välillä? 2000-luvulla on keskusteltu näistä aiheista

Suosittelemme sinulle