Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Pahamaineinen aknelääke rasittaa maksaa ja altistaa sikiövauriolle – Susanne Aalto tyytyväinen hoidon lopputulokseen

Lääkäri tyynnyttelee isotretinoiinista kulkevia kauhutarinoita ja muistuttaa, että valtaosa potilaista paranee pysyvästi.

Susanne Aalto vuonna 2013 ja vuonna 2017.
Susanne Aalto vuonna 2013 ja vuonna 2017. Kuva: Susanne Aalto, Janne Ahjopalo / Yle
Janne Ahjopalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Kontiolahtelainen somepersoona Susanne Aalto, 26, on elänyt aknen kanssa kymmenisen vuotta. Akne on talirauhasen tulehdus, jossa tulehduksen aiheuttavat ihon normaalikasvustoon kuuluvat bakteerit.

Pahalapsena tunnettu tubettaja Aalto koki ikävimmän hetkensä julkaistuaan sosiaalisessa mediassa vuonna 2013 meikittömän kuvan akneihostaan.

– Kuva oli julkaistu keskustelufoorumilla tekstillä "hyi vittu kattokaa". Törmäsin myös kommenttiin, jossa luki "käytä meikkivoidetta, vitun huora". Sain somessa ohjeita, kuinka minun pitäisi pestä kasvoni ja välttää suklaata.

Todellisuudessa ihon liiallinen jynssääminen vain pahentaa aknea, eikä ruokavaliollakaan ole niin suurta vaikutusta kuin luullaan.

Aalto sanoo joutuneensa kommenttien jälkeen vuosiksi itseinhon valtaan. Kokonaisuutena negatiiviset viestit jäivät kuitenkin vähemmistöön, ja myönteistä palautetta sateli rohkeasta ulostulosta.

Aalto on kertonut aknesta ja rajusta hoidosta Youtube-videossa "Minä & akne ja kuinka paranin siitä".

Susanne Aalto.
Tunnetulta tubettajalta tultiin kysymään nimikirjoitus kesken kuvausten. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Tyssää vaihdevuosiin yleensä

Aknen puhkeamiseen vaikuttavat muun muassa hormonit ja perimä. Susanne Aallon isällä ja äidillä on kummallakin ollut nuoruudessaan akne. Akne on hyvin tavallinen sairaus. Noin 50 prosentilla suomalaisista on aknea murrosiän loppupuolella, kertoo Terveyskirjasto.

Aalto on pohtinut täydellisyyden vaatimusta naisen ulkonäössä.

– Nuorempana oli vaikea mennä yökylään, koska se olisi tarkoittanut meikittömän akneihon paljastamista. Tuntui myös, etten voi lähteä viemään edes roskapussia meikittä.

Aikaisemmin nuoruusiän aknen katsottiin päättyvän 22 ikävuoteen mennessä. Viime vuosina sitä on kuitenkin alkanut esiintyä myöhemmin, jopa yli 35-vuotiailla, enimmäkseen naisilla.

En ole katunut hetkeäkään.

Susanne Aalto

Hormonaalinen ehkäisy lienee Terveyskirjaston mukaan tärkein syy tähän muutokseen.

– Tavallisesti naisen akne päättyy vaihdevuosiin, mutta onpa aknea jopa viisikymppisillä naisilla. Koska akne liitetään teini-ikään, voi se tuntua iäkkäämpänä erityisen hankalalta vaivalta, sanoo ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Mehiläisestä.

Kesä on aknen kannalta kaksipiippuinen juttu.

– Yleensä auringon uv-säteily rauhoittaa ihoa, mutta toisaalta aknelääkitys voi pakottaa potilaan käyttämään aurinkosuojavoidetta. Hikoilu saattaa hankaloittaa oireita, toteaa Kyrklund.

Susanne Aalto.
Aknen aiheuttamat märkäpäät ja ontelot ovat kivuliaita. Kuva: Susanne Aalto

Isotretinoiini on tehokas, muttei riskitön

Susanne Aalto sai avun kymmenvuotiseen akneensa isotretinoiinista, joka tunnetaan tehokkaimpana sisäisenä aknelääkkeenä. Vuoden kestäneen lääkekuurin sivuvaikutukset yllättivät Aallon.

– Luettelo Roaccutan-lääkkeen sivuvaikutuksista oli monisivuinen. Ihoni kuivui voimakkaasti ja olo oli kipeä. Työssäni leipomossa jouduin käyttämään jatkuvasti kumihansikkaita.

Isotretinoniinilla on paljon sivuvaikutuksia, joista vaarallisin on sikiövaurio, mikäli potilas syö lääkettä ollessaan raskaana. Myös maksa voi rasittua.

Lääke on saanut netin keskustelupalstoilla osakseen kauhistelua, joka on lääkärin mielestä välillä ylimitoitettua.

– Lääke kuitenkin parantaa valtaosan potilaista pysyvästi, toteaa ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund.

Susanne Aalto on tyytyväinen hoidon lopputulokseen.

– En ole katunut hetkeäkään. Voin vihdoin olla ilman meikkiä ihmisten ilmoilla. Se on vapauttava fiilis.

Suosittelemme