Hyppää sisältöön

Putinin onnittelukäynnillä puhutaan kaupasta ja Itämerestä – Ainakin Niinistö hyötyy tapaamisesta

Presidenttien tapaaminen korostaa hyviä käytännön suhteita lännen ja Venäjän välirikosta huolimatta, arvioi ohjelmajohtaja Arkady Moshes Ulkopoliittisesta instituutista.

Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tapasivat viime kesänä Kultarannassa. Kuva: EPA / Alexei Druzhinin / Sputnik / Kremlin Pool

Kun Venäjän presidentti Vladimir Putin vetäytyy torstaina neuvottelemaan presidentti Sauli Niinistön kanssa Punkaharjun Valtionhotellin kabinettiin, asialistalla ovat virallisesti "kahdenväliset suhteet ja ajankohtaiset kansainväliset kysymykset".

Käytännössä puhetta on ainakin kauppasuhteista ja Itämeren sotilaallisesta tilanteesta. Merkittävää on myös se, että Putin tekee satavuotiaaseen Suomeen tavanomaisen onnittelukäynnin, vaikka lännen ja Venäjän suhteet ovat muuten huonot.

Käytännön suhteet toimivat

Molemmat presidentit pyrkivät näyttämään, että käytännön suhteet toimivat lännen ja Venäjän välirikosta huolimatta. Venäjä on Suomen kolmanneksi tärkein kauppakumppani.

– Presidentit keskustelevat rakentavasti ja käytännönläheisesti kauppa- ja taloussuhteiden myönteisistä puolista, arvioi ohjelmajohtaja Arkady Moshes Ulkopoliittisesta instituutista.

Vierailu Savonlinnan oopperajuhlille korostaa Suomen ja Venäjän kulttuurisuhteita. Yhteistyötä on myös muun muassa ympäristönsuojelun ja rajavalvonnan saralla.

– Suomen ja Venäjän suhde toimii luultavasti paremmin kuin Venäjän suhde minkään muun alueen maan kanssa, Moshes sanoo.

Suomen satavuotisjuhlat

Putinin vierailu juhlistaa satavuotiasta Suomea. Hänen odotetaan onnittelevan Suomea tiedotustilaisuudessa presidenttien tapaamisen jälkeen.

– Juhlat ovat vierailun tärkein asia. Putin tulee tänne Suomen satavuotisjuhlien takia, Arkady Moshes sanoo.

Onnitteluvierailu korostaa Suomen ja Venäjän suhteiden ongelmattomia puolia.

EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -tutkimusohjelman johtaja Arkady Moshes Ulkopoliittisesta instituutista. Kuva: Yle

Myös muiden naapurimaiden valtionpäämiehet vierailevat Suomessa juhlavuoden takia. Moshes ei odota Putinin käsittelevän asiaa mitenkään poikkeavalla tavalla.

– Suomen itsenäisyys on hyväksytty Venäjällä jo kauan sitten.

Itämeren tilanne on kireä

Venäjän ja lännen suhteet viilenivät, kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja sekaantui Ukrainan sotaan vuonna 2014. Suomi on täysin mukana Euroopan unionin Venäjälle asettamissa pakotteissa. Presidenttien tapaaminen ei vaikuta tähän perusasetelmaan.

– Suhteet ovat takalukossa. Niin kauan kuin tilanne Ukrainassa pysyy ennallaan, pakotteita on hyvin vaikeaa kiertää, Arkady Moshes arvioi.

Vastakkainasettelun myötä Itämeren alueella on nyt enemmän sotilastoimintaa ja joukkoja. Tällä viikolla Suomenlahdella seilasi maailman suurin ydinsukellusvene, venäläinen Dmitri Donskoi. Syyskuussa rajan takana alkaa valtava Zapad-sotaharjoitus.

– Siinä ei ole mitään yllättävää tai odottamatonta. Kun on huono sää, ei pidä yllättyä sadekuuroista, Moshes sanoo.

Ydinsukellusvene Dimitri Donskoi matkasi venäläissaattueessa Helsingin edustalla kansainvälisellä merialueella maanantaina klo 15.00. Takana turvasi ydinkäyttöinen taisteluristeilijä Pjots Veliki, edessä valtamerihinaaja Nikolai Tshiker. Kuva: Leif Rosas / redstar

Vuosi sitten presidentti Niinistö esitti Putinin vierailun yhteydessä, että Itämerellä lentävät sotilaslentokoneet käyttäisivät aina sijaintitietoa välittäviä lähettimiä eli transpondereita onnettomuuksien välttämiseksi. Asiaa on edistetty sen jälkeen virkamiestasolla.

– Presidenttitasolla voidaan todeta, että asia on tärkeä ja työ jatkuu, Moshes sanoo.

Presidentinvaalit edessä

Molempien presidenttien virkakaudet ovat loppumassa vuodenvaihteessa. Niinistö on jo ilmoittautunut ehdokkaaksi. Myös Putinin uskotaan aikovan jatkaa, vaikka hän ei ole vielä virallisesti kertonut asiasta.

Suomen presidentti johtaa ulkopolitiikkaa. Presidentti Niinistö haluaa Moshesin mukaan korostaa nyt hyvää keskusteluyhteyttään Venäjän kanssa.

– Tapaaminen vahvistaa, että Niinistö haluaa antaa tällaisen viestin.

Putinille tapaamisella ei ole vastaavaa merkitystä. Suomessa vierailu on iso uutistapahtuma. Venäjällä huomioidaan kyllä Putinin tapaamiset Donald Trumpin tai Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa, mutta vierailut pieneen Suomeen jäävät vähemmälle seurannalle.

– Putinille vierailu on paljon pienempi osa kampanjaa tai julkisuuskuvaa. Tällä hetkellä Venäjän mediassa ei ole käytännössä mitään tästä tulevasta tapaamisesta.

Suosittelemme sinulle