Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

UPIn Aaltola Trumpin lähipiirin Venäjä-kytköksistä: Jo pelkkä tapaaminen voi olla ongelmallista

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan salaliittoepäilyt vaikeuttavat ja rajaavat Trumpia erityisesti Venäjä-suhteessa.

Ylen aamu-tv: Trumpin lähipiiriä kuullaan senaatissa
Mikael Mikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvalloissa setvitään Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin lähipiirin kytköksiä Venäjään. Eilen maanantaina senaatin tiedustelukomitea kuuli Trumpin vävyä ja neuvonantajaa Jared Kushneria.

Huomenna kuultavina ovat Trumpin vanhin poika Donald Trump Jr. ja presidentin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort.

Eilen Kushner kiisti, että hänellä olisi ollut mitään epäasiallista kanssakäymistä vieraan valtion hallituksen kanssa. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan jo pelkkä tapaaminen ulkopuolisten tahojen kanssa voi olla ongelmallista.

– Se ei vaadi sitä, että on oikeasti on tehty jotain, vaan että on ollut aikomus tehdä jotain. Silloin liikutaan jo lain rajoilla helposti, Aaltola kommentoi tänään Ylen aamu-tv:ssä.

Donald Trump nuorempi
Huomenna senaatin tiedustelukomitean kuultavana on Trumpin vanhin poika Donald Trump Jr. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Aaltola: Todisteet vaaleihin vaikuttamisesta puuttuvat yhä

Aaltola pitää meneillään olevaa tilannetta Trumpille hankalana, sillä tämän vaalivoitto oli hyvin täpärä. Hillary Clinton voitti Trumpin kolmella miljoonalla äänellä, ja vaalit ratkaistiin 70 000 äänellä kolmessa osavaltiossa.

– Jos puhutaan tästä Venäjän vaikuttamisesta näissä vaaleissa, niin totta kai voi nopeasti kuvitella, että tuo 70 000 ääntä olisi ehkä jäänyt puuttumaan, jos ei olisi ollut mitään tällaista operaatiota.

– Kysymys on siitä, että synkronoiko Trumpin kampanja Venäjän operaation kanssa, ja siitä ei vielä todisteita ole. On todisteita, että on pidetty yhteyttä. Venäläiset tahot ovat lähestyneet Trumpin kampanjaa, ja on pidetty kokouksia.

Aaltolan mukaan ilmassa vellovat kysymykset ja salaliittoepäilyt vaikeuttavat ja rajaavat Trumpia erityisesti Venäjä-suhteessa, jossa tämä halusi tehdä uusia avauksia.

– Se näkyy esimerkiksi siinä, että kongressi tulee todennäköisesti säätämään uusia sanktioita Venäjälle rangaistukseksi vaaleihin puuttumisesta. Nyt Trumpin kädet ehkä sidotaan tiukemmin kongressin toimesta. Eli valtaa valuu pois presidentin käsistä valtion muille elimille.

Suosittelemme