Hyppää sisältöön

Ennätyksellinen festivaalikesä: useat rockfestarit loppuunmyytyjä

Kymmenettuhannet ovat lähteneet katsomaan suosittuja kotimaisia artisteja kehnosta säästä huolimatta.

Yleisöä Tikkurila Festivaaleilla.
Yleisöä Tikkurila Festivaaleilla. Kuva: Berislav Jurišić / Yle
Ville Vedenpää

Vantaalle on noussut kuin varkain menestyvä kesäfestari. Hiekkaharjun urheilupuistoon pystytetty Tikkurila Festivaali järjestettiin toissaviikonloppuna neljättä kertaa ja jälleen tuli kävijäennätys. Kaksipäiväinen festari keräsi molempina päivinä 12 500 kävijää. Tapahtuma oli loppuunmyyty.

Tikkurila Festivaali on keskittynyt pelkästään kotimaisiin esiintyjiin. Ja ei mihinkään aloitteleviin kykyihin, vaan paikalla on koko ykköskaarti. Tänä vuonna festarilla esiintyivät muun muassa Profeetat, Haloo Helsinki!, Vesala, Kaija Koo, Sanni ja Apulanta.

– Pääkaupunkiseudulla ei ole oikeastaan yhtään kotimaisen musiikin isoa tapahtumaa. Täällä on kuitenkin lähes miljoona ihmistä. Se, että ihmiset pääsevät katsomaan tänne isoja artisteja, biisit ovat tuttuja ja on yhteislaulua – se on sitä, mitä suomalainen kesä on parhaimmillaan, sanoo Tikkurila Festivaalin perustaja Jan Grehn.

Käsi on noussut yleisömassasta esiin Tikkurila festivaaleilla.
Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Kotimainen musiikki vetää

Loppuunmyyty! Yleisöennätys! Näin ovat tiedottaneet useat rockfestivaalit ennen tai jälkeen tapahtuman. Ruisrock myi etukäteen loppuun ja keräsi kolmen päivän aikana 105 000 kävijää, mikä on festarin kävijäennätys. Ensimmäistä kertaa kolmipäiväisenä pidetty Ilosaarirock keräsi niin ikään ennätysyleisön, 67 000 kävijää.

Yleisöennätykset paukkuivat myös Tuskassa, Suomipop Festivaalissa Jyväskylässä ja Iskelmä Festivaalissa Jämsän Himoksella. Viikonloppuna Oulussa järjestetty Qstock oli loppuunmyyty viidettä kertaa perättäin.

Eri puolilla Suomea pidettäville festareille on riittänyt kymmeniätuhansia kävijöitä, vaikka kesän sää ei ole ollut kaikista parhain. Tätä tahtia festarikesästä on tulossa kaikkien aikojen menestyksekkäin.

– Varsinkin rockpuolella on mennyt erittäin hyvin. Siellä ammattimainen järjestäminen on hyvällä tasolla. Kaikki toimii ja yleisö luottaa tapahtumiin riippumatta siitä, ketkä siellä esiintyvät. Festareilla on turvallista, ruoka on hyvää ja siellä on hauskaa, summaa lähes sataa festivaalia edustavan Finland Festivalsin toiminnanjohtaja Kai Amberla.

Sanni esiintymässä Tikkurila Festivaaleilla heinäkuussa 2017.
Tikkurila Festivaalilla laulanut Sanni on kesän kysytyimpiä festariesiintyjiä. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

On silmiinpistävää, kuinka miltei jokaisella isolla festivaalilla esiintyvät samat kotimaiset ykkösartistit. Aikaisemmin festareille mentiin katsomaan ulkomaisia kärkinimiä. Kovan kansainvälisen festarikilpailun takia heitä näkyy vähemmän Suomen tapahtumissa. Pelastukseksi on tullut kotimaisen musiikin kova suosio.

– Kotimainen musiikki on todella suosittua. Se voi olla yksi tekijä, minkä takia festarit ovat nyt nousussa. Kotimaiset artistit kiinnostavat, ja ne halutaan nähdä monesti, sanoo Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis.

Jenni Vartiainen kertoi Ilosaarirockissa, että tämän hetkinen festaribuumi näkyy myös artistien puolella. Suosituimmat artistit suhaavat keikkabusseillaan ympäri Suomea ja tekevät esiintymislavojen bäkkäreillä läpsystä vaihtoja.

– Festarit panostavat elämyksellisyyteen ja myös artistit satsaavat keikkoihin entistä enemmän.

Elämyksiä ja vip-kohtelua

Lähiruokaa, viinejä, skumppaa, löhötuoleja, sirkusesiintyjiä, koristeita ja valoja. Suomalaiset rockfestivaalit eivät ole enää pelkästään makkaraperunaa ja kaljatelttaa. Kilpailun kiristyessä tapahtumat ovat alkaneet panostaa festarialueiden viihtyvyyteen. Festivaaleista onkin tullut kokonaiselämys, jossa musiikki on vain yksi osa kokonaisuutta.

– Ihmiset maksavat nykyisin siitä, että saavat kokea jotakin. He tulevat tänne fiilistelemään sekä tunnelmaa että musiikkia, sanoo Tikkurila Festivaalin Jan Grehn.

Yleisöä Tikkurila Festivaaleilla.
Yleisöä Tikkurila Festivaaleilla vuonna 2017. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Festivaalikävijät ovat myös valmiita maksamaan palveluista. Lähes kaikilla festareilla on nykyisin myynnissä vip-paketteja, joilla pääsee esimerkiksi jonojen ohi ja katsomaan keikkoja paremmille paikoille. Hinnakkaat vip-liput ovat olleet monissa tapahtumissa loppuunmyytyjä. Niitä ostavat niin yritykset kuin yksityishenkilötkin.

– Jotenkin tuntuu, että ihmiset haluavat nauttia ne harvat kivat viikonloput. Silloin ollaan valmiita laittamaan vähän enemmän rahaa, ja se kyllä näkyy, Grehn sanoo.

Festareiden suosiota voisi selittää orastavalla nousukaudella, mutta Finland Festivalsin Kai Amberlan mukaan näin ei ole.

– Festarit ovat olleet jo vuosikausia asia, josta ei tingitä. Niille mennään, vaikka taloudessa menisi kuinka huonosti.

Kävijöitä junnusta vaariin

Turun Ruissalossa moni saattoi hieraista silmiään, kun keskellä Ruisrockia ikäihminen köpöttelee eteenpäin rollaattorilla. Jo useamman vuoden festarille ovat päässeet ilmaiseksi yli 70-vuotiaat valitsemanaan festivaalipäivänä. Tänä vuonna ilmaislippuja jonottivat sadat.

Ilosaarirockissa ilmaiseksi sisään pääsivät yli 65-vuotiaat.

– Meille tuli todella paljon kyselyitä, mistä rannekkeita saa. Alaikäiset puolestaan hakevat paljon festivaalin vapaaehtoistyöntekijöiksi, kertoo Ilosaarirockin Petri Varis.

Pienellä tytöllä on kuulosuojaimet päässään ja hän istuu isänsä olkapäillä.
Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Aikaisemmin festareilla kävijät olivat lähes pelkästään pari-kolmekymppisiä. Nyt paikalle tulee kaikenikäisiä. Vanhemmalle väelle se on jo perinne, nuoremmille uusi kokemus. Ikähaitari on laajentunut huomattavasti, joten ei ihme, että kävijöitä riittää.

– Kiinnostusta on junnusta vaariin, Varis hymyilee.

Suosittelemme sinulle