Hyppää sisältöön

Maratonpyöräilyyn polkeneet miehet ajoivat ensin Suomen päästä päähän – kuudessa päivässä 1300 kilometriä

Tornionlaakson Maratonpyöräily järjestetään jo 33. kertaa. Pyöräilijät ajavat bussilla Torniosta Kilpisjärvelle, mistä pyöräillään takaisin Tornioon. Tänä vuonna 12 miehen joukko päätti ottaa pohjille 1300 kilometrin pyöräilyn.

Pyöräily Suomen päästä päähän.
Tornionlaakson Maratonpyöräily järjestetään jo 33. kertaa. Kuva: Teijo Alvasto
Minna Aula

Vettä, rakeita ja tuulta sekä hienoja maisemia ja aurinkoa. Kuuden päivän ajan 12 miehen porukka on nähnyt Suomen suven oikukkaat säät ja vaihtelevat maisemat. Miehet lähtivät matkaan Vantaalta polkupyörillä tavoitteenaan polkea Suomen päästä päähän eli Kilpisjärvelle saakka. Matkan pituus oli 1300 kilometriä ja päivämatkan pituus reilut 200 kilometriä. Juhani Vähätalon suunnittelema reitti kulki pitkin pikkuteitä niin, että maisemistakin ehti nauttia.

Seurue saapui pohjoisimpaan majapaikkaansa tiistai-iltana huojentuneena. Tosin matkasta on vielä yksi kolmasosa tekemättä ja varsinainen Maratonpyöräily suorittamatta.

– Kahden päivän ja 500 kilometrin Maratonpyöräily menee pienenä lenkkinä tähän päälle, sanoo joukon mukana polkenut Teijo Alvasto.

33. kertaa starttaavan Maratonpyöräilyn järjestää Alatornion Ahjo (siirryt toiseen palveluun). Linja-auto kuljettaa tämän vuoden pyöräilijät, eli 112 naista ja miestä Torniosta Kilpisjärvelle. Pyöräily alkaa perjantaina aamulla ja reitti kulkee Tornionjokilaaksossa niin Suomen kuin Ruotsinkin puolella.

Maratonpyöräilyyn osallistuu uusia ja konkareita. Alvaston tavoin heidän ryhmänsä jäsenet ovat osallistuneet Maratonpyöräilyyn jo kymmenkunta vuotta. Joka kesä pohjoiseen vetävät kauniit maisemat ja hyvät järjestelyt.

– Muutama vuosi sitten päätettiin, että tämä täytyy kokea toisinkinpäin ja pyöräillä. Ei kaduttanut lähteä reissuun, tämä on ollut unohtumaton kokemus, Alvasto sanoo.

Suosittelemme sinulle