Hyppää sisältöön

Salakalastajaa eivät kamerat ja kyltit karkota

Muun muassa Laukaassa Kuhankoskella luvaton kalastaminen on jatkunut vuosia.

Kuva: Antro Valo / Yle
Antti Seppälä

Kieltokyltit tai valvontakamerat eivät säikäytä julkeimpia kielletyillä alueilla kalastavia. Esimerkiksi Laukaassa Kuhankoskella kalastetaan kielletyllä alueella – siitä huolimatta, että aivan lähellä on luvallisiakin paikkoja.

– Alueella on vuosikymmeniä kestänyt maine kovana lohipaikkana. Aikanaan reitille meni suuria velvoiteistutuksia, ja kalat kulkivat sitä kautta. Tänä päivänä kalaa ei siitä enää samalla tavalla kulje, sanoo Keski-Suomen Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Timo Meronen.

Kuhankoskella luvatonta kalastamista on pyritty vaikeuttamaan, mutta tuloksetta.

– Se on aika uskomatonta. Alueella kulkeminen on tehty vaikeaksi muun muassa aidoilla, mutta silti porukka kulkee sinne kalaportaaseen tonkimaan, sanoo Meronen.

Kalatalouskeskus yhdessä poliisin kanssa on lisännyt Kuhankosken valvontaa. Voimalaitoksen omistavalla Koskienergia Oy:llä, on alueella kameravalvonta, jonka se aikoo uusia lähiaikoina.

– Toivottavasti sillä saadaan vähän suitsittua tuota salakalastusta, sanoo Koskienergia Oy:n toimitusjohtaja Hannu Ruotsalainen.

Salakalastajat kiipeilevät aitojen yli.

Hannu Ruotsalainen

Koskienergian intressi ei kuitenkaan ole salakalastus itsessään.

– Salakalastajat kiipeilevät aitojen yli, ja aiheuttavat sillä itselleen vaaratilanteita. Jos voimalaitoksen rakenteiden lähellä putoaa veteen, sieltä on hyvin vaikea päästä pois, sanoo Koskienergia Oy:n toimitusjohtaja Hannu Ruotsalainen.

Voimalaitosalueelle tunkeutumisista aiheutuu jatkuvaa pientä harmia.

– Salakalasatuksen lisäksi siellä on muun muassa sotkettu paikkoja ja revitty varaston seinästä lautoja ja tehty niistä nuotioita, Ruotsalainen sanoo.

Merosen mukaan salakalastajat eivät ole kalastusaktiiveja.

– Ei se ole kalastavan porukan harrastus, kyllä se on aivan muuta sakkia, joka tätä harrastaa, hän sanoo.

Kuva: Antro Valo / Yle

Suosittelemme sinulle