Hyppää sisältöön

Voin kysyntä kasvaa kuin rasvattu – hinta yli kaksinkertaistui vuodessa

Voi maistuu nyt siihen malliin, että meijerit eivät pysy enää kasvavan kysynnän vauhdissa. Siksi maailmanmarkkinahinta on yli kaksinkertaistunut vuoden aikana.

Kuva: Yle
Antti Parviala

Voin hinta maailmanmarkkinoilla on ollut ankarassa pudotuksessa viime vuodet. Hinta romahti, kun voimarkkinat hyytyivät Venäjän kauppapakotteiden ja Kiinan hidastuneen talouskasvun takia.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Mutta myös käänne toiseen suuntaan on ollut nopea. Valion mukaan kyse on Yhdysvalloista lähteneestä suuntauksesta: Margariinien sijasta nyt leivotaan ja paistetaan voilla.

– Amerikasta lähtenyt luonnollisuusbuumi on nyt saapunut Eurooppaan, ja voin kilohinta on noussut vuodessa 2,5 eurosta 6,5 euroon, hymyilee Valion johtaja Mika Koskinen.

Jopa voisarvi uhattuna?

Valion viemästä voista suuri osa löytää tiensä ranskalaisen kansallisaarteen ytimeen, croissantiin.

– Ranskassa croissantin valmistajat ovat peloissaan, että riittääkö voita loppuvuodeksi, Koskinen maalailee.

Myös elintarviketeollisuutta seuraava Luonnovarakeskuksen tutkimusprofessori Jyrki Niemi on pannut merkille harvinaisen hintakehityksen.

– Hinta on nyt aikalailla ennätystasoillaan. Voisi olettaa, että nykyinen kehitys ei voi jatkua pitkään, hän sanoo.

Yli kaksinkertaistunut hinta houkuttelee meijereitä lisäämään tuotantoaan. Se tulee laskemaan myös hintaa.

– Mutta on vaikea ennustaa, milloin hintasuhde kääntyy.

On myös hyvä muistaa, että maailmanmarkkinahinnat heijastuvat vain välillisesti lähikaupan kylmäkaappiin. Vuoden aikana voin vähittäisihinta on noussut 8,5 prosenttia.

Kiina ja Venäjä tämänkin takana

Voin hinta romahti elokuussa 2014 ainakin kahdesta syystä. Venäjän vastaiset pakotteet tulivat voimaan, ja samalla Kiinan talouskasvu hiipui ja maan maitotuotteiden kysyntä sen mukana.

Euroopankin markkinoille alkoi tulla voita enemmän kuin riittävästi. Ankeus maailmanmarkkinoilla sai monet vointuottajat hidastamaan kirnujensa tahtia.

Nyt tuotanto ei ole ehtinyt reagoida taas uuteen, kasvavan kysynnän tilanteeseen. Kysynnän ja tarjonnan epätasapaino puskee hintoja ylös.

Professori Niemi uskoo, että voin hinta ei nouse nykyistä vauhtia enää kauan, mutta romahdustakaan ei ole näköpiirissä.

– Yleinen piirre maailman maito- ja maatalousmarkkinoilla on, että hinnat ovat piristymässä. Nopeaa käännettä alaspäin ei ole odotettavissa, hän ennustaa.

Voin lisäksi myös maidon hinta on nousussa. Euroopassa tuottajahinnat ovat nousseet vuodessa lähes 30 prosenttia. Suomessa lasku ja myös nousu ovat olleet maltillisempia. Syykin on selvä.

– Meidän suurin yritys alalla, Valio, on tuottajien omistama, ja se pyrkii takaamaan tuottajille vakaan hintatason.

Suosittelemme sinulle