Hyppää sisältöön

Kansainväliset kauppaketjut luopuvat kilpaa muovikasseista – K-ryhmä ja Lidl eivät luovu, S-ryhmä pihtaa vielä tietoa

S-ryhmä aikoo ensi tiistaina kertoa ostoskassiuutisia. Vielä S-ryhmä ei paljasta, ilmoittaako se poistavansa muovikassit ensimmäisenä päivittäistavarakauppaketjuna Suomessa.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Muovikasseista on tulossa Euroopan suurille kauppaketjuille eettinen rasite. Mainoslogolla varustettu muovikassi ei sovi enää monen kauppaketjun entistä ympäristötietoisempaan imagoon. Muovikassia kantava asiakas on alkanut näyttää katukuvassa pahalta.

Viimeksi tällä viikolla Saksan toiseksi suurin kauppaketju Aldi ilmoitti, ettei se syksystä alkaen tarjoa kassoillaan muita kuin monikäyttöisiä kasseja. Aldi seuraa näin suurinta kilpailijaansa Lidliä. Päätös tarkoittaa vuositasolla satojen miljoonien muovikassien vähennystä Saksan katukuvassa.   

Menossa on varsinainen kilpajuoksu, sillä jo monet Euroopassa toimivat kaupan toimijat ovat viimeisen vuoden aikana ilmoittaneet vapaaehtoisesti luopuvansa muovikasseista. Esimerkiksi Italiassa muovikassit on jo kielletty.  

Toisin on Suomessa. Noin joka kolmas asiakas ostaa kassalla muovikassin. Suomalaiset kaupan suuret ovat pitäneet muovikassia tähän saakka hyvänä palveluna. Vain S-ryhmä ilmoitti jo vuosi sitten, että sillä ei ole periaatteessa mitään kasseista luopumista vastaan.

Suomessa on voimassa muovikassisopimus

Viime syksynä suomalaiset kaupat lähtivät innolla mukaan ympäristöministeriön ja Kaupan liiton muovikassisopimukseen, jonka tarkoitus on muovisten kantokassien kulutuksen vähentäminen ja muovin kierrätyksen tehostaminen.

Lidl, joka on luopunut muovikasseista Keski-Euroopassa, ei ole yhtiön ilmoituksen mukaan edelleenkään luopumassa muovikasseista Suomessa. Lidl ilmoittaa kuitenkin sitoutuvansa muovikassisopimukseen ja toivoo, että samaa ostoskassia käytettäisiin useamman kerran.

Myös K-ryhmä ilmoittaa, että muoviostoskasseista ei olla kokonaan luopumassa. K-ryhmän kaikissa kaupoissa muovikassit tulivat maksullisiksi tämän vuoden alusta. Sen sijaan kassojen yhteydessä jaettavista pikkupusseista K-ryhmä luopuu kokonaan tämän vuoden aikana.

S-ryhmä sen sijaan jättää asian vielä auki. Yhtiö aikoo ilmoittaa muovikasseja koskevan uutisen 2. elokuuta, mutta ei tässä vaiheessa kiistä eikä myönnä muovikasseista luopumista.

Muovikassi on roskapussi

Suomalaiskauppojen kassoilta löytyy niin muovi-, paperi-, kangas-, kesto- kuin biohajoaviakin kasseja. Parhaissa muovikasseissa on jopa 90 prosenttia kierrätysmuovia. Se on muovia, jolle on vaikeaa keksiä muuta kierrätyskäyttöä. Roskapussina se saa arvokkaan lopun.

Suomalaisen kierrätysmuovikassin suurin ympäristöuhka ei olekaan kassissa, vaan sen käyttäjässä. Roska-astia on sille paras paikka. 

Muoviteollisuuden mukaan hyvä suomalainen muovikassi kestää useammankin kauppareissun. Roskapussiksi se kannattaa laittaa vasta sitten, kun sitä on muutaman kerran käyttänyt. Mutta liian harva näin tekee.

Myytyjen ostosmuovikassien määrä näkyy Suomessa suoraan myytyjen roskapussien määrässä. Kun muovikasseja ostetaan kassoilla vähemmän, ostetaan vastaavasti roskapusseja enemmän.

Mainettaan parempi, mutta kun maine on surkea

Jos Suomessa seurataan muun Euroopan trendejä, saattavat ensimmäiset kaupan toimijat ilmoittaa pian myös täällä luopuvansa muovikasseista vapaaehtoisesti. Esimerkiksi Saksassa muovisten kassien ja pussien määrät vähenivät viime vuonna yli 30 prosenttia vuoteen 2015 verrattuna.

Kauppaketjuille kysymys on nyt ennen kaikkea eettinen. Luontoon päätyvistä mikromuoveista on uutisoitu niin paljon, että muovikassi on ajatuksen tasolla muuttunut vastenmieliseksi. Huono maine sillä on ollut jo pitkään.

Saksalainen Aldi aikoo ottaa samalla jo seuraavan loikan ja luopua myös paperikasseista. Yhtiön mukaan muovia heikommin kestävien paperikassien valmistukseen vaadittu korkeampi energia- ja vesimäärä ovat ympäristön kannalta kaikkea muuta kuin kestävä vaihtoehto.

Mielikuvat ratkaisevat. Hyväkin suomalainen kierrätysmuovista tehty kassi näyttää satama-altaassa tai puistonurmikolla ihan yhtä pahalta kuin tavallinen muovikassi.

_Juttua varten on pyydetty tietoja K-ryhmästä, S-ryhmästä ja Lidlistä sekä haastateltu Muoviteollisuuden ja Kaupan liiton asiantuntijoita. _

Suosittelemme sinulle