Hyppää sisältöön

Venäjä-tuntija Putinin ja Niinistön tiedotustilaisuudesta: "Ympäristöasiat esillä – niitä harvoja aiheita, joista voi löytyä jotain yhteistä"

Tutkijatohtori Hanna Smith ja entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen kommentoivat Putinin ja Niinistön tiedotustilaisuutta TV1:n erikoisohjelmassa.

Presidentit Putin ja Niinistö tiedotustilaisuudessa Punkaharjulla. Kuva: EPA
Risto Mattila

Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Hanna Smith yllättyi, että presidenttien puheenvuoroissa kahdenvälisten keskustelujen jälkeen korostuivat niin paljon ympäristöasiat sekä Yhdysvaltain suhteet.

– Ympäristöasiat nousivat vahvasti esiin. Ja Yhdysvallat ja Venäjä vei niin ison osan tiedotustilaisuudesta, vaikka ehkä kahdenkeskisessä keskustelussa se ei ollut niin dominoivassa asemassa, arvioi Smith.

– Ympäristökysymys on selvästi tärkeä. Mutta se kertoo myös siitä, että se on yksi harvoja asioita, joissa voidaan kuvitella, että löytyy jotain yhteistä ja uutta, sanoi puolestaan Moskovan suurlähettilään tehtävistä eläköitynyt Hannu Himanen.

Hän ihmetteli kuitenkin, miksi Niinistö nosti esille noen vähentämisen arktisella alueella, koska aloite ei ole uusi. Niinistö esitti asian mafiaelokuvasta tutulla sloganilla puhuen "tarjouksesta, josta Venäjä ei voi kieltäytyä", mutta se, mitä hän todella tarkoitti jäi Himasen mielestä vaille konkretiaa.

Ohjelmassa mukana ollut Ylen ulkomaantoimittaja Heikki Heiskasen mielestä tilaisuus ei sisältänyt yllätyksiä.

– Korostettiin taloussuhteiden paranemista. Kiinnostavaa oli Yhdysvaltain, Venäjän ja EU:n suhteen nouseminen tiedotustilaisuudessa keskeiseen asemaan. Se kertoo, mikä on kansainvälisen politiikan agendalla korkealla.

Sotaharjoitukset Itämerellä poliittinen viesti?

Asiantuntijat kommentoivat myös tiedotustilaisuudessa esiin noussutta Venäjän ja Kiinan yhteistä sotaharjoitusta Itämerellä ja lähinnä sitä, miten presidentti Putin aihetta kommentoi.

– Putin oli  siinä oikeassa, että ei ole ensimmäinen kerta, kun Venäjällä ja Kiinalla on yhteinen sotaharjoitus. Mutta se on kuitenkin Itämerellä, joka on ihan erilainen meri kuin Välimeri tai Tyyni valtameri. Voi siis kysyä miksi juuri Itämerellä, sanoi Hanna Smith.

Hannu Himanen uskoo, että Kiinan tulo Itämerelle sisältää poliittisen viestin Euroopalle.

– Kiina haluaa viestiä, että se on kiinnostunut ja tärkeä kumppani. Tällä varmasti on yhteys kolmen suuren valtion Venäjän, Kiinan ja Yhdysvaltojen tasapainoiluun ja liittyy Etelä-Kiinan mereen ja Pohjois-Koreaan, jotka on todella isoja kysymyksiä, hän arvioi.

Suosittelemme sinulle