Hyppää sisältöön

Kansallisarkiston tutkija tyrmää tiedot Neuvostoliiton sotahirvistä – venäläismuseo myöntää nojaavansa vain verkkolähteisiin

Kansallisarkiston professorin mukaan puna-armeija koulutti hirviä vetojuhdiksi.

Huuhanmäen luolan suuaukko
Luolastossa sijaitsevan Huuhkanmäen sotahistoriallisen museon sisäänkäynti. Kuva: Pekka Niiranen / Yle
Mikael Mikkonen

Yle on saanut tästä juttukokonaisuudesta langettavan päätöksen Julkisen sanan neuvostolta. Tästä linkistä voit lukea päätöksen kokonaisuudessaan.

Huuhkanmäen sotahistoriallinen museo myöntää, että sen tietoja neuvostoliittolaisista sotahirvistä ei ole tarkistettu tieteellisesti. Museon mukaan tiedot perustuvat verkkolähteisiin.

Yle kertoi kesäkuun lopulla parinkymmenen kilometrin päässä Suomen rajasta sijaitsevasta Huuhkanmäen museosta. Samassa jutussa kerrottiin sotahirvistä, joita museo väittää puna-armeijan kouluttaneen 1930-luvulla ennen Suomen talvisotaa. Jutussa haastateltiin museon johtaja Vadim Gavrilenkoa.

Asiasta virisi vilkas keskustelu, ja moni taho on kyseenalaistanut sotahirviin liittyviä väitteitä (esimerkiksi Päivän Lehti 13. heinäkuuta (siirryt toiseen palveluun)). Nyt Gavrilenko myöntää, ettei museon tietoja ole tarkistutettu historiantutkijoilla.

Ylen haastattelema Suomen kansallisarkiston kehittämispäällikkö, professori Dmitri Frolov arvioi, että museon tiedot saattoivat pohjautua neuvostoliittolaisten muihin 1930-luvun hirvikokeiluihin.

– On totta, että (puna-armeija) on kouluttanut hirviä. Ne olivat kuitenkin kuormaeläimiä, kuten koirat, kamelit, hevoset tai porot. Eikä kovin paljon, koska hirvi on niin iso, Frolov sanoo.

Frolovin mukaan osa museon väitteistä voi pohjautua vuonna 2010 julkaistuun aprillipilaan. Yle on pyytänyt Huuhkanmäen museolta sen käyttämiä lähteitä, mutta ei vielä ole saanut niitä.

– On olemassa muutamia tunnettuja kuvia Neuvostoliitosta, joissa yhdessä on nuori nainen hirven päällä ja toisessa puna-armeijalaiset hirven kanssa. Mutta hirvi on niissä kuormaeläin, ei taisteluhirvi, Frolov sanoo.

– Tutkijana voin sanoa, että (taisteluhirvet) eivät ole totta.

Neuvostoaikaisia hirvikeskuksia toimii yhä

Venäjällä toimii edelleen muutamia neuvostoaikana perustettuja tutkimuskeskuksia, joissa pyritään kesyttämään hirviä erilaisiin tarkoituksiin. Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) vieraili yhdellä niistä Kostromassa vuonna 2004.

Keskuksen johtaja Nikolai Gratsev kertoi BBC:lle, että hirvien käyttäminen sodassa oli Neuvostoliiton johtajan Josif Stalinin 1930-luvulla esittämä idea. "Mutta se ei onnistunut, ja idea hylättiin", Gratsev sanoo.

Museo: "Perehdymme asiaan"

Huuhkanmäen museon johtaja Gavrilenko väittää edelleen, että tarina sotahirvistä on totta, vaikkeivät tutkijat sitä vahvistakaan.

– Ei, mutta on olemassa arkistotietoja asiasta. Tähän emme kuitenkaan ole vielä ryhtyneet. Vain te aloitte epäillä tätä. Emme ole tähän asiaan varta vasten paneutuneet, Gavrilenko sanoo

Koska kohun myötä on virinnyt vilkas keskustelu, Gavrilenko sanoo, että museon näyttelyyn aiotaan tehdä muutoksia.

– Kyllä, koska esimerkiksi teilläkin on nyt epäilyksiä asiasta, niin perehdymme asiaan, jotta voimme pätevämmin vastata tähän.

Suosittelemme sinulle