Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Pakistanin korruptiosta epäilty pääministeri nimesi veljensä seuraajakseen

Korkeimman oikeuden erottaman Nawaz Sharifin veli Shahbaz on väekkään Punjabin osavaltion pääministeri.

Veljeksistä toinen näyttää kuiskaavan jotain toisen korvaan.
Nawaz (vas.) ja Shahbaz Sharif vuonna 2013. Kuva: Rahat Dar / EPA
Päivi Kerola
Avaa Yle-sovelluksessa

Pakistanissa pääministerin paikalta erotettu Nawaz Sharif esittää seuraajakseen pikkuveljeään Shahbazia ja väliaikaiseksi johtajaksi entistä öljyministeriä Shahid Khaqan Abbasia.

Väliaikainen pääministeri tarvitaan, sillä Shahbaz Sharif ei voi nousta suoraan maan johtoon. Pääministeri on valittava kansanedustajien joukosta, ja Shahbaz Sharifilla ei toistaiseksi ole parlamenttipaikkaa. Hän on toiminut tärkeän Punjabin osavaltion pääministerinä.

Korkein oikeus pakotti eilen perjantaina Nawaz Sharifin eroamaan parlamentista ja siten myös pääministerin tehtävästä. Syynä ovat korruptioepäilyt, jotka Sharif kiistää. Viimevuotinen Panaman paperit -tietovuoto linkitti pääministeri Sharifin lapset veroparatiisiyhtiöihin.

Myös oppositio voi asettaa oman pääministeriehdokkaansa, mutta Nawaz Sharifin johtamalla hallituspuolueella PML-N:llä on enemmistö parlamentissa. Onkin odotettavissa, että parlamentti äänestää Abbasin pian maan väliaikaiseksi johtajaksi.

Shahbaz Sharifin puolestaan odotetaan asettuvan ehdolle parlamentin täydennysvaaleissa. Ne järjestetään hänen isoveljensä aiemman paikan täyttämiseksi. Näin nuorempi Sharif voisi nousta parlamenttiin ja olla sen jälkeen kelvollinen pääministeriksi.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue myös:

Pakistanin pääministeri joutuu eroamaan korruptioepäilyjen vuoksi 

Suosittelemme sinulle