Hyppää sisältöön

Kesäolympialaiset palaavat Yhdysvaltoihin 32 vuoden tauon jälkeen – presidentti Trump riemuissaan

Vuoden 2028 kesäolympialaiset järjestetään Los Angelesissa. Edellisen kerran Yhdysvalloissa isännöitiin kesäkisoja vuonna 1996 Atlantassa.

Los Angelesin pormestari Eric Garcetti julistaa kaupungin tulevan kisaisännyyden.
Los Angelesin pormestari Eric Garcetti julisti kaupungin tulevan kisaisännyyden. Kuva: AOP
Otto Rönkä

Yhdysvallat saa järjestettäväkseen kesäolympialaiset, kun Los Angeles myöntyi ottamaan vuoden 2028 kisojen isännyyden vastaan. Tämä merkitsee maailman suurimman urheilutapahtuman paluuta Yhdysvaltain maaperälle 32 vuoden tauon jälkeen, sillä vuonna 1996 kisoja vietettiin Atlantassa.

Los Angelesille olympialaiset ovat kuitenkin jo sen historian kolmannet. Kaupunki on toiminut kisaisäntänä vuosina 1932 sekä 1984.

- Olen ylpeä saadessani ilmoittaa, että olympialaiset palaavat Yhdysvaltoihin, Los Angelesin pormestari Eric Garcetti kertoi toimittajille maanantaina.

Los Angeles kilpaili Pariisin kanssa ensin vuoden 2024 kisoista, mutta päätyi maanantai-iltana tarttua tarjoukseen vuoden 2028 osalta. Olympiaisännyyden lisäksi Los Angeles järjestää myös vuoden 2028 paralympialaiset.

- Tämä on molemmille kaupungeille loistava juttu. Lisäksi tämä on hyvä järjestely Kansainväliselle olympiakomitealle, sillä nyt kisat järjestetään peräkkäin kahdessa maailman suurkaupungissa, KOK:n jäsen Dick Pound kommentoi uutistoimisto Reutersille.

Los Angelesin olympialaiset 1984.
Los Angeles Memorial Coliseumilla isännöitiin sekä vuoden 1932 että 1984 (kuvassa) olympialaiset. Kuva: AOP

Trump haltioissaan

Pariisin ja Los Angelesin tulevat olympiaisännyydet ovat enää paperitöitä vaille valmiit. Los Angelesissa odotetaan vielä kaupunginvaltuuston hyväksyntää ja lisäksi KOK virallistaa tulevat kisat vasta syyskuussa Perun Limassa järjestettävässä kokouksessa.

Tämä ei kuitenkaan estänyt Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia ilakoimaan tulevasta arvokisaisännyydestä.

- Olen varma, että Los Angelesin kesäkisat tulevat kohottamaan paitsi olympiahenkeä myös amerikkalaisten yhteishenkeä. Odotamme innolla kisojen järjestämistä, Trump julisti Valkoisen talon tiedotteessa.

- Millään muulla maalla ei ole yhtä paljon olympiamitaleja kuin Yhdysvalloilla. Amerikka loistaa aina kirkkaasti olympialaisissa, eikä Los Angeles 2028 tule olemaan poikkeus.

Seuraavat kesäolympialaiset käydään vuonna 2020 Japanin pääkaupungissa Tokiossa. Pariisin vuoden 2024 kisat tulevat puolestaan merkitsemään satavuotisjuhlia, sillä edellisen kerran olympialaiset on Ranskan pääkaupungissa kisattu vuonna 1924.

Lue myös:

Seuraavien olympiaisäntien järjestys sinettiä vaille selvä – Pariisissa luvassa satavuotisjuhlat

Suosittelemme sinulle