Hyppää sisältöön

Paljonko maksavat Pariisin ja Los Angelesin olympiakisat? Karu tilasto näyttää, miten kulut karkaavat käsistä

Pariisi on saamassa vuoden 2024 ja Los Angeles vuoden 2028 kesäolympialaiset järjestettävikseen. Molempien suurkisojen odotetaan maksavan miljardeja euroja.

Pariisin olympialaisten 2024 logo.
Kuva: AOP
Otto Rönkä

2020-luvun olympiakartta selkeni maanantaina, kun uutistoimistot kirjoittivat vuoden 2024 olympialaisista kisanneiden Pariisin ja Los Angelesin päässeen sopuun maailman suurimman urheilutapahtuman järjestämisestä. Olympialaiset palaavat vuoden 1924 kesäkisojen isäntäkaupunkiin Pariisiin sadan vuoden tauon jälkeen, ja Los Angelesissa olympiasoihtu syttyy puolestaan neljä vuotta myöhemmin 2028.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK julistaa tulevat olympiakaupungit virallisesti vasta syyskuun kokouksensa yhteydessä, mutta jako on jo selvä – Pariisi ja Los Angeles olivat ainoat ehdokkaat jäljellä, kun muut ehdokkaat Hampuri, Rooma ja Budapest vetäytyivät isännyyskisasta jo aikapäiviä sitten.

KOK:n, Pariisin ja Los Angelesin maanantaiseen neuvottelutulokseen vaikutti oleellisesti olympiakomitealta tuleva tukiraha. Pariisi saa KOK:lta noin 1,7 miljardia euroa, mutta Los Angelesin saama olympiatuki nousee Reutersin mukaan jopa kahteen miljardiin.

Nämäkin jättimäiset rahamäärät kalpenevat kuitenkin kisakaupunkien olympiahakemuksissa esitettyjen budjettien rinnalla. Ranskan olympiakomitea on arvioinut vuoden 2024 kisojen maksavan noin 6,6 miljardia euroa. Los Angelesin vuoden 2024 budjetissa kisojen hinnaksi oli arvioitu puolestaan 6,2 mijardia dollaria eli noin 5,2 miljardia euroa.

Olympiabudjetit eivät ole pitäneet

Viime vuosikymmeninä olympialaisten järjestyskustannukset ovat aina ylittäneet ennakkoarviot. Alle viiden miljardin hintaisiksi arvioidut Lontoon 2012 kisat maksoivat lopulta yli kymmenen miljardia euroa ja Pekingissä kaavailtu 2,6 miljardin hinta moninkertaistui lopulta peräti 32 miljardiin.

Sotshin talvikisoista tuli historian kalleimmat olympialaiset, kun hintalappu nousi lopulta ainakin 36 miljardiin euroon. Joidenkin arvioiden mukaan yhteiskulut olisivat olleet yli 40 tai jopa yli 50 miljardia euroa. Rion vuoden 2014 kesäkisojen osalta tarkkoja lukuja ei ole olemassa, mutta uutistoimisto AP arvioi 4,6 miljardin euron budjetin ylittyneen lähes kymmenellä miljardilla.

 Barcelona
1992
Atlanta
1996
Sydney
2000
Ateena
2004
Peking
2008
Lontoo
2012
Sotshi 2014
(talviolympialaiset)
Alkuperäinen budjetti (mrd €)2,22,52,85,32,64,88,7
Lopulliset kisakulut (mrd €)11,43,35,411,13210,936

Ranskassa luotetaan kisojen vetovoimaan

Ranskan presidentti Emmanuel Macron
Ranskan presidentti Emmanuel Macron iski silmää Kansainvälisen olympiakomitean tilaisuudessa Lausannessa 11. heinäkuuta. Kuva: AOP

Ranskassa ollaan kuitenkin varmoja paitsi budjetin pitävyydestä myös kesäolympialaisten kannattavuudesta, vaikka aiemmilla kisajärjestäjillä on ollutkin vaikeuksia pysyä asetetuissa rajoissa. Suunnitelman mukaan reilun kuuden ja puolen miljardin euron budjetista 3,6 miljardia ohjattaisiin kisajärjestäjille ja kolme miljardia Pariisin infrastruktuurin kehittämiseen.

Ranskan valtiolta kisojen järjestämiseen olisi lähteistä riippuen tulossa yhdestä puoleentoista miljardia euroa verorahoja. Noin puolet kisarahoista tulisi siis Ranskalta ja KOK:lta.

Limogesin yliopiston urheiluoikeuteen ja -talouteen keskittyvän CDES-yksikön (The Centre of the Law and Economics of Sport) tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan kesäkisojen tuomat taloudelliset hyödyt peittoavat kuitenkin kulut mennen tullen. CDES:n arvioi olympialaisten luovan jopa yli 200 000 uutta työpaikkaa ja tuovan yli 10 miljardin euron taloudellisen hyödyn Ranskalle.

- Hyödyt ovat haittoja suuremmat. Jos kisat maksavat valtiolle arviolta miljardi euroa, on se kohtuullinen hinta, totesi Ranskan presidentti Emmanuel Macron heinäkuun alussa.

CDES:n erittelyssä pelkästään kesäolympialaisten vaikutus toisi turismille 3,5 miljardia euroa. Rakennusala hyötyisi 1,8 miljardilla ja kisojen viralliset yhteistyökumppanit 5,4 miljardilla eurolla.

Los Angelesilla tarkan dollarin suunnitelma

Los Angelesin pormestari Eric Garcetti ja Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach kättelevät.
Los Angelesin pormestari Eric Garcetti ja Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach kättelevät. Kuva: AOP

Los Angelesin hakemuksessa esitelty budjetti koskee vuoden 2024 kisoja, mutta taipunee myös vuoteen 2028. Tarkassa arviossa budjetiksi on määritelty noin 6,2 miljardia dollaria eli noin 5,2 miljardia euroa.

Jokaiselle tulolähteelle, kuten KOK:n ja valtion tuille on myös määritelty vastinkohde menoerissä. Kalifornian osavaltio on myös perustanut rahaston, jonka on määrä kuitata mahdolliset budjetin ylittävät menot 250 miljoonaan dollariin asti. Lisäksi esimerkiksi Los Angelesin tärkein lentokenttä LAX on budjetoinut lähes kaksi miljardia dollaria terminaaliensa laajentamiseen kisoja varten.

Kuten Pariisissa, myös Los Angelesissa kesäolympialaisten arvioidaan vaikuttavan paikalliseen talouteen todella paljon. Los Angelesin kisaisännyyttä ajava taho arvioi tapahtuman vaikuttavan myönteisesti paikalliseen talouteen 11,2 miljardin eli lähes 9,5 miljardin euron edestä.

Korjaus klo 13.49: Korjattu neljännessä kappaleessa 5,2 miljoonaa euroa miljardiksi.

Lue myös:

Kesäolympialaiset palaavat Yhdysvaltoihin 32 vuoden tauon jälkeen – presidentti Trump riemuissaan

Seuraavien olympiaisäntien järjestys sinettiä vaille selvä – Pariisissa luvassa satavuotisjuhlat

Suosittelemme sinulle