Hyppää sisältöön

Sauvakävelyn uranuurtaja käveli ensin yksin salaa metsässä – sittemmin kokovartalolajista tuli miljoonan suomalaisen harrastus

Reilut 20 vuotta sitten hyvinvointiguru Matti Heikkilä ryhtyi miettimään, miksi sauvat olisivat vain hiihtäjien etuoikeus. Idealle naurettiin sauvatehdasta myöten.

Sauvakävely täyttää 20 vuotta!
Sauvakävely täyttää 20 vuotta!

Matti Heikkilä työskenteli runsas parikymmentä vuotta sitten Suomen Urheiluopiston leivissä Vierumäellä. Hän johti hyvinvointipalveluja ja äkkäsi sauvojen mahdollisuudet muidenkin kuin hiihtäjien kesäaikaisessa harjoittelussa.

– Alussa lajia oudoksuttiin. Metsään piti mennä sauvojen kanssa salassa harjoittelemaan, mutta sellainen meni pian ohi, hyvinvoinnin suurlähettilääksikin tituleerattu Heikkilä sanoo.

Välinevalmistajan mukaan saaminen oli alussa haastavaa.

– Kun minä alussa soitin ja sanoin, että tarvitsen 110-senttisiä hiihtosauvoja, niin kysymys kuului, että onkos teillä lasten hiihtokoulu, Heikkilä hymähtää.

Sauvakävelylle ei voida nimetä yksittäistä keksijää, sillä lajia kehitettiin ja vietiin eteenpäin eri tahoilla. Heikkilää voidaan kuitenkin pitää yhtenä lajin merkittävimmistä uranuurtajista.

Välinevalmistajakin innostui nopeasti uuden lajin tuoksinaan. Sauvakävelyn yhteistyö onkin ollut Suomen Ladun, siihen aikaan välinevalmistaja Exelin ja Vierumäen yhteistyötä.

– Voisi sanoa, että siinä on sauvakävelyn DNA, Heikkilä sanoo.

Pian mukaan tulivat koulutusohjelmat ja materiaalit. Heikkilä oli mukana jalkauttamassa sauvakävelyä eri puolille Suomea.

Siitä tulee tänä vuonna 20 vuotta, kun sauvakävely ilmestyi suomalaiseen katukuvaan.

Maastolenkit sopivat parhaiten sauvakävelyyn. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Alussa lajia oudoksuttiin. Nykyään sillä lasketaan olevan jopa puolitoista miljoonaa harrastajaa.

Sauvojen kanssa salassa metsään

Lajin terveysvaikutuksia on tutkittu 10 vuotta, eikä lajista ole juuri muuta kuin hyvää sanottavaa: se sopii kaikille.

Sauvakävely on osoittautunut tutkimuksissa erinomaiseksi terveysliikunnaksi. Itä-Suomen yliopiston sauvakävelytutkimuksen mukaan laji muun muassa laskee verenpainetta, pudottaa painoa ja parantaa kestävyyskuntoa.

– Kaikki suomalaiset osaavat kuitenkin kävellä. Sauvakävelyn etu kävelyyn verrattuna on se, että me saamme ylävartalon, niska- hartiaseudun oikealla kävelytekniikalla myöskin toimimaan, sanoo orimattilalainen Heikkilä.

– Ja sitten kun menee tuonne metsään... Mieli, ja se, että voi omilla ajatuksillaan olla joskus yksin ja kavereitten kanssa. Se on niin kokonaisvaltainen laji kuin voi ikinä olla.

Sauvakävely on erityisesti ikäihmisille soveltuva laji, jolla on helppo pitää kuntoa yllä.

– Esimerkiksi vanhukset ovat saaneet tästä ympärivuotisen, turvallisen lajin harrastaa sauvojen kehittymisen kautta, kun niissä on piikit

Lue myös: Mummo tietää ja tutkimus todistaa – Kävelyyn ainakin 20 prosenttia lisää tehoa.

Onnistunut lenkki takana. Kuvassa vasemmalta oikealle Irja Malin, Matti Heikkilä, Jorma Nieminen, Kari Komi ja Jukka Nieminen. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle
Orimattilalainen Matti Heikkilä on sauvakävelyn uranuurtajia Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Suosittelemme sinulle