Käännytyspäätöksen saaneiden afganistanilaisten ja irakilaisten palautukset etenevät mielenosoittajien ajoittaisesta vastustuksesta huolimatta.
Tänä vuonna poliisi on poistanut maasta noin sata irakilaista ja afganistanilaista. Heistä kaikkia ei ole palautettu kotimaihinsa. Esimerkiksi Italiaan, Ruotsiin ja Espanjaan on palautettu turvapaikanhakijoita, jotka ovat rekisteröityneet maihin ennen Suomeen tuloaan. Heidät siis palautetaan EU:n Dublin-asetuksen nojalla.
Yle haastatteli yhtä Irakiin heinäkuussa pakkopalautettua henkilöä. Lue juttu täältä.
Yhteensä poliisi on osallistunut tänä vuonna noin 2200 henkilön palautukseen. Heistä suurin osa on palannut kotimaihinsa vapaaehtoisesti. Lukuun sisältyy myös noin 900 henkilöä, jotka ovat hakeutuneet Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n vapaaehtoisen paluun ohjelmaan.
300 henkilöä on tänä vuonna palautettu poliisin saattamana. Viime vuonna poliisi palautti saatettuna 1 671 henkilöä. Luvut eivät ole vertailukelpoisia, sillä viime vuoden lukuun sisältyvät myös Bagdadiin erityislennoilla palautetut 1400 irakilaista.
Suomella on joidenkin maiden kanssa erikseen tehty takaisinottosopimus. Sopimus ei kuitenkaan ole pakkopalautusten edellytys. Poliisi on palauttanut henkilöitä tänä vuonna 55 maahan, vaikka sopimus on tehty 10 maan kanssa. Afganistanin kanssa sopimus solmittiin lokakuussa.
Suomi on syksystä lähtien pakkopalauttanut henkilöitä myös Irakiin, jonka kanssa sisäministeriö ei ole saanut tehtyä sopimusta yrityksistä huolimatta. Irak on pyytänyt Suomea pidättäytymään pakkopalautuksista.
Juttua on korjattu 2.8.2017 klo 14:52: Jutun alaotsikossa luki, että palautetuista noin 300:lla on ollut maastapoistamispäätös. Muutettu muotoon "Heistä noin 300 poliisi on palauttanut saattamalla".