Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Saamelainen opettaja valistaa opettajaoppilaitaan ja muuta väestöä valokuvin

Oulun ammattikorkeakoulun opettajakoulutuksen opettaja Tomi Guttorm uskoo, että tulevien opettajien valistuksella voidaan vaikuttaa valtaväestön tietämykseen Suomen ainoasta alkuperäiskansasta.

Tomi Guttorm
Tomi Guttorm kokee velvollisuudekseen kertoa saamelaisuudesta opettajaopiskelijoilleen. Kuva: Ville-Riiko Fofonoff / Yle
Gabriela Satokangas,
Xia Torikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Oulun ammattikorkeakoulun opettajakoulutuksen opettajan Tomi Guttormin Instagram-tili on värikästä selattavaa. Kuvissa esiintyy saamelaisia eri alueilta eri alojen töiden äärellä.

Nämä ovat oppimateriaalia tuleville opettajille.

Opettajakoulutuksen opettaja Tomi Guttorm huomasi, että vaikka koulutuksen yksi osa on monikulttuurisuuden taito, opintosuunnitelmassa ei ole mainintaakaan saamelaisista, Suomen omasta alkuperäiskansasta. Guttorm päätti tehdä asialle jotain. Hän aloitti projektin, jonka puitteissa kuvaa saamelaisia elinkeinoja ja ihmisiä.

– Mietin, että minun on pakko tehdä jotain. Olen itse saamelainen, ja minulle on todella tärkeää, että meidän opiskelijamme, tulevat opettajat tuntevat kulttuurimme.

Tomi Guttorma instagram-kontu.
Tomi Guttormin projektin kuvasatoa. Kuva: Tomi Guttorm, Instagram

Tomi Guttormin kuvien yksi tärkeimmistä teemoista on saamelaisten perinteiset elinkeinot.

– Olen kuvannat ihmisiä erilaisissa elinkeinoissa, kuten porotöissä, kalassa ja käsitöiden äärellä. Haluan tuoda esiin meille tärkeitä asioita.

Guttorm ei tyydy pelkästään valokuviin, vaan kuvaa projektinsa puitteissa myös videohaastatteluja.

– Ihmiset saavat vapaasti kertoa haluamansa opettajaopiskelijoille. Kysyn heiltä, mitä meidän opiskelijoidemme tulisi tietää saamelaisuudesta, Guttorm jatkaa.

Projekti voisi auttaa saamelaisten tilannetta

Tomi Guttorm aloitti projektinsa vuosi sitten kesällä. Työllä ei ole hänen puolestaan kiirettä valmistua.

– Haluaisin kuvata saamelaisia ympäri Saamenmaan, minulla ei ole vielä niin paljon ihmisiä mukana Norjan, Ruotsin ja Venäjän puolelta. Projekti vaatii vielä aikaa, mutta minulla ei ole kiire.

Tomi Guttorma Insta-kontu
Tomi Guttormin projektin kuvasatoa. Kuva: Tomi Guttorm, Instagram

Guttorm pyytääkin saamelaisia ympäri laajan Saamenmaan ottamaan yhteyttä, jos haluavat osallistua projektiin tai kertoa omia ajatuksiaan asioista, joita valtaväestön tulisi tietää.

Tomi Guttorm uskoo, että opettajien koulutuksen avulla tietoa voisi saada leviämään laajemmalle.

– Tälläinen tieto lisää ihmisten ymmärrystä, ja sillä tavoin toivottavasti auttaa meidän tilannettamme tulevaisuudessa, Guttorm pohtii.

Tomi Guttorm Instagram-kontu
Tomi Guttormin projektin kuvasatoa. Kuva: Tomi Guttorm, Instagram

Projektin kuvat myös sosiaalisessa mediassa

Tulevien opettajien kouluttaminen ei ole projektin ainoa tarkoitus. Tomi Guttorm julkaisee osan materialistaan myös Instagramissa hashtagilla #respectsámiculture.

– Haluan Instagramin kautta välittää laajemmalle yleisölle oikean ja aidon kuvan saamelaisuudesta sekä Suomessa että muissa pohjoismaissa. Kaikki kuvat on rakennettu saamelaisesta näkökulmasta, Guttorm kertoo.

Suosittelemme sinulle