Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Mansikanpoimija tienaa jopa 140 euroa päivässä – Mansikka kypsyi Lapissa

Kylmän alkukesän jälkeen lappilaisen mansikan pääsato on juuri kypsynyt. Satokausi on lopulta myöhässä vain reilun viikon, kiitos viime viikon helteiden. Rovaniemeläisen mansikkatilan ahkerimmat poimijat keräävät jopa 140 euron päiväpalkan.

Mansikka
Mansikkatilallinen Mikko Kostamo on tyytyväinen satoon. Kuva: Jarmo Honkanen Yle / Rovaniemi
Jarmo Siivikko
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapin suurimmalla mansikkatilalla, Kostamon mansikkatilalla Rovaniemen Tennilässä käy kova kuhina. Noin kolmen hehtaarin viljelmällä työskentelee parikymmentä poimijaa. Kiirettä pitää elokuun lopulle, kunnes kausi loppuu. Sinä aikana pitäsi markkinoille saada noin 12 000 kiloa marjaa.

– Tässä on ollut sellainen odottava meininki kun vihdoin päästään tositoimiin, hyvältä tuntuu, mansikkatilallinen Mikko Kostamo kertoo.

Yrittäjä Mikko Kostamo pitää kulunutta kesää mansikan kannalta hyvänä, kun hellettä ei ole juuri ollut ja marjat ovat kasvattaneet kokoaan sopivasti ennen kypsymistä.

–Mansikka on hyvälaatusta, loisia ei ole ja koko on hyvä. Makukin on sopivasti makeampi kuin etelästä tuotavan mansikan, Kostamo kehuu.

Paras sesonki on nyt

Viime torstaista lähtien poimijoiden joukko on hyörinyt Kostamon mansikkatilalla joka aamu aamuneljästä puolille päivin. Parhaimmat poimijat ovat tuona aikana kantaneet punnitukseen 40-45 koria mansikkaa, jokaisessa korissa noin kolme kiloa marjaa. Torille päivän marjat on saatava tuoreena ajoissa ja hässäkkä jatkuu vielä muutaman viikon.

– Suurin osa poimijoista on thaimaalaisia ja osa on suomalaisia. Nämä thaipoimijat ovat kuitenkin oikeastaan rovaniemeläisiä, kun ovat jo vuosia asuneet täällä. Vakioporukkaa meidän tilallamme, Mikko Kostamo kertoo.

Yksi poimijoista on Khwanjai Kiistala. Hän on ollut Kostamoalla mansikanpoimijana jo seitsemättä kesää. Hänen mielestään poiminta on mukavaa hommaa ja palkkakin ihan hyvä, kunhan vain jaksaa olla ahkera. Khwanin paras päiväsaldo on tähän mennessä ollut 45 korillista mansikkaa punnitukseeen päivässä.

– Minä tykkään tästä työstä, mansikkamaalla on kivaa ja pomokin on mukava ja iloinen, Khwan nauraa.

Khwan kulullu poimijoiden eliittiin. Hän ohjaa oman työnsä ohessa muita thaitaustaisia poimijoita keruun saloihin.

Parhaat poimijat pääsevät hyville ansioille

Mona Kiistala tarkkailee sisääntulevan marjan määrää. Monan mielestä kiireisin aika tilalla alkaa olla käsillä.

Mona tutkii päivittäin taulua, johon merkitään päivittäin kunkin poimijan saldo. Poimitun marjan määrä on palkan perusta, sen mukaan ansio muodostuu.

– Jokaisella poimijalla on oma numeronsa ja sen mukaiset poletit, joilla poimija merkitsee jokaisen poimimansa korin. Ne lasketaan aina päivän päätyttyä ja merkitään ylös. Tili tulee sen mukaan, Mona Kiistala kertoo.

Mona ihailee thaimaalaisten poimijoiden ahkeruutta. Itse hän sanoo pystyvänsä päivässä vain 15 koriin, kolmasosaan parhaiden poimijoiden saldosta.

– Parhaat päiväpalkat ovat noin 120-140 euroa päivässä, keskimääräinen ansio on noin 50-70 euroa päivässä, yrittäjä Mikko Kostamo kertoo.

Lappilaisen mansikan myyntihinta asiakkaille torilla on 35-40 euron välillä, vähän marjan saatavuudesta riippuen. Hintä on kutakuinkin sama kuin etelästä tuodun marjan.

Vaikka lappilaisen mansikan on turha kilpailla hinnalla tai satomäärillä etelen marjan kanssa, sillä on yksi kilpailuetu. Rovaniemeläisen mansikkatilallisen Mikko Kostamon mukaan keskiyön aurinko ja Lapin kesä tekevät paikallisesta mansikasta makeamman ja mehukkaamman kuin etelästä tuodun kilpailijansa.

Suosittelemme sinulle