Hyppää sisältöön

Mökkirakentaja saa olla tarkkana – vain leikkimökin tai käymälän saa pystyttää ilman lupaa

Rakennusmääräykset vaihtelevat kunnittain. Kuulopuheisiin ei kannata luottaa.

Kuva: Yle

Pienenkin varaston rakentaminen kesämökkitontille vaatii usein rakennusluvan, toimenpideluvan tai ilmoittamismenettelyn. Kuluttajan ei kannata luottaa rakennusten myyjien tai rakennusyritysten antamiin tietoihin.

Pahimmassa tapauksessa rakennuksen voi joutua purkamaan, jos rakennusoikeutta ei olekaan.

Joskus tullaan tunnustamaan, että tällainen tuli tehtyä.

Mika Pihlajaniemi

– Näitä tehdään tarkoituksella hyvin vähän. Joskus tullaan tunnustamaan, että tällainen tuli tehtyä. Lupa voidaan käsitellä jälkikäteen, jos se on luvanvaraisessa paikassa, kertoo rakennustarkastaja Mika Pihlajaniemi Uudenkaupungin rakennusvalvonnasta.

Ongelma on se, että monet uskovat ystävien neuvoihin, ettei lupia tarvita.

– Rakennusmiehet voivat antaa väärää tietoa. Eri kunnissa on erilaiset rakennusjärjestykset. Rakennusmiehillä voi olla toisen kunnan määräykset mielessä, kertoo Pihlajaniemi.

Vain huussi tai leikkimökki ilman lupia

Monet mökkiläiset vaihtavat vessan uuteen ekologisempaan vaihtoehtoon. Usein pytty ei sovi vanhaan rakennukseen. Rakennustarkastaja Mika Pihlajaniemi kertoo, että käymälä tai leikkimökki on mahdollista rakentaa ilman lupaa. Tämä määräys on voimassa valtakunnallisesti.

Joissakin kunnissa leikkimökin pitää olla lasten mitoilla tehty.

Mika Pihlajaniemi

– Leikkimökki ja leikkimökin kokoinen rakennelma on sellainen, jonka voi rakentaa. Joissakin kunnissa leikkimökin pitää olla lasten mitoilla tehty. Puuceen rakentaminen onnistuu myös, jos se on alle neljän neliön koppi, kertoo Pihlajaniemi.

Käymäläkin pitää sijoittaa järkevästi eli sitä ei saa rakentaa naapurin rajalle eikä lähelle rantaa. Jos sen oheen tulee varastotilaa, silloin vaaditaan jo lupamenettelyä.

Rakennustarkastaja neuvoo ottamaan yhteyttä oman kunnan rakennusvalvontaan tai kysymään neuvoa valtakunnallisesta lupapiste.fi (siirryt toiseen palveluun) - nimisestä palvelusta.

Otsikossa ja viimeisessä kappaleessa sana vessa on muutettu käymäläksi 4.8. kello 9:18.

Suosittelemme sinulle