Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Latvian viinaralli näkyy myös Suomen Tullissa – ihmisiä jäänyt kiinni liian isoista alkoholimääristä

Latvialaisen alkoholin edulliset hinnat näkyvät Suomen Tullissa.

Matkustajilla lastit alkoholia kärryissä.
Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Emma Grünn
Avaa Yle-sovelluksessa

Viro nosti alkoholiveroa tänä vuonna, ja tämän myötä jotkut virolaiset ja suomalaiset ovat suunnanneet halvemman alkoholin perässä Latviaan. Tänään STT kertoi, kuinka Latvian ja Viron rajalla on viime aikoina jäänyt kiinni suomalaisia, jotka ovat tuoneet enemmän alkoholia kuin EU-määräykset sallivat.

Tullista kerrotaan, että myös Suomessa on jonkin verran ohjetasojen ylityksiä Latviasta tuodun alkoholin kohdalla.

– Määriä, joissa alkoholia on tuotu yli ohjetasojen, on jäänyt Suomen Tullissa kiinni, ja nimenomaan niin, että alkoholit ovat Latviasta, kertoo tulliylitarkastaja Anna Kallio.

Kun määrät ylittävät ohjetason, matkustajalla on selvitysvelvollisuus siitä, mihin tarkoitukseen juomat tulevat. Kiinnijääneiden tarkkaa määrää Kallio ei pysty sanomaan.

– Tiedossa on muutamia tarkastuksessa havaittuja. Ei voida puhua isoista määristä. Matkustajia tulee todella paljon nimenomaan Virosta, ja sitten siellä joukossa on ollut näitäkin, jotka ovat hakeneet Latviasta, mutta ei ole isoja määriä jäänyt kiinni.

Latvian viinaralli siis näkyy Suomen Tullissa tarkastuksien yhteydessä, mutta suurin osa on edelleen Virosta tapahtuvaa alkoholin tuontia.

Latviasta tuodaan yhä enemmän alkoholia

Tullitarkastajan mukaan Tullissa ei ole havaittu alkoholin tuonnin määrän kasvaneen yleisesti. Tullissa alettiin nähdä alkuvuodesta, kuinka alkoholia haettiin yhä enemmän Latviasta.

– Ilmiö, että alkoholia haettaisi Latviasta, ei ehkä ole aiempina vuosina ollut tuttu Suomen Tullissa. Tämän vuoden puolella on ollut näitä, ja ehkä kasvamassa määrin.

Alkoholin tuonti Latviasta ei ole Tullin silmin kasvanut räjähdysmäisesti.

– Aika hillitysti. Ei ole niin suuri ilmiö vielä, että ainakaan Suomen Tullissa olisi havaittu.

Aika näyttää, miten suomalaiset matkustavat tulevaisuudessa Latviaan hakemaan alkoholia. Kallion mukaan Latviasta tuodaan samoja alkoholijuomia kuin Virostakin: enimmäkseen long drink -juomia ja olutta, jonkin verran viinejä, väkeviä ja siideriä.

Tulli ei ole varautunut erityisesti Latvian viinaralliin

Se, että suomalaisia on jäänyt kiinni Latvian ja Viron rajalla liian suuresta viinamäärästä, ei vaikuta nyt Suomen Tulliin. Erityistä varautumista ei ole tehty.

– Sinänsä siihen ei ole varauduttu. Tullilla on ollut aikaisemmin käytössään lisäresursseja nimenomaan alkoholin verovalvontaan, ja näitä resursseja ei ole tällä hetkellä käytössä, mutta todennäköisesti ilmiötä täytyy seurata. Jos tuonti lisääntyy, pitää katsoa sitten resurssitarvetta sen mukaan.

Lue myös:

Säästäväiset hakevat nyt olutlastinsa Latvian rajakaupoista – tuonti Virosta alkaa vähitellen hiipua

Viron alkoholiveron korotus selvinnee huomenna – Siirtyykö viinaralli Latviaan vai tuleeko siitä harvojen harrastus?

Suosittelemme