Hyppää sisältöön

Yhdys sana virheet aikaansaavat someraivoa: "Kivitalo ja olkalaukku pitäisi edes osata"

Niinkuin vai niin kuin, suomen kieli vai suomenkieli, päin vastoin vai päinvastoin? Yhdyssanat ovat vaikeita. Etenkin sosiaalinen media vilisee yhdys sana virheitä. Siis yhdyssanavirheitä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Minna Rinta-Tassi

Oletko sinä se Facebookin kielipoliisi, jota ärsyttävät kielioppivirheet ja etenkin erikseen kirjoitetut yhdyssanat. Huokailet, miten on mahdollista, että suomenkielinen kirjoittaa suomen kieltä niin pieleen. Sen sijaan, että haluat ostaa kierrätysryhmästä olka laukun, kommentoit sen ilmoittajalle, että sana kirjoitetaan yhteen ja myynnissä on siis olkalaukku.

Vai kuulutko niihin, joille tärkeintä on, että asia tulee ylipäätään ymmärretyksi. Hällä väliä yhdyssanoista. Vai pitäisikö sittenkin kirjoittaa hälläväliä?

Yhdyssanavirheissä on sekin heikkous, että mielikuva, joka kirjoittajasta syntyy, ei ole kovin mairitteleva.

Sari Maamies

Kotimaisten kielten keskuksessa työskentelevä Sari Maamies tunnustautuu kielipoliisiksi. Hän ei pysty rentona lukemaan tekstiä, jossa ei piitata oikeinkirjoituksesta.

– Täytyy sanoa, että en pysty. Yhdyssanavirheet pomppaavat tekstistä ja ärsyttävät. Niissä on sekin heikkous, että mielikuva, joka kirjoittajasta syntyy, ei ole kovin mairitteleva. Hänestä tehdään päätelmiä sen mukaan, miten hän kirjoittaa.

Yhdyssanaosaaminen vaihtelee sen mukaan, missä kirjoitus julkaistaan. Sari Maamiehen mukaan tiedotusvälineissä käytetään useimmiten huoliteltua kieltä, mutta sosiaalisessa mediassa yhdyssanavirheet ovat tavanomaisia.

– Usein sanotaan, että ne ovat lisääntyneet. Mutta ylipäätään kaiken tekstin määrä on lisääntynyt ja kirjoittajien joukko on laajempi ja monitaustaisempi kuin ennen.

– Aikaisemmin kirjoituksiaan saivat julki vain kirjoittamaan tottuneet. Nykyisin on enemmän niitä, jotka eivät välitä kieliopista, vaan kirjoittavat niin kuin hyvältä tuntuu, välillä yhteen ja välillä erikseen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Koulunalkukuvasto ja viikonloppu

Facebookissa toimii ryhmä Yhdyssana on yhdyssana. Ryhmän sääntöjen mukaan se on tarkoitettu ihmisille, joita huolestuttaa suomen kielen rappio, etenkin yhdyssanavirheet. Sivulla julkaistaan kuvia kylteistä ja kirjoituksista, joissa sanat on kirjoitettu väärin. Virheitä kommentoidaan.

Usein kömmähdys on löytynyt kaupallisesta tekstistä kuten "koulun alku kuvasto" tai "Juhla mokka suodatin kahvia".

Yhdyssanaongelmia päivitellään myös lehtien keskustelupalstoilla. Vauva-lehden keskustelussa on ihmetelty, että "On se kyllä järkyttävää, kun nykyään kukaan ei tunnu osaavan kirjoittaa yhdyssanoja yhteen" ja Demissä: "Varsinkin tällä keskustelupalstalla saa usein naamapalmuilla tyypeille, jotka eivät osaa yhdyssanoja."

– Vaikka keskustelupalstoilla yhdyssanavirheitä esiintyykin, mielestäni siellä niillä ei ole niin väliä, koska on kyse ihmisten vapaasta keskustelusta, erityisasiantuntija Sari Maamies sanoo.

Pistää silmään niin saakelisti tollaset yksinkertaset. Ihan ku ne olis vajaita mieleltään.

Kirjoittaja Demi-lehden keskustelupalstalla

Joskus kirjoittelu kuumenee vihamieliseksi kuten Demin palstalla on tapahtunut: "Moni mun fb seinäkavereista kirjottaa vaikkapa olipa ihana viikon loppu. Pistää silmään niin saakelisti tollaset yksinkertaset. Ihan ku ne olis vajaita mieleltään."

Kun yhtä raivostuttavat virheet, toista se, että niistä vielä erikseen huomautetaan kirjoittajalle.

– Internetissä syntyy joskus riitoja, jotka päättyvät siihen, että aletaan moittia toisen kirjoitustaitoja. Se on klassinen juttu, että puhutaan asiasta ja äkkiä keksitään, että kirjoittaja on tyhmä, kun ei hallitse edes yhdyssanoja.

Lähialueministerivaliokunta ja kesälomaromanssi

Yhdyssanat ovat yksi hankalimmista oikeinkirjoituksen opittavista. Suomen kielessä on paljon pitkiä sanoja, jotka ovat vaikeita hahmottaa ja lukea. Joskus ne voivat tuntua niin pitkiltä, että herää tarve pätkäistä rimpsu keskeltä poikki: Kesälomaromanssi, lähialueministerivaliokunta, työterveyslääkäriasema.

– Kun on kolmiosainen yhdyssana, ihmiset tuntevat itsensä epävarmaksi. Esimerkiksi sana itsenäisyysjuhlavuosi halutaan katkaista, koska se tuntuu pitkältä.

Jos joskus kannattaa kuitenkin keskittyä, niin kirjoittaessaan työpaikkahakemusta.

– Jos hakemuksessa ei hallitse yhdyssanoja, niin kyllä siinä rekrytoija miettii, onko ihminen meille sopiva lainkaan. Aika monessa työssä pitää nykyään ilmaista itseään kirjallisesti.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Avaruusturisti ja helikopteriäiti

Suomen kieli rikastuu uusilla sanoilla. Laura Tyysterin vuonna 2015 tarkastetussa väitöskirjassa todetaan, että suurin osa suomen kielen uusista sanoista on yhdyssanoja. (siirryt toiseen palveluun) Tyypillisiä sellaisia ovat äijäjooga, aamiaiskahvila, avaruusturisti tai ylihuolehtivaa äitiä tarkoittava helikopteriäiti.

Samalla säännöt muuttuvat. Se, mikä ei aikaisemmin ollut oikein, onkin sitä nyt.

– Kivitalo ja olkalaukku ovat selviä yhdyssanoja. Jos niissä horjuu, tuntuu, että ihmisen kielitajussa on jotain ongelmaa, kun ei niitä ymmärrä.

Nämä yhdyssanat eivät tule muuttumaan.

– Sitten on sopimukseen perustuvia kirjoitusasuja. Esimerkiksi päinvastoin on totuttu kirjoittamaan yhteen, mutta nykyisin se hyväksytään myös erikseen kirjoitettuna.

– Samoin minnepäin ja nurinpäin voi kirjoittaa nykyään yhteen tai ja erikseen.

Pahanhajuinen tämänaamuinen

Kun oikein miettii ja makustelee sanoja mielessään, on pian aivan sekaisin. Ja niin on moni asiantuntijakin. Sari Maamies myöntää, ettei hankalimpien sanojen kirjoittaminen ole heillekään aina helppoa.

Pikaohjeita yhdyssanojen oppimiseksi ei ole. Monelle ovat jääneet mieleen kouluaikaiset opit, jotka ovat edelleen periaatteessa käyttökelpoisia.

Kirjoittaja voi kokeilla adjektiivin tai kin-päätteen liittämistä kahden sanan väliin ja siten testata, kumpi on oikein: korkea kerrostalo vai kerros korkea talo tai kerroskin talo vai kerrostalokin.

Yhdyssanat ovat ikävä kyllä vähän sellainen juttu, että niitä joutuu harjoittelemaan.

Sari Maamies

– Kin-päätteen lisääminen toimii jossain määrin, mutta ei valitettavasti aina. Yhdyssanat ovat ikävä kyllä vähän sellainen juttu, että niitä joutuu harjoittelemaan.

Pahanhajuinen, kahdentyyppinen ja tämänaamuinen. Jos ei ole varma, kirjoittiko sanat oikein, voi vastausta etsiä Kotuksen verkkosivuilta Kielitoimiston ohjepankista (siirryt toiseen palveluun) ja sanakirjasta.

Sari Maamiehen vinkki on, että kirjoittamalla ja lukemalla paljon voi kehittää kykyään hahmottaa myös yhdyssanat oikein.

– Silloin itselle syntyy vähitellen varmuus ja kielitaju.

Suosittelemme sinulle