Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Teatterisyksy alkaa: Pirkko Saisio versioi Topeliusta Kansallisteatterissa, näyttämön kauhukakara Lauri Maijala tarttuu Aleksis Kiveen ja viisi muuta tärppiä

Suomen satavuotisjuhlat näkyvät suurimpien teattereiden ohjelmistossa: Tänä syksynä esitetään kotimaisia klassikkoita ja yksi ranskalainen peräruiskekomedia.

Laura Alajääski Myrskyluodon Maija -näytelmässä.
Laura Alajääski on Myrskyluodon Maija uudessa kotimaisessa musikaalissa. Kuva: Asta Karell
Pia Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

1

Meri vie Maijan miehen ja lapset, mutta Myrskyluoto myy

Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maija -tv-sarjaan säveltämä tunnusmusiikki on 1970-luvun korvamato. Nyt se kuullaan ensimmäistä kertaa teatterinäyttämöllä. Melodian ympärille on rakennettu uusi kotimainen Myrskyluodon Maija -musikaali. Sen ehti säveltää Mårtensson itse. Laulujen sanat on tehnyt Maija Vilkkumaa. Näyttämöllepano on suureellinen: orkesterissa on 18 henkeä, näyttelijöitä ja tanssijoita on 30. Myrskyluodon kova saaristolaiselämä kiinnostaa ihmisiä ennakkoon. Lippuja on myyty 50 000. Se on kolme neljäsosaa syksyn esityksistä.

Anni Blomqvist – Lasse Mårtenson: Myrskyluodon Maija. Kantaesitys 24.8. Helsingin kaupunginteatterissa.

 Laura Alajääski ja Aaro Wichmann
Laura Alajääski ja Aaro Wichmann eläytyvät saariston karuun elämään. Kuva: Asta Karell

2

Nainen hakkaa miestä, mutta Jotunia ei hakkaa mikään

Entä jos kaikki olisi päinvastoin? Miehet heikkoja ja naiset vahvoja? Antti Mikkola on syksyn mielenkiintoisin musta hevonen. Hän kääntää ohjaamassaan ja dramatisoimassaan Huojuvassa talossa sukupuoliroolit päälaelleen. Maria Jotunin alkuperäisteos kuvaa avioliittohelvettiä. Itsenäinen Lea taipuu tyrannimaisen Eeron vallan alle. Vaan ei Tampereella. Mikkola tekee Leasta miestään alistavan narsistin ja Eerosta hänen uhrinsa. Pääosissa nähdään Arttu Ratinen ja Anna-Maija Tuokko.

Maria Jotuni: Huojuva talo. Ensi-ilta 31.8. Tampereen teatterissa.

Huojuva talo.
Anna-Maija Tuokko esittää miestään alistavaa narsistia uudessa Huojuvassa talossa. Kuva: Harri Hinkka

3

Tampereella: Plyysiä, puuteria ja peräruiskeita

Yksi komediakirjallisuuden tunnetuimmista hahmoista, Argan, potee olemattomia vaivojaan Tampereen työväenteatterissa. Lääkärien kaksinaamaisuutta ivaava Molièren Luulosairas on virkistävä lisä honkametsiä humisevassa teatterisyksyssä. Ranskalaisklassikkon päärooli on näyttelijöiden miehuuskoe. Tällä kertaa roolista niskalenkkiä ottaa Auvo Vihro. Esityksen ohjaa ranskalaisen kirjallisuuden tuntija Otso Kautto.

Molière: Luulosairas. Ensi-ilta 2.9. Tampereen työväenteatterissa.

Luulosairas
Luulosairaan Arganin roolin näyttelee Auvo Vihro. Kuva: Kari Sunnari

4

Saisio palaa kotiin

Pirkko Saision uusi näytelmä jatkaa siitä, mihin Sakari Topelius jäi Koivu ja tähti -klassikossaan. Topeliuksen sadussa tyttö ja poika kaapataan Suomesta Venäjälle isonvihan aikaan. He karkaavat ja löytävät kotiin. Saisiota kiinnostaa, mitä kotiinpaluun jälkeen tapahtuu. Saisio elää vahvaa kautta näytelmäkirjailijana. Se nähtiin jo Kansallisteatterin Homossa vuonna 2011. Uuden näytelmän ohjaa Laura Jäntti. Sisaruksia näyttelevät Jukka Puotila ja Tiina Weckström.

Pirkko Saisio: Koivu ja tähti. Kantaesitys 13.9. Suomen kansallisteatterissa.

Koivu ja tähti
Pirkko Saision uusi Koivu ja tähti liikkuu menneessä, nykyisyydessä ja tulevaisuudessa.

5

Mikko Roiha lyö kunnarin Berliinistä

Hillitte ittes, opettaa Pesärikko. Mitä ihmisekki sanoo! Orvokki Aution suosittu romaanisarja kertoo Armista, joka rakastuu itseään vanhempaan Olaviin ja muuttaa Etelä-Pohjanmaalle. Elintilan vie omistushaluinen anoppi ja Ilmi-täti, jotka sanelevat elämänmenon. Pesärikon dramatisoi, ohjaa ja lavastaa miehemme Saksassa, Mikko Roiha. Esityksestä nähdään seitsemän ensi-iltaa eri kaupungeissa. Pesärikko harjoitellaan Berliinissä.

Orvokki Autio: Pesärikko. Ensi-illat 14.9. Berliinissä, 21.9. Riihimäen teatterissa, 5.10. Jyväskylän kaupunginteatterissa, 12.10. Kotkan kaupunginteatterissa, 22.11. Kouvolan teatterissa, 1.12. Tanssiteatteri Minimissä Kuopiossa, 25.1.2018 Turun kaupunginteatterissa.

Mikko Roiha
Mikko Roiha Kuva: Moe Mustafa

6

Alussa olivat suo, kuokka – ja Väinö Linna

Lahden kaupunginteatteri tekee kaksiosaisen näyttämötoteutuksen Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -klassikosta. Ensimmäinen näytelmä keskittyy Jussi ja Alma Koskelan perheeseen ja vuosiin 1880–1918. Teemoina ovat kahtiajako ja uhraukset. Toisessa näytelmässä päästään vuoteen 1951, tullaan vankileirien kautta kotiin ja joudutaan jälleen sotaan. Näytelmät ohjaa omaperäisyydestään tunnettu Juha Malmivaara. Joten turha odottaa kuvitettua klassikkoa.

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla osat 1 & 2. Ensi-illat 5.10. ja 15.11. Lahden kaupunginteatterissa.

Tapani Kalliomäki
Lahden kaupunginteatterissa ollaan Pohjantähden alla. Kuvassa etualalla Tapani Kalliomäki. Kuva: Robert Seger

7

Turun Seitsemässä veljeksessä on kaksi Lauria

Ohjaaja Lauri Maijalalle on Turussa annettu Kiven klassikko, remontoitu päänäyttämö ja suuret sappaat. Teatterin kauhukakaran tulkinta Jukolan veljeksistä on syksyn kiinnostavin ensi-ilta. Kuten kaikki lahjakkuudet, myös Maijala on arvaamaton ja töiden joukkoon mahtuu huteja. Tältä on lupa odottaa paljon, mutta lopputulos ei taatusti ole sitä, mitä odotamme. Edellisen kerran Turun kaupunginteatterissa esitettiin Seitsemää veljestä legendaarisella Kotkien kaudella. Kalle Holmbergin ohjaus veti teatteriin ennätyksellisen yleisön. Nyt Jukolan veljesten lipuista on varattu ennakkoon yli 80 prosenttia.

Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä. Ensi-ilta 3.11. Turun kaupunginteatterissa.

Seitsemän veljestä
Turun kaupunginteatteri avaa remontoidun talonsa voimalla seitsemän miehen. Kuva: Otto-Ville Väätäinenja Ilkka Saastamoinen. Kuvakooste Yle

Suosittelemme