Hyppää sisältöön

Briteissä kiistellään äitiyspakkauksen turvallisuudesta – Kelan mukaan vauvalaatikko on turvallinen

Kätkytkuolemia vastaan taisteleva järjestö ei halua, että sen esitteitä annetaan Britanniassa jaettavien äitiyspakkausten mukana.

Kelan vuoden 2017 äitiyspakkaus esiteltiin Helsingissä maaliskuussa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Brittijärjestö Lullaby Trust on kyseenalaistanut (siirryt toiseen palveluun) suomalaistyylisen äitiyspakkauksen vauvalaatikon turvallisuuden. Asiasta kertovat muun muassa sanomalehti Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Kätkytkuolemia vastaan taisteleva järjestö on kieltänyt omien esitteidensä käyttämisen Britanniassa jaettavissa äitiyspakkauksissa.

Järjestö ei anna pakata virallisia esitteitään äitiyspakkauksiin, koska ei halua suositella tuotetta. Järjestö perustelee kantaansa sillä, että ei ole mitään näyttöä siitä, että äitiyspakkaus vähentäisi kätkytkuoleman eli vauvan selittämättömän äkkikuoleman riskiä.

Äitiyspakkausten jakaminen kaikille raskaana oleville naisille aloitetaan tässä kuussa Skotlannissa. Myös Englannissa pakkausta jaetaan joillain alueilla.

Skotlannin hallituksen mukaan sen jakamat laatikot täyttävät kaikki turvastandardit. Lullaby Trust sanoo, ettei pahvilaatikoille nukkumapaikkana ole olemassa mitään turvastandardia.

– Olemme huolissamme siitä, että äitiyspakkauksia markkinoidaan tuotteina, jotka vähentävät lapsikuolleisuutta ja kätkytkuolemia, järjestö tiedottaa.

Suomessa on yksi maailman alhaisimmista lapsikuolleisuuslukemista. Lullaby Trustin mukaan Suomen hyvä lukema on seurausta monista eri syistä, kuten vähäisestä teiniraskauksien määrästä. Järjestön mukaan äitiyspakkaus saattaa olla myös osasyy, mutta sitä ei voida pitää varmuutena.

Lullaby Trustin mukaan pakkaus voi olla paras vaihtoehto nukkumapaikaksi, jos saatavilla ei ole kehtoa tai pinnasänkyä. Järjestö suosittaa käyttämään pakkausta vain päiväunia varten ja lopettamaan sen käyttämisen siinä vaiheessa, kun lapsi pystyy kääntymään.

Kelassa ihmetellään kohua

Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen vakuuttaa, että suomalaisen äitiyspakkauksen laatikko on vauvalle täysin turvallinen paikka nukkua.

– Meillä Kelassa ei ole ikinä ilmennyt aihetta olettaa, miksi se ei olisi turvallinen. Laatikko on tehty sitä varten, että lapsi voi nukkua siinä, Aholainen kertoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että vauvalaatikko ei estä kätkytkuolemia. Hän ihmettelee, mistä tällainen käsitys on saanut alkunsa.

– Vauvalaatikko sinänsä ei suojaa kätkytkuolemalta, eikä sellaista ole Suomessa ikinä uskottu tai väitettykään, Aholainen sanoo.

Aholaisen mukaan Kelassa on tietoa siitä, että monet nukuttavat lapsensa vauvalaatikossa. Tilastoitua tietoa asiasta ei kuitenkaan ole.

– Tuotteista tulee Kelalle paljon palautetta ja sama laatikko on ollut iät ja ajat käytössä. Ja kaikki on ollut aina kunnossa. Sama pätee muihinkin äitiyspakkauksen tuotteisiin, Aholainen kertoo.

Vähäinen lapsikuolleisuus monen tekijän summa

Aholaisen mukaan on monen tekijän summa, että lapsikuolleisuusluvut ovat Suomessa alhaiset. 

– On tärkeää huomata, että lapsikuolleisuuden väheneminen liittyy oleellisesti maamme neuvolajärjestelmän kehittymiseen, hän kertoo.

Jotta saa äitiyspakkauksen, pitää olla käynyt neuvolassa terveystarkastuksessa, ennen kuin raskaus on kestänyt neljä kuukautta.

– Laatikon avulla odottavat äidit on kytketty neuvolajärjestelmän piiriin. Pakkaus on toiminut ikään kuin porkkanana, Aholainen kertoo.

Neuvolajärjestelmän kehittymiseen liittyy useita muitakin tekijöitä.

– Yleinen hygienia, rokotukset, terveystarkastukset, äitiyspakkaus, Aholainen listaa tärkeimpiä kohtia.

Meillä tuttu, maailmalla vieraampi

Suomessa säädettiin vuonna 1937 laki äitiyspakkauksista. Alkuun se oli saatavilla vain vähävaraisille.

Vuonna 1949 äitiysavustus tuli Suomessa kaikkien äitien saataville. Siitä lähtien pakkaus on ollut hyvin pitkälle sama.

– Meille se on vanha ja vakiintunut ja hyväksi havaittu tapa, mutta maailmalla vielä varsin vieras, Aholainen pohtii.

Hänen mukaansa äitiyspakkauksia jaetaan eri puolilla maailmaa. Joka maanosassa on alueellisia kokeiluja, mutta valtakunnallista järjestelmää ei Suomen ulkopuolella.

Nykypäivänä lähes kaikki ensisynnyttäjät valitsevat Suomessa äitiyspakkauksen. Kaikista äideistä vain kolmasosa valitsee pakkauksen vaihtoehdon, joka on 140 euron rahasumma.

Kela jakaa vuosittain noin 60 000 äitiysavustusta, joista noin 40 000 äitiyspakkauksena.

Lue myös:

Uudistettu äitiyspakkaus on tässä – liukuvoide tekee paluun

Suosittelemme sinulle