Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Ministeri Lintilä pyytää selvityksen Finnairin toimitusjohtajan lisäeläkkeestä: "Ristiriidassa valtion tahdonilmauksen kanssa"

Elinkeinoministeri kertoo kuulleensa ensimmäisen kerran Finnairin toimitusjohtajan lisäeläkkeestä eilen.

Pekka Vauramo
Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo lentoyhtiön osavuosikatsauksen tiedotustilaisuudessa Vantaalla heinäkuussa. Kuva: Irene Stachon / Lehtikuva
Annette Blencowe,
Emma Grünn
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtionyhtiö Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramolle annettiin yllättäen 130 000 euron lisäeläkemaksu vuodessa, kertoo Helsingin Sanomat. Asia selviää Finnairin vuoden 2016 palkka- ja palkkioselvityksestä. Selvityksessä lukee, kuinka Vauramo on oikeutettu eläkevakuutukseen, jonka vuosimaksu on 20 prosenttia toimitusjohtajan kiinteästä vuosipalkasta ja nousee vuosittain. Tämä tarkoittaa lähes 130 000 euroa.

Lisäeläkemaksu on yllättävä, kuten asiasta ensimmäisenä uutisoinut Suomen Kuvalehti kertoo, sillä vastaavista lisäeduista luovuttiin 2013.

Lisäeläkemaksu tuli yllätyksenä valtion omistajaohjauksesta vastaavalle elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk.). Hän kertoo Ylelle kuulleensa lisäeläkkeestä keskiviikkona. Valtio omistaa Finnairista yli puolet, joten valtio-omistaja olisi voinut estää lisäeläkkeen käytön Finnairin toimitusjohtajan palkitsemiseen.

– Tämä on ristiriidassa valtion tahdonilmauksen kanssa, Lintilä sanoo.

Ministeri kertoo, kuinka valtio on linjannut aiemmin selkeästi, ettei lisäeläkkeitä käytetä palkitsemiseen.

– Mutta siinä samassa on myös se, että jos yhtiössä on muita omistajia, niin lisäeläkkeestä päättää yhtiön hallitus yhtiön kokonaisedun mukaisesti.

Lintilän mukaan omistaja siis käyttää valtaa yhtiökokouksessa eikä sinällään operatiivisessa päätöksenteossa, johon hän lisäpalkkion laskee.

– Ilmeisestikin siellä on Finnairin hallitus tulkinnut sillä tavalla, että yhtiön kokonaisedun kannalta heidän päätöksensä on ollut perusteltavissa.

Lintilä kertoo puhuneensa tänään Finnairin hallituksen puheenjohtaja Jouko Karvisen kanssa.

– Koska itse en näitä perusteluita tiedä, niin olen tänään pyytänyt hallituksen puheenjohtaja Karviselta selvityksen niistä argumenteista, jolla tähän päätökseen on päädytty, ja siitä syystä, että se on ristiriidassa valtion tahdonilmaisun kanssa.

Lintilän mukaan kirjallinen selvitys on määrä antaa kahden viikon sisällä. Finnairin viestinnästä vastattiin Ylelle sähköpostitse, että päätös toimitusjohtajan lisäeläkkeestä on linjassa vuoden 2016 valtion omistajaohjausta koskevan periaatepäätöksen kanssa. Finnairin mukaan lisäeläkkeestä on keskusteltu myös omistajaohjauksen kanssa ja omistajaohjausta informoitiin aikoinaan tulevasta päätöksestä.

Lisäksi Finnair sanoo, että Jouko Karvinen ei lisäeläkepäätöksen tekoaikaan kesällä 2016 ollut vielä Finnairin hallituksen puheenjohtajana.

Suosittelemme sinulle