Hyppää sisältöön

Viivi Pumpanen ihaili pienenä Kummeleita – näyttelee nyt yhdessä idolinsa kanssa

Viivi Pumpanen ja Heikki Silvennoinen pyörittävät autokorjaamoa Samppalinnan kesäteatterissa Turussa.

Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle
Antti Korhonen

TURKU Samppalinnan kesäteatterin katsomo on vielä autiona alkuillasta. Tyhjälle näyttämölle saapastelee hymyilevä hahmo, jonka naama on tullut tutuksi monesta eri yhteydestä. Heikki Silvennoinen on mies, joka saa yleisön sähköistymään ihan pelkästään kävelemällä lavalle.

Hetken kuluttua paikalle tulee myös kesäteatterin toinen tähti: Viivi Pumpanen, missi, malli, juontaja ja näyttelijä. Kaksikko esittää isää ja tytärtä Samppalinnan kesäteatterin Rakkauden autokorjaamo -näytelmässä.

Ja hyvin esittääkin. Silvennoinen tuo lavalle jo Kummeleista tuttuja alter egojaan. Viivi Pumpanen yllättää aika monen teatterissa kävijän. Hän näyttelee luontevasti ja osaa myös laulaa.

Paremmassa seurassa en olisi voinut laulamista aloittaa kuin näiden herrojen kanssa.

Viivi Pumpanen

Kuva: Heikki Sankari / Samppalinnan kesäteatteri

Kaksikkoa naurattaa, kun kysyn, onko kokenut Silvennoinen ollut jonkinlainen isähahmo myös näytelmän tekemisessä.

 – Viivin pieni hermoilu intouttaa minut sellaiseen aika voimakkaaseen paskanjauhantaan, toteaa Silvennoinen. 

Pumpanen kertoo jännittävänsä aina. Pahin jännitys näyttelemisessä tosin karisi jo Valkeakosken kaupunginteatterin James Dean -musikaalissa. Turun Samppalinnassa uutena elementtinä mukaan tuli laulaminen soolona.

 – Yllätyin itsekin, että selvisin tuosta. Paremmassa seurassa en olisi voinut laulamista aloittaa kuin näiden herrojen kanssa.

"Heikki keksii loput"

Rakkauden autokorjaamon ensemble koostuu vain viidestä näyttelijästä ja bändistä. Päätähtien ohella lavalla nähdään Ville Pusa, Sami Hintsanen ja Antti L.J. Pääkkönen. Kolmikko osaa nauraa itselleenkin: Hintsanen vetää Tartu hittiin -show'n Jormalan kylän väelle.

Heikki Silvennoinen pääsee hyödyntämään ihan kaikkea osaamistaan. Näyttelemistä, soittamista, laulamista, käsikirjoittamistakin. Alkuperäistekstissä oli kohtia, joissa luki: Heikki keksii loput.

– Ihmettelen, ettei niitä Kummeli-hahmoja saa millään tapettua. Heikki Helan kanssa on joskus suunniteltu, että poltettaisiin megahahmojen vaatteet jollain keikalla, mutta tuntuu, etteivät ne silti katoaisi, nauraa Silvennoinen.

Kuva: Heikki Sankari / Samppalinnan kesäteatteri

Oikeasti Silvennoinen on sinut näiden hahmojensa kanssa.

– Olen onnellinen kaikista arjesta vieraannuttamisen hetkistä, joita pystyn tarjoamaan, ja siitä jos ihmisillä hauskaa.

Heikki Silvennoinen  on juuriltaan ennen kaikkea muusikko ja armoitettu kitaristi. Kesäteatterissa lavalla nähdään sellainenkin kohtaus, jossa hän tarttuu kitaraan ja pääsee tiluttamaan sielunsa syvyydestä. Se on kohtaus, jossa Silvennoinen on lavalla ihan omana itsenään, ei autokorjaamon pitäjä Kari Takalona.

Takalon vaimo oli muuten tarinassa mestarihiihtäjä Helena Takalo, joka karkasi Kanarian saarille Mikko Kuustosen kanssa.

Missikruunu avasi väylää viihdyttäjäksi

Viivi Pumpanen kertoo tähdänneensä nimenomaan sketsinäyttelijäksi ja komedian tekijäksi Kummeleiden tähden. Nyt on sitten mahtava tilaisuus tehdä töitä Heikki Silvennoisen kanssa yhdessä ja katsoa, miten hömpänpömpät lähtevät.

– Ei ole vaikeaa näytellä onnellista tytärtä, kun on oikeasti onnellinen siitä, että saa tehdä töitä Heikin kanssa.

Soolona laulaminen jännitti, mutta siitäkin selvittiin, Viivi Pumpanen sanoo. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Viivi Pumpasta voisi hyvin luonnehtia vähän erilaiseksi missiksi. Misseyden jälkeen – ja sitä ennenkin – Pumpanen on rohkeasti lähtenyt tekemään kaikenlaista muutakin. Missiksi pyrkiminen oli oikeastaan vain tapa päästä toteuttamaan itseään.

– Aloitin esiintymisen jo kahdeksanvuotiaana. Myöhemmin mukaan tuli näytteleminen ja juontaminen. Misseyttä suositeltiin mahdollisuutena, joka voisi avata hyvän tien isompiin projekteihin. 

Oli ihminen sitten mäkihyppääjä, missi tai muusikko, niin ei pärjää, jos ei taustalla ole lahjakkuutta, sitkeyttä ja sopivuutta alalle.

Heikki Silvennoinen

Kuva: Heikki Sankari / Samppalinnan kesäteatteri

Voittohan siitä tuli. Pumpanen kruunattiin Miss Suomeksi vuonna 2010. Missivuoden jälkeen aukesikin sitten uusia mahdollisuuksia. Pumpanen on nähty jo useissa tv-sarjoissa, viimeksi MTV3:n Possessa.

– Jokaisen täytyy kulkea omaa tietään. Minulle se tie oli viihde laajasti. Misseys oli tietyllä tapaa väylä päästä tekemään töitä laajasti, se on ihan fakta.

– Meidän ihmisten täytyy kaikkien katsoa peiliin ja ymmärtää, mihin resurssit riittävät, jatkaa Silvennoinen.

– Viivi lähti Miss Suomi -kisoihin, minä päätin ruveta pelleilemään. Aina kuitenkin tarvitaan myös lahjakkuutta. Oli ihminen sitten mäkihyppääjä, missi tai muusikko, niin ei pärjää, jos ei taustalla ole lahjakkuutta, sitkeyttä ja sopivuutta alalle.

Pelleilyn karu kääntöpuoli

Komediaan tuntuu liittyvän usein myös tragedia. Komiikan tekeminen on ollut monelle hyvin raskasta, ja moni tähti on sammunut ennen aikojaan.

Myös Heikki Silvennoisella oli omat vaikeat vuotensa kuningas alkoholin kanssa. Pari vuotta sitten julkaistiin Kummeleista kertova kirja. Heikki Helan mukaan Kummelit olisi loppunut, jos Silvennoinen ei olisi laittanut korkkia kiinni.

– Ehkä näihin tehtäviin hakeutuvat jossain muodossa erityisherkät ihmiset, joilla on sitten taipumusta myös jossain kohtaa addiktoitua tai masentua. 

Heikki Silvennoinen on monille tuttu sekä taitavana muusikkona että hauskana pelleilijänä. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Kun Silvennoiselta alkoi karata juominen käsistä keikkamuusiikkoaikoina, tuli myös peiliin katsomisen paikka. Samalla tapaa ei voinut jatkaa.

– Jos haluaa olla mukana tässä rumbassa, pitää aina olla valmis muutokseen.

Suosittelemme sinulle