Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Karhu hyökkäsi marjastajan kimppuun Sodankylässä

Karhu hyökkäsi marjastajan kimppuun Sodankylän Vuojärven varalaskupaikan lähellä torstaina illalla, kertoo Lapin poliisi.

Karhu kuvattuna Kuhmon Viiksimossa.
Karhu kuvattuna Kuhmon Viiksimossa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Jyri Tynkkynen,
Perttu Ruokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisin mukaan 30-40-vuotias mies oli tarkastamassa torstaina illalla hillan kypsymisiä jängällä Vuojärven varalaskupaikan lähellä Sodankylässä, kun takaapäin oli yllättäen hyökännyt karhu. Mesikämmen oli lyönyt marjastajaa vasempaan käteen, johon oli jäänyt selvät kynnen jäljet.

Marjastaja ei ollut nähnyt karhua vaan ainoastaan siluetin siitä. Poliisin mukaan marjastaja oli kaatunut jänkään. Lyönnin jälkeen karhu oli poistunut paikalta. Miehen käteen tuli pintanaarmuja karhun kynsistä, ja hän kävi lääkärissä tarkistuttamassa haavat.

Poliisi on pyytänyt virka-apua metsästäjiltä, jotka ovat käyneet tarkastamassa tapahtumapaikan koirilla. Virkavallan mukaan karhu ei ole enää tapahtumapaikalla. Paikalta löytyi kuitenkin karhunjälkiä.

Poliisi: Hyökkäys harvinainen mutta välttäkää aluetta

Poliisi sanoo, että karhun hyökkäykset ovat harvinaisia. Yleensä poikasiaan puolustava emokarhukaan ei tee kuin valehyökkäyksiä saadakseen ihmisen poistumaan paikalta.

Poliisi pyytää kuitenkin Sodankylässä Vuojärven varalaskupaikan alueella liikkuvia varovaisuuteen ja mahdollisuuksien mukaan välttämään liikkumista siellä.

Poliisi ei vielä osaa sanoa, onko kyseessä niin sanottu häirikkökarhu vai mahdollisesti poikasiaan puolustanut emokarhu. Karhua ei ole tarkoitus ampua, ellei sen todeta olevan vaarallinen ihmisille jatkossakin.

Karhu kävi paikalla perjantainakin

Sodankylän riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Kaarlo Kuusela ei muista vastaavaa tapausta. Kuuselan mukaan karhu ei ole käynyt Sodankylässä tällä tavalla ihmisen kimppuun ainakaan sataan vuoteen.

Kuusela arvelee, että kyseessä ei ole emokarhu, sillä paikalla käyneet metsästäjät eivät löytäneet pennun jälkiä maastosta. Kuuselan mukaan karhulla saattaa olla haaska lähellä tapahtumapaikkaa, ja se puolusti sitä käymällä marjastajan päälle.

Metsästäjät löysivät karhun jälkiä maastosta torstaina, jolloin hyökkäys tapahtui. Tuoreita karhun jälkiä löytyi myös perjantaina, eli karhu – joko sama tai eri yksilö – on käynyt siellä uudelleen.

Sodankylän riistanhoitoyhdistyksen suurriistanmetsästäjät aikovat käydä paikalla vielä ensi viikolla varmistamassa, että vaaraa ei ole.

Suosittelemme