Novaja Gazeta-lehden toimittajat ovat taistelleet kollegansa Ali Feruzin karkotusta vastaan. Ihmisoikeuskysymyksiin erikoistunut, homoseksuaali mies on vaarassa joutua vankilaan syntymämaassaan Uzbekistanissa.
Feruz on elokuun alussa tuomittu Moskovassa maahantulosääntöjen rikkomisesta. Häntä uhkaa maasta karkottaminen, joka todennäköisesti toteutuisi syyskuussa.
Karkotus Uzbekistaniin voi olla Feuzille hengenvaarallinen, sillä homoseksuaalisuus on maassa laitonta. Siitä voi joutua jopa 20 vuodeksi vankilaan. Uzbekistanin vankilaolot ovat äärimmäisen julmat.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on puuttunut asiaan perjantaina. Se pysäyttää Feruzin karkotuksen Uzbekistaniin, kertoo uutistoimisto AP.
Feruz on passiton
Feruzilla ei ole voimassa olevaa oleskelulupaa Venäjällä, vaan hän on anonut turvapaikkaa. Anomus on hylätty. Häneltä puuttuvat tarvittavat dokumentit, hänellä ei edes ole passia.
Saadakseen Uzbekistanin passin hänen olisi pitänyt mennä Uzbekistanin suurlähetystöön Moskovassa. Sitä hän ei ole uskaltanut tehdä, koska hän pelkää joutuvansa pidätetyksi.
Sellaisesta hänellä on jo kokemuksia vuodelta 2008, jolloin Uzbekistanin turvallisuuspalvelu otti hänet kiinni.
Hän on kertonut, että viranomaiset vaativat häntä silloin raportoimaan ystäviensä poliittisista ja uskonnollisista kytköksistä. Kun hän kieltäytyi, kuulustelijat kiduttivat häntä, kunnes hän suostui.
Päästyään vapaaksi hän lähti heti maasta, aluksi naapurimaahan Kirgisiaan, sieltä Kazakstaniin ja lopulta Venäjälle.
Ali Feruz on hänen toimittajanimensä, oikealta nimeltään hän on Hudoberdi Nurmatov.
Novaja Gazeta vallanpitäjien hampaissa
Novaja Gazeta-lehti on tunnettu laajoista ihmisoikeusraporteistaan. Se on usein ollut vallanpitäjien hampaissa – viimeksi sen jälkeen, kun lehti raportoi homoihin kohdistuneista vainoista Tšetšeniassa.
Feruz itse on tunnettu jutuistaan heikossa asemassa olevista ihmisistä. Hän on kirjoittanut paljon maahanmuuttajista, viharikoksista, vankilaoloista ja seksuaalivähemmistöistä.
Sattumalta hänen ensimmäinen juttunsa nykyiselle työnantajalleen Novaja Gazetalle oli maahanmuuttajasta, jota uhkasi karkotus. Nyt hän on itse tässä asemassa.
Moni puolustaa Feruzia
Sekä Venäjän presidentin alaisuudessa toimiva ihmisoikeusneuvosto että Venäjän journalistiliitto ovat ottaneet kantaa Feruzin puolesta ja vaatineet, ettei häntä karkoteta.
Ihmisoikeusneuvosto pitää Feruzin mahdollista karkotusta Venäjän perustuslain vastaisena, koska hänellä on perheenjäseniä Venäjällä.
Venäjän journalistiliitto sanoo tutustuvansa perusteellisesti tapaukseen.
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on kommentoinut Feruzin tapausta toteamalla, ettei Venäjän Federaatio voi sulkea silmiään maahantulorikkomuksilta.
Myös Amnesty Internationalin edustaja Ivan Kondratenko Moskovassa on puhunut Feuzin puolesta. Hän sanoo pelkäävänsä, ettei Feruz selviä hengissä Uzbekistanissa.
Mielenosoituksia Moskovassa
Moskovassa yksittäiset mielenosoittajat ovat vuorotellen käyneet presidentinhallinnon ovella osoittamassa mieltä Ali Feruzin puolesta. Yhden hengen mielenosoituksille ei tarvitse lupaa.
Venäjällä on tavallista, että viranomaiset puuttuvat toimittajien työhön tai ottavat toimittajia kiinni. Muun muassa vasta perustettu sananvapausjärjestö Svobodnoje slovo on kiinnittänyt asiaan huomiota ja julkaissut pienimuotoisen tutkimuksen asiasta.
Siitä käy ilmi, että 47 toimittajaa ja bloggaria tuomittiin vuonna 2016. Järjestön mukaan useissa tapauksissa syytteet ovat olleet vääriä ja rangaistukset julmia.
Myös Svobodnoje slovo on vaatinut, ettei Feruzin karkotuspäätöstä toteuteta.