Hyppää sisältöön

"Isänmaa täyttää sata vuotta ja äijät joraa" – Yli tuhat miestä tanssi itsenäiselle Suomelle Lapualla

Kuukausia harjoitellussa tanssissa oli mukana tavallisia suomalaisia miehiä, joista osa oli ensi kertaa ikinä yleisön edessä.

Lapualaisten suurprojekti esitetään tänä viikonloppuna kolme kertaa.
Mies - tanssipidot järjestettiin Lapualla 4.-5.8.2017. Yli tuhat miestä tanssi suomalaisen miehen tarinan Lapuan pesäpallokentällä.

Aplodeista ei ole tulla loppua, vaikka esitys on päättynyt jo hetki sitten. Pesäpallokentän katsomo taputtaa ja hurraa hurmoksessa edelleen.

Lapualaisten itsenäisyyden juhlavuoden suurponnistus Mies – Tanssipidot (siirryt toiseen palveluun) on päättynyt ja satojen miesten tanssiesitys huipentunut yhteiseen finaalitanssiin.

Kuukausia treenatussa tanssissa on mukana ihan tavallisia suomalaisia miehiä, joista osa ensi kertaa ikinä yleisön edessä. Osalle tämä tanssiesitys on ensimmäinen tanssi vuosikymmeniin – omien häiden jälkeen.

– Nämä kaverit näyttävät tavallisilta miehiltä, mutta se, että he uskaltavat tulla tällaiseen mukaan kertoo, että heissä on jotain epätavallista rohkeutta, kehaisee tanssipitojen pääkoreografi, tanssitaiteilija Ari Numminen joukkoaan.

Tangoa Mies - tanssipidoissa Lapuan pesäpallokentällä. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Täydestä sydämestä tehdään

Lapualaisten tanssijuhla sai alkunsa kaupungin ystävyyskunta Rakveren Meeste tantsupidu -tapahtumasta muutama vuosi sitten. Virolaiskunnassa tanssitaan muutaman vuoden välein tuhansien miesten voimin.

Lapualaiset vierailivat tapahtumassa ja ihastuivat. Tanssia ohjaamaan pyydettiin Ari Numminen, joka teki koreografiastaan teatterillisen Miehen tarinan.

– Mies kulkee maailmassa, joka muuttuu koko ajan. Hän joutuu ottamaan uusia asioita ja virikkeitä vastaan ja joutuu tekemään matkaa, Numminen kuvailee.

Lapualaislähtöiset tanssija Jukka Haapalainen ja muusikko Heikki Salo saapuvat kentälle Lapuan Mies-Tanssipidoissa. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Päärooliin, Mieheksi, löytyi lapualainen kunnallispoliitikko, yrittäjä ja harrastajateatterilainen Kai Pöntinen. Tanssimaan olivat tervetulleita kaikki halukkaat. Harjoituksia järjestettiin eri puolilla Etelä-Pohjanmaata. Myös Virosta saapui tanssijoita.

– Rakveressa tanssimaan pitää pyrkiä, että pääsee mukaan. Meillä ei tarvinnut karsia osallistujia. Minä vedän pääroolin, joten voit siitä päätellä, Kai nauraa.

Ensin luulin, että kyseessä on pilailusoitto.

Timo Jutila

Pöntinen sanoo, että se mitä kentällä tehdään, tehdään täydestä sydämestä. Mukana olevia ammattitanssijoita katsotaan toki ihaillen, mutta samalla muistetaan, että osaamista on monenlaista.

– Olemme erilaisia kaikki. Meillä on eri taitoja. Se veti minutkin mukaan tähän, sanoo myös jääkiekkoilija Timo Jutila. Miehen tarinassa Jutila esittää Jutilaa.

– Tämä kuulosti niin pöllöltä idealta, että ensin luulin, että kyseessä on pilailusoitto. Mutta onhan tämä upeata: isänmaa täyttää 100 vuotta ja äijät joraa, Jutila sanoo.

Tanssivia ja heittäytyviä suomalaisia miehiä Lapualla 5.8.2017. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

"Enemmän asennetta kuin askelia"

– Ei voi sanoa, että harrastan tanssia, ja minulla on varmaan kaksi vasenta jalkaa, mutta lähtökohta on, että kun Lapualla tämmöinen järjestetään, siinä pitää olla mukana, sanoo vihreään Tanssipitojen paitaan pukeutunut lapualaismies.

– Kerran vuodessa käyn tansseissa, mutta en nyt sanoisi että olen ihan puujalkainen, vakuuttaa vieruskaveri.

Ari Nummisen mukaan perustavoitteeksi miesten tanssille asetettiin se, että kaikki tietävät aina kummalla jalalla tanssiin lähdetään. Miesten kehotietoisuus kasvoi harjoitusten myötä hämmästyttävällä vauhdilla ja oikea tanssin suunta löytyi.

– Näemme uskomattomia suorituksia, kun kaveri löytää kroppansa. Mutta oikeastaan se ei ole oleellista vaan se, että on enemmän asennetta kuin askelia. Että uskaltaa heittäytyä kaikkiin uusiin asioihin, joita elämä tuo eteen, Numminen sanoo.

"Asennetta enemmän kuin askelia" oli yksi Lapuan tanssipitojen perusajatuksista. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Myös tapahtuman suojelija tanssija Jukka Haapalainen on nähnyt tanssijoiden kehittymisen.

– Kun tuottaa omasta kropasta liikettä, puhdistuu ja on avoin. Ne ovat upeita hetkiä, kun onnistuu ensimmäisessä askeleessaan ja löytää musiikin sekä kroppansa yhteyden, Haapalainen sanoo.

– Jokaisella tanssijalla on lavalla oma funktionsa. Kehitys on syvempi kuin mitä silmillä nähdään;  tehdään yhdessä kansantapahtumaa ja jotain historiallista ja se kehitys on pidemmälle kantavaa kuin tanssiaskelen oppiminen, Haapalainen sanoo.

Lapualaisten tanssipidoissa lavalla on välillä yksi Mies, välillä Mies ja Pikkumies ja välillä satojen miesten joukko. Kun kerran pesäpallokentällä ollaan, otetaan tila haltuun.

– Ei näytä hyvältä, jos tila on kokoajan täynnä miehiä. Jos siellä on 5000 miestä, se näyttää 5000 mieheltä. Jos on yksi mies, se huutaa yksinäisyyttä. Tämä ei ole pelkästään tanssiteos, vaan pyrkii olemaan visuaalista teatteria, Ari Numminen sanoo.

Kai Pöntinen, Ari Numminen, Heikki Salo, Timo Jutila, Jukka Haapalainen ja Leo Pusa valmiina tanssipitoihin. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Kaikkein köpelöimmät kaikkein sankarillisimpia

Musiikin kaikkien yhteiseen finaalitanssiin on tehnyt lapualaislähtöinen muusikko Heikki Salo. Kappaleessa on menevä poljento, sopivasti ajateltavaa ja se on sopivan helppo tanssittavaksi.

He ovat tahtoneet tulla mukaan tanssimaan, vaikka eivät osaa. Mielestäni se on sankarillisinta tuossa porukassa.

Heikki Salo

Salo on seurannut vuosikymmeniä suomalaisten miesten liikkumista – tai liikkumattomuutta – keikkalavalta. Joku liikkuu ja joku ei. Finaalitanssissa Salo kuljetetaan autolla satojen tanssivien miesten keskelle. Hän on taas aitiopaikalla seuraamassa miesten tanssia.

– Siellä näkee kenellä on luontainen rytmitaju ja ketkä on tottuneet liikkumaan, Salo sanoo.

Kuten koko tanssipitojen tekijäporukka, myös Salo kehuu kentälle uskaltautuneita miehiä.

– Oikeastaan eniten nautin niistä, jotka ovat kaikista köpelöimpiä. He eivät ole tottuneet liikkumaan ja ovat silti nyt tahtoneet tulla mukaan tanssimaan, vaikka eivät osaa. Mielestäni se on sankarillisinta tuossa porukassa.

Heikki Salo laulaa ja miehet tanssivat finaalitanssia. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Suosittelemme sinulle