Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Saamelaisalueelle ensimmäinen sovittelukoulutus – "Työkalut kiistojen ehkäisemiseen ja ratkaisemiseen"

Koulutuksen osallistujat oppivat, kuinka kiistoja on mahdollista ratkaista ennen kuin ne paisuvat suuriksi konflikteiksi, kertoo suunnittelija Anne Nuorgam.

Anne Nuorgam
Koulutuksen suunnittelija, Lapin yliopiston saamentutkimuksen tutkija Anne Nuorgam. Kuva: Vesa Toppari / Yle
Gabriela Satokangas,
Linnea Rasmus
Avaa Yle-sovelluksessa

Inarissa järjestetään ensi vuoden alussa sovittelukoulutus.

Koulutuksen järjestävät Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunta, Oulun yliopiston Giellagas-instituutti ja Saamelaisalueen koulutuskeskus. Apuna ja yhtenä opettajana on myös YK:n rauhanverkoston johtaja Antti Pentikäinen.

Koulutuksen suunnittelija, Lapin yliopiston saamentutkimuksen tutkija Anne Nuorgam kertoo, että ajatus koulutuksen järjestämisestä lähti suunnitelmista perustaa Suomeen totuus- ja sovintokomissio selvittämään ja paljastamaan saamelaisten historiassa kokemia vääryyksiä.

– Saamelaiskäräjillähän on jo pitkään keskusteltu totuus- ja sovintokomission perustamisesta myös Suomeen. Meidän mielestämme ihmiset tarvitsevat myös paikallista sovittelukoulutusta, Nuorgam kertoo.

Tarjoaa työvälineitä riitojen ratkaisemiseksi

Sovittelukoulutus pitää sisällään kolme kokonaisuutta, jotka käsittävät yhteensä 15 opintopistettä.

– Ensimmäisenä on viiden opintopisteen sovitteluteoriakurssi. Toisen kurssin aiheena on pohjoisen alueen sovittelun erilliskysymykset, johon kuuluvat saamelainen kulttuuri, saamelainen oikeus ja perinteiset saamelaiset elinkeinot. Kolmas on paikallisen sovittelun harjoittelu, jossa opiskelijat pyrkivät ratkaisemaan pieniä kiistoja, selittää Anne Nuorgam.

Koulutus pyrkii antamaan osallistujille työkalut kiistojen ratkaisemiseksi.

– Osallistujat näkevät, kuinka riidat voivat syntyä yhteiskunnassa ja oppivat, kuinka ne voidaan ratkaista ennen paisumistaan suuriksi konflikteiksi.

Koulutus järjestetään pääasiassa Inarissa. Osa luennoista on Rovaniemellä, mutta niitäkin voi seurata etänä.

Tarkoitettu kaikille

Sovittelukoulutus on tarkoitettu kaikille. Koulutuspaikat tulevat hakuun loppusyksystä.

– Kaksi ensimmäistä osaa, teoria ja pohjoisen alueen erilliskysymykset, ovat avoimia kaikille. Kurssin kolmas ja viimeinen osa, harjoittelu, järjestetään loppukeväästä. Siihen me valitsemme osallistujat hakemusten perusteella, suunnittelija Anne Nuorgam kertoo.

Suosittelemme