Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Janita Koljonen, 32, ei pitänyt itseään esiintyjänä, mutta nyt hän tubettaa arkensa koko maailmalle – "Siinä saa ihmeesti rohkeutta"

Kahden lapsen äiti pelkäsi olevansa liian vanha Youtubeen. Hyvin pian hän huomasi olevansa koukussa vloggaamiseen.

Janita Koljonen kamera kädessä.
Kuva: Kalle Niskala / Yle
Heini Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Youtube-videon taustalla soi rauhallinen musiikki. Kolmekymppinen nainen katsoo kameraan ja kertoo pirteästi, että nyt tehdään mansikka–mustikka–kaura-smoothieta.

Janita K valmistaa välipalaa omille lapsilleen. Vaikka keittiö on erittäin siisti, mistään lifestyle-ohjelmasta ei ole kyse. Kokkailija juttelee rennosti, ihan kuin parhaalle ystävälleen puhuisi.

Monelle olisi riittänyt kuva lopputuloksesta Facebookiin. Janita Koljonen on kuitenkin vienyt somettamisen uudelle tasolle.

– Mulla on aina ollut mielenkiinto kuvaamista kohtaan. Olin monta vuotta selannut Youtubea ja katsellut sieltä videoita, kunnes päätin itse tehdä niitä. Muuta "mun ihan omaa juttua" tai harrastusta mulla ei ollutkaan.

Janita Koljonen kuvaamassa Youtube-videota.
Youtube-videoissa arvostetaan tubettajan luonnollisuutta ja omannäköisyyttä. Koljosen perheessä on silti hiukan raivattu sotkuja pois ennen kuvausta. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Janita latasi ensimmäisen videonsa tuubiin puoli vuotta sitten. Silloin jännitti – jännitti kovasti. Jopa niin paljon, että ensin videoista sai tietää "koko maailma" ja vasta sitten läheiset.

"Moikka! Tervetuloa kattoon mun uutta videota..."

Järjestelmäkamera seisoo jalustalla ja kuvaa laajaa näkymää keittiöön. Kännykkäkamera seisoo pienellä kolmijalalla ja sillä otetaan lähikuvaa. Kaikki sujuu jouhevasti. Ottoja kertyy useita, mutta se on arkipäivää.

– Niitä voi olla jopa kymmeniä, varsinkin jos pitää puhua pidempiä pätkiä. Jos yksikin sana menee pieleen, pitää ottaa uusiksi, kuvailee Janita K noin 80 Youtube-videon kokemuksella.

Tällä kertaa videon teko jännittää erityisesti, sillä paikalla on ammattikuvaaja ikuistamassa tubettajaa tekemässä videota ja toimittaja kirjoittamassa siitä. Siksi smoothie-videota varten onkin olemassa käsikirjoitus ruutupaperilla. Aina kirjoitettua runkoa ei edes tarvita.

Mansikoita kulhossa.
Kuva: Heini Holopainen / Yle

Janitan juttu ovat videot omasta ja perheen arjesta, eli daily vloggaaminen. Video syntyy siivoamisesta, kaupassa käynnistä, matkasta seikkailupuistoon, kampaajalla istumisesta.

Päätähti ei laittaudu ykkösiin kuvaamista varten. Yhdessä tuoreimmista vlogeista Janita K puhuu lähikuvassa flunssastaan. Olo tuntuu huonolta ja se saa näkyä videolla. Saattaa silti olla, että puserovalintaa tai hiuksia tulee mietittyä etukäteen hiukan tavallista enemmän.

Jos joku kommentoi, mulle tulee tosi hyvä fiilis: tämä ihminen otti aikaa kirjoittaaksen kommentin.

Janita K

Youtuben tilastoista selviää, että Janita K:n kanavaa tilaavat hänen itsensä kaltaiset kolmekymppiset naiset.

Puolen vuoden vloggauksen jälkeen kanavalla on tilaajia vielä vähän, hiukan yli 120. Paras video on kerryttänyt noin 430 näyttöä.

"Sanokaas rehellinen mielipide, miltä maistui"

Smoothie-videolle pääsevät mukaan myös tyttäret, neljä- ja seitsenvuotiaat Nella ja Kiia. Aina he eivät äidin videoilla esiinny. Vloggaamisen piti nimittäin olla äidin "oma juttu". Mutta kun äiti kuvaa lapsiperheen arkea, tyttöjä on vaikea olla näyttämättä.

Tytöillä on tänään myös puherooli, sillä he saavat kommentoida äidin tekemää smoothieta. "Hyvää oli", sanovat Kiia ja Nella kuuliaisesti, kun äiti pyytää kameraan katsoen, että "sanokaas rehellinen mielipide, miltä maistui".

Kiia ja Nella tietävät hyvin, että kun äiti kuvaa ja puhuu videolle, ylimääräistä ääntä ei saisi syntyä. Videoiden taustalle ei kaivata esimerkiksi kinastelua. Aina sitä ei voi välttää, sillä olohuone ja keittiö ovat samassa tilassa. Katsojat ymmärtävät silti varmasti, että elämäähän tässä eletään ja pikkutyttöjen ääni on luonteva lisä äänimaisemassa.

Janita Koljonen lapsiensa kanssa sohvalla. Vasemmalla Kiia ja oikealla Nella.
Videot editoidaan läppärillä. Kiialla (vas.) ja Nellalla on pelipäivä, joten äiti voi hetken keskittyä. Yleensä videoiden editointi onnistuu vasta illalla. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Äidin uusi harrastus ei ole jäänyt tytöiltä huomaamatta: varsinkin seitsenvuotias Kiia on alkanut matkia tubettamista. Äiti kertoo mielissään, että Kiia kuvaa omia harrastuksiaan. Videoita syntyy helmiaskarteluista ja kärrynpyörien teosta.

– Niitä ei tietenkään ladata mihinkään Youtubeen. Niitä voidaan editoida sitten ja ladata tuonne omiin tiedostoihin. Musta on hauskaa, että Kiia ottaa mallia.

Netti on täynnä varoituksia siitä, että lasten kuvia ei saa ladata mihinkään varomattomasti ja ilman lupaa. Janita Koljonen tietää vaarat. Hän ei kuvaa lapsia, jos he jostain syystä kieltäytyvät.

– Eiväthän he ymmärrä vielä kunnolla, mitä Youtube tarkoittaa.

"Ekojen videoiden teko oli aikamoista soperrusta"

Youtuben supertähtien nousun myötä moni haaveilee tubettamisesta oikeana ammattina.

Esimerkiksi Youtube-suosikki PewDiePie todellakin tahkoaa rahaa pelivideoillaan. Hän tienaa miljoonia dollareita sillä, että pelaa ja videoi pelaamistaan.

Ruotsalaissyntyisen nuorisoidolin kanavalla on yli 50 miljoonaa tilaajaa. Rahaa hänelle virtaa mainostajilta.

Aluksi mulla oli pelko, että olenko liian vanha Youtubeen.

Janita K

Janita tyrmää naurahtaen haaveet vastaavasta ammattilaisuudesta. Mahdotonta se olisikin, sillä esteenä on suomen kieli. Maailmanlaajuista levitystä on turha odottaa videolta, joka kuvaa suomalaista arkea suomeksi.

Hän kertoo tubettavansa omaksi ilokseen. Videointi on harrastus. Toimeentulo ansaitaan hoitoalan ammatissa. Ei hän mainostuloja tyrmääkään, jos niitä joskus ilmaantuu.

Tekniikka haltuun - opetusvideoista tietenkin

Videointi, editointi, tekstitys, efektien lisääminen, kuvausten suunnitteleminen. Niitä kaikkia taitoja on tubettaminen opettanut. Se on ollut voimaannuttavaa.

Niin ja entä puhuminen? Kukapa uskoisi, että aiemmin Janita Koljonen ei pitänyt itseään minään puhujana.

– Tämä oli kyllä haaste silloin aluksi. Ekojen videoiden teko oli aikamoista soperrusta. En ollut yhtään supliikkityyppi, mutta nyt musta on kasvanut hyvä puhuja, esiintyjätyyppi oikein. Siinä saa ihmeesti rohkeutta, että "hei mähän osaan ja ihan itse opettelin".

Kuvakaappaus Janita K:n tililtä Youtubesta.
Kuva: Youtube

Videoiden teon tekniikan hän on opetellut myös ihan itse, kuinkas muuten kuin opastusvideoita katsomalla. Äänen tasot saattavat vielä hyppiä, eikä kameran automaattitarkennus aina osu kuvauskohteeseen.

Youtube-videoiden on toki tarkoitus olla rosoisia, mutta tekijä tietää, että opeteltavaa on.

– Toivon, että videoni tästä vielä kehittyvät teknisesti ja laadullisesti. Mä varmaan vuoden päästä katson näitä nykyisiä videoita, että "voi ei!". Mutta sehän on elämää.

Alun arkuuden jälkeen Janita Koljosen vloggaaminen on saanut hurjasti vauhtia. Videoita syntyy useita viikossa.

Omasta elämästä kertominen on tuonut mukanaan yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta.

Ja jos mä kuljen siellä kamera kädessä näin, niin kukaan ei pidä mua outona.

Janita K

Esimerkiksi video, jossa Janita K testaa ensimmäistä kertaa fatbike-pyörää, on saanut Youtuben sivulla monta kannustavaa kommenttia. Ihmiset kertovat omia kokemuksiaan ja kehuvat videota.

– Jos joku kommentoi, mulle tulee tosi hyvä fiilis: että tämä ihminen otti aikaa kirjoittaaksen kommentin. Eihän niitä paljon vielä tule, mutta mä vastaan aina niihin kaikkiin. Vuorovaikutus, se on jutun suola.

Vertaistukea ja inspiraatiota

Tubecon on vuosittain elokuussa järjestettävä, omien sanojensa mukaan "Pohjoismaiden suurin Youtube-yhteisön live-tapahtuma", jossa videoiden tekijät tapaavat toisiaan ja fanejaan. Monella tubettajalla on vankka fanijoukko, joka odottaa innolla idolinsa tapaamista.

Vasta äskettäin vloggaamisen aloittanut Janita Koljonen haki ja pääsi tapahtumaan. Hän on paikalla yhtenä suomalaisista aikuistubettajista, videoiden tekijöistä, joiden ikä alkaa vähintään kolmosella.

Harvinainen kunnia sai harrastajatubettajan hyppimään ilosta. Reaktio nähdään videollakin: "Lauantaina ja sunnuntaina Hartwall-areenalla pärähtää käyntiin Tubecon! Niin siistiä!"

Janitalle Tubeconin paras anti on päästä näkemään muita samanikäisiä vloggaajia. Youtuben maailma kun on ainakin Suomessa mielletty nuorten pelikentäksi, jossa yli 30-vuotias on auttamatta vanha.

Juuri ikä olikin aluksi suurin epäröinnin aihe.

– Aluksi mulla oli pelko, että olenko liian vanha Youtubeen. Siinä vaiheessa en tiennyt ketään aikuisempaa tubettajaa. Kun hetken kaivoi, niin löytyihän heitä. Ja nyt meillä on tuo meidän aikuistubettajien verkosto, jossa kannustetaan toista. Meillä aikuisilla on paljon sanottavaa. Toivottavasti moni muukin tarttuu kameraan ja alkaa tubettaa!

Kuvakaappaus Janita K:n tillltä Youtubesta.
Youtubesta voi tarkistaa, että äidin valmistama välipala kelpasi Kiialle ja Nellalle. Tai ainakin kokemuksen koulimat tytöt tiesivät, mitä äiti haluaa heidän sanovan. Kuva: Youtube

Tubeconissa vloggaaja saa halutessaan neuvoja kokeneilta konkareilta. Kokkolalaistubettaja uskoo, että hienointa tapahtumassa on kuitenkin se, että jokainen Hartwall-areenan käytävillä liikkuja tietää, mistä tubettamisessa on kyse.

– Siellä saan olla sellaisten ihmisten kanssa, jotka jakavat intohimon samaa hommaa kohtaan. Ja jos kuljen siellä kamera kädessä näin, niin kukaan ei pidä mua outona, vaan mä voin vain kulkea ja höpötellä itsekseni, nauraa Janita K.

"Heitä hei peukku mun videolle, jos tykkäsit"

Kuvaussessio keittiössä on päättymässä. Tytöt esiintyivät maistajina mallikkaasti. Otosta ei tarvinnut yhtään uusia.

Olisikohan tarvittu uusintaottoja, jos tytöt olisivatkin sanoneet yäk? Ehkä ei, sillä tyypillinen katsoja, pienten lasten äiti, tietää hyvin, että lapsille on hankala opettaa uusia makuja.

Äiti maistaa lopuksi juomaa myös itse ja sanoo "nam". Sen jälkeen Janita K katsoo vielä hymyillen kameraan ja heittää katsojille heipat: "Heitä hei peukku mun videolle, jos tykkäsit, ja muista tilata mun kanava! Moikka, nähdään seuraavalla videolla!"

Kamera kuvaa Janita Koljosta.
Vlogaamiseen käytettävässä kamerassa kannattaa olla näyttö, jonka saa käännettyä kuvattavaa päin, muuten selfie-tyyppinen videoiminen ei onnistu. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Nyt kahdella kameralla on reippaasti materiaalia smoothien teosta. Illalla Janita Koljonen istuu läppärin ääreen ja alkaa työstää smoothie-videota.

Mistäpä muusta perheenäiti ottaisi oman aikansa? Yksi ilta ei välttämättä riitä. Jos videoon tulee tekstitys ja efektejä, tunteja tarvitaan seuraavastakin päivästä.

– Onhan tämä työlästä, mutta kun tykkää, niin kyllä se kannattaa!

Suosittelemme