Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Uusi tutkimus: Runsas sokerin käyttö voi lisätä miesten riskiä sairastua masennukseen

Tutkijat kertovat löytäneensä runsaan sokerinkäytön ja miesten masennuksen väliltä yhteyden. Naisten osalta samaa ei löydetty.

Mies syö jäätelöä.
Tuoreessa tutkimuksessa esitetään, että miehillä, jotka kuluttavat paljon lisättyä sokeria sisältäviä ruokia on lisääntynyt riski sairastua masennukseen. Kuva: Andy Rain / EPA
Johanna Mitjonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sokeriin liittyvät uutiset ovat yleensä huonoja ja niin on tälläkin kertaa. Aiemmin tieteellisesti on voitu todistaa sokerin olevan haitallista hampaillle ja aiheuttavan lihomista, jos sokerin osuus ruokavaliossa on liiallinen suosituksiin nähden. Tulevaisuudessa listaan voidaan mahdollisesti liittää myös masennuksen aiheuttaminen.

Kesällä julkaistiin tutkimus, joka esittää että miehillä, jotka kuluttavat paljon lisättyä sokeria sisältäviä ruokia on lisääntynyt riski sairastua masennukseen. Asiasta uutisoi esimerkiksi brittimedia Guardian.

Brittiläisen UCL:n yliopiston tutkijat kävivät läpi 5 000 miehen ja 2 000 naisen osalta heidän ruokavalionsa ja havaitsivat miesten osalta yhteyden mielenterveyden ongelmien esiintymiseen. Tutkimus oli osa useita vuosia kestänyttä tutkimusta. Tutkittavilta kysyttiin heidän syömisistään ja minkälaisten syiden takia heidän oli pitänyt käydä lääkärissä.

Kolme suklaapatukkaa päivässä on liikaa

Tutkimuksessa huomattiin, että miehillä, jotka söivät 67 grammaa tai enemmän lisättyä sokeria päivässä, oli kohonnut riski sairastua viiden vuoden kuluessa masennukseen verrattuna niihin miehiin, jotka kuluttivat sokeria vähemmän kuin 39,5 grammaa. Suurempi grammamäärä tulee esimerkiksi noin 2-3 suklaapatukasta.

Kukaan tutkittavista ei ollut saanut hoitoa mielenterveyden sairauksiin ennen tutkimuksen alkua. Tutkimuksen johtaja Anika Knüppel UCL:stä sanoo, että tutkimus osoittaa, että sokerinsyömisen ja masennuksen välillä voi olla yhteys.  Hän sanoo ainakin kolmen edellisen tutkimuksen tukevan nyt löydettyä yhteyttä. 

– Masennussairauksien taustalla on erilaisia syitä, jotka vaikuttavat sairauksien puhkeamiseen, mutta ruokavalio jossa on paljon sokerisia ruokia ja juomia voi olla se mikä katkaisee kamelin selän, hän sanoo.

Tiedekirjailija David DiSalvo kirjoitti tutkimuksesta Forbes-lehdessä, että ei ole järkevää sanoa, että sokeri aiheuttaa masennusta, mutta tutkimus oikeuttaa aitoon huoleen asiasta. Hän myös huomauttaa, että jos laskee päivittäisen lisätyn sokerin, jonka ruuastaan saa yhteensä, tulee 67 grammaa nopeasti täyteen.

Naisten kohdalla samaa yhteyttä ei löytynyt

Naisten kohdalla ei samaa tulosta tehty. Ei ole selvillä miksi näin on. Tulosta saattaa selittää se, että miehillä ja naisilla on erilainen hormonitoiminta. Tutkimusta on kritisoitu siitä, että tutkittujen naisten osuus on pienempi kuin tutkittujen miesten. On myös esitetty kysymyksiä siitä, onko tutkittavien muut elintavat huomioitu tarpeeksi hyvin. 

Myös sitä on kritisoitu, että tulokset on saatu kyselytutkimuksena, jolloin ei voida olla varmoja ovatko vastaajat ilmoittaneet ruokavalionsa oikein. Toisaalta voidaan esittää, ettei ihmisten tapana ole suurentaa epäterveellisinä pidettyjä ruokia, vaan päinvastoin pienentää niitä.

Suomalaisten sokerinkulutus kohtuullista

THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo pitää tehtyä tutkimusta kiinnostavana, mutta sanoo, ettei vetäisi sen pohjalta johtopäätöksiä miesten ja naisten välisistä eroista. Hänestä tutkimus näyttää yhteyden sille, että ainakin osalle ihmisistä sokeri voi aiheuttaa masennusta.

Kuusipalo sanoo, että elintavoilla on tutkimuksissa havaittu olevan yhteys etenkin mielialan kohentumiseen.

– Ravintofysiologiamme on sellainen, että elimistömme on tasapainossa, jos syömme säännöllisesti, emmekä korvaa aterioita karkilla, suklaalla tai limuilla.

Uusimmissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa sokeria saisi olla alle kymmenen prosenttia päivittäisestä energiamäärästä. Keskiverto aikuisella määrä olisi tällöin 50 grammaa, joka on noin kolme ruokalusikallista.

Viimeisimmän laajemman suomalaisten ruokailutottumuksia selvittävän Finravinto 2012 -tutkimuksen mukaan miehet syövät Suomessa naisia vähemmän sokeria. Kumpikaan sukupuolista ei ylitä annettua suositusta päivittäisestä sokerinsaannista ja suomalaisten sokerinkulutuksen voikin sanoa olevan kohtuullista.

Suosittelemme