Hyppää sisältöön

Laura Huhtasaari tviiteistään: "Totuuden siemen on tarkoitus heittää, sitten keskustellaan"

Huhtasaaren mukaan presidenttikampanja ja presidenttinä toimiminen ovat kaksi eri asiaa.

Laura Huhtasaari
Liisa Haapanen

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi nousemassa oleva Laura Huhtasaari olisi valmis lisäämään presidentin valtaoikeuksia. A-studiossa maanantaina vieraillut Huhtasaari sanoi, että presidentillä pitäisi olla oikeus hajottaa eduskunta.

– Presidentin valta paikantuu hyvin. Kun kansalainen äänestää presidenttiä, niin siinä presidentti pystyy toimimaan kaiken puoluepolitiikan yläpuolella ja suoraan on vastuussa kansalle.

Presidentin valtaoikeuksia on kavennettu 1990-luvun alusta lähtien. Presidentin oikeus hajottaa eduskunta itsevaltaisesti poistettiin Suomen laista vuonna 1991. Mikäli presidentin valtaoikeuksia lisättäisiin tarvittaisiin perustuslain muutos.

Ei suurta pesäeroa Niinistöön

Viikonloppuna keskustelua herättänyttä tviittikohua Huhtasaari kommentoi sanoen, että maailmalla harrastetaan paljonkin "retorisia heittoja". Huhtasaarelta kysyttiin vieläkö hän on samaa mieltä kuin reilu vuosi sitten tviitatessaan, että "kukaan ei pysty auttamaan Suomea, jos Putin tulee tänne”. Viikonloppuna Huhtasaari kirjoitti myös ydinaseuhasta.

Hetken asiaa pyöriteltyään Huhtasaari vastasi kyseessä olleen retorisen heiton ja ettei hän osaa tarkkaan arvioida tilannetta. Myöhemmin Huhtasaari muun muassa tviittasi "Suomella olevan kokoonsa nähden uskottavan puolustuksen" ja kirjoitti maanpuolustustahdon olevan tärkeää.

– Totuuden siemen on tarkoitus herättää ja sitten lähdetään keskustelemaan. On toki hyvä pitää mielessä, että kaikki mitä sanoo on virallisia lausuntoja, Huhtasaari kommentoi.

Huhtasaari ei A-studion haastattelussa tehnyt suurta linjaeroa presidentti Sauli Niinistön ulkopoliittiseen linjaan. Suomen suhteista Venäjään Huhtasaari sanoi, että hyvät suhteet Venäjään ovat tärkeitä.

– Täytyy myös muistaa, että nyt kun käyn presidentinvaalikampanjaa, on sitten eri kuin presidenttinä toimiminen, Huhtasaari muotoili.

Huhtasaaren presidenttiehdokkuus vaatii vielä perussuomalaisen puoluevaltuuston hyväksynnän. Sen odotetaan tapahtuvan syyskuussa.

Suosittelemme sinulle