Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kolme samanaikaista onnettomuutta veti Helsingin pelastuslaitoksen äärirajoille – "Yhtään omaa autoa ei ollut vapaana"

Pelastuslaitos joutui hälyttämään sopimuspalokuntia valmiuteen sekä perustamaan ylimääräisiä ensihoitoyksikköjä.

Ambulansseja Mannerheimintie 33:n kohdalla.
Kuva: Arttu Nurmi / Yle
Saija Nironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin pelastuslaitos joutui aamupäivällä poikkeuksellisen tiukkaan tilanteeseen, kun se sai  lyhyen ajan sisällä kolme hälytystä korkeariskisiin onnettomuuksiin eri puolilla kaupunkia. Tilanteen vuoksi pelastuslaitos hälytti sopimuspalokuntia valmiuteen sekä perusti kaksi ylimääräistä ensihoitoyksikköä.

– Kaikki omat resurssit olivat käytössä. Siinä oli noin tunnin verran sellainen tilanne, että yhtään omaa autoa ei ollut vapaana käytettävissä, sanoo päivystävä palomestari Tommi Sivula.

Ensimmäinen hälytys tuli hieman kymmenen jälkeen Mannerheimintielle, jossa turisteja kuljettanut linja-auto ajautui päin puuta. Toinen hälytys tuli vain muutamia minuutteja myöhemmin Mustikkamaan uimarannalle, jossa nuorehko nainen oli vajonnut veden alle.

Lisäyksiköt saatiin liikkeelle kymmenessä minuutissa

Minuuttien sisällä tästä pirahti myös kolmas hälytys Puotilassa tapahtuneesta asuinkerrostalon huoneistopalosta. Lisäksi samaan aikaan oli myös muita hälytystehtäviä, kuten kaksi sydänpysähdyspotilaan elvytystä.

– Ajoittain meille tulee tilanteita, jolloin korkeariskitehtäviä lävähtää päälle useita yhtäaikaa ja tarvitaan lääkäritasoinen hoito paikalle. Näin virka-aikaan tähän pystytään kuitenkin reagoimaan nopeasti, sillä päivisin meillä on ambulanssilääkäreitä toimistohommissa, sanoo Sivula.

Sivulan mukaan ylimääräistä ensihoitoyksikköä käytetään viikottain, mutta on harvinaista, että niitä joudutaan perustamaan useampia samaan aikaan. Lisäyksiköt saatiin liikkeelle noin kymmenessä minuutissa.  

Kolmessa erillisessä onnettomuudessa yksi potilas menehtyi, kaksi loukkaantui vakavasti ja 16 lievästi. Kaikki loukkaantuneet potilaat kuljetettiin välittömän paikalla annetun ensihoidon jälkeen jatkohoitoon sairaalaan. Kuolemantapaus sattui Mustikkamaalla, jossa hukkui noin 30-vuotias nainen.

Suosittelemme